J.L. Runebergin päivä 5.2.
Helmikuun viidentenä päivänä juhlitaan J.L. Runebergia.
Johan Ludvig Runeberg oli runoilija, kirjailija ja toimittaja. Häntä pidetään Suomen kansallisrunoilijana. Runeberg on kirjoittanut useita suomalaisille tärkeitä tekstejä, kuten Maamme laulun, Porilaisten marssin sekä useita virsiä. Yksi hänen tunnetuimmista virsistään on Lasten virsi eli Mä silmät luon ylös taivaaseen.
Runebergin päivästä tulee monelle myös mieleen helmikuun suosittu herkku, runebergintorttu. Tortuista huhutaan olevan kiittäminen runoilijan vaimoa, Fredrika Runebergia. Fredrika Charlotta Runeberg oli kuitenkin ennen kaikkea kirjailija, toimittaja ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Hän oli ensimmäisiä suomalaisia historiallisen romaanin kirjoittajia ja merkittävimpiä varhaisia naiskirjailijoita.
Fredrika Runebergin elämään voit tutustua Leena Virtasen ja Sanna Pelliccionin kuvakirjan Fredrika! Kirjailija Fredrika Runebergin unelmat ja ihmeellinen puutarha (Teos 2021) avulla.
Runoja monessa eri muodossa
- Haitulan matkassa on Tampereen Työväen Teatterin ja Ylen yhteistyönä on syntynyt Kirsi Kunnaksen runoihin pohjautuva lastenteatteriesitys ja esityksestä Pikku Kakkosen tuottama runosarja. Katso kahdeksanosaisen sarjan jaksot sekä muita Kirsi Kunnaksen lastenrunoihin pohjautuvia sisältöjä Yle Areenasta.
- Lasten runovallankumous -sanataideaineisto opettajille ja kasvattajille on pedagoginen materiaali runouteen, lukuiloon ja kielellä leikkimiseen. Aineisto koostuu teemateksteistä sekä sovellettavista tehtävistä ja runoleikeistä. Aineisto on ladattavissa täältä.
- Loruleikkipakka sisältää 26 alle kouluikäisille suunnattua korttia, jotka johdattavat loruttelun ja lastenrunojen maailmaan. Jokaisessa kortissa on runon ohella ohjeet leikkimiseen ja vinkkejä aiheen käsittelyyn. Lisäksi mukana on runoaiheisia sanataidetehtäviä, jotka innostavat luomaan omia runoja. Pakan on tehnyt Sanataideyhdistys Yöstäjä.
- Lukemosta voit etsiä luettavaa Runebergin päivään! Kurkkaa Runoutta lapsille sekä Säeromaaneja ja runoja nuorille -kirjavinkkilistat. Voit myös kokeilla valita Lukemon haussa runot-kohdan vasemman laidan valikosta, tai kokeilla hakusanoja: säeromaanit, lorut, runot.