Syysloma on lukuloma 2021

Syysloma on lukuloma -banneri.

Syysloma on jälleen Lukuloma! Koulujen syyslomalla perheitä kannustetaan viettämään lukulomaa lukemalla yhdessä. Kirja-alan järjestöjen yhteiskampanja toteutetaan nyt kolmatta kertaa. Tällä kertaa teemana on ”Jokainen on lukija”.

”Lukeminen on koko perheelle sopiva yhteinen harrastus, ja syysloma on erinomainen hetki varata siihen aikaa, sanovat kirja- ja lukutaitoalan keskeiset toimijat. Perheen yhteiselle lomamatkalle on turvallista ja edullista lähteä kirjan siivin. Lukulomalla erinomainen matkakohde onkin oma lähikirjasto.”

Kampanjan mukana kirjamatkalle ovat lähteneet jalkapalloilijat Tim Sparv ja Linda Sällström, räppäri F, yrittäjä Mikael Pentikäinen sekä tubettaja Lukuhirmu Hertta. He kertovat matkakaverivideoillaan omasta matkastaan kirjojen ja lukemisen maailmaan ja kannustavat muitakin mukaan. Matkakaverivideot löydät Lukuloman kotisivuilta.

Sosiaalisessa mediassa kampanja näkyy tunnisteilla #lukuloma ja #läslov.

Lukuloma-kampanjan kotisivut.

Lukemon lastenkirjavinkit lukulomalle

Yhdessä luettavaksi

Kirjan kansikuva.Satu Kettunen: Aarteitani Suomesta. Otava.

Valoisat kesäillat, herkulliset laskiaispullat, suvaitsevaisuus ja rentouttava mökkielämä. Puhdas luonto houkuttelee naku-uinnille ja maistamaan ketunleipää. Kuvakirjassa kerrotaan, millaisia tärkeitä ja mukavia asioita Suomesta löytyy. Millaisia aarteita sinun sydämessäsi on?

Kirjan kansikuva.Malin Kivelä, Martin Glaz Serup ja Linda Bondestam: Jos kohtaat karhun / Om du möter en björn. Teos / Förlaget.

Mitä pitäisi tehdä, jos tapaat metsässä karhun? Ja ennen kaikkea, mitä sinun ei pitäisi tehdä? Kuvakirjan tarinassa reipas partiolainen lähtee metsäretkelle ja hyvät neuvot ovat tarpeen, kun vastaan tuleekin oikea karhu.

Kirjan kansikuva.Pia Krutsin ja Jani Ikonen: Kaupunki Kukaties. WSOY.

Millainen on parkourpiski tai Taistelukyllikki? Astu sisään runojen kaupunkiin, niin saat tietää! Runoratsuksi voit valita yksisarvisen, kaksitahtisen tai vaikka vanhan datsunin. Kekseliäässä runokirjassa tutustutaan jännittävään mielikuvituskaupunkiin ja sen moniin asukkaisiin.

Kirjan kansikuva.Deborah Marcero: Purkissa. Kumma.

Leevi kerää purkkeihinsa mukavia asioita kuten sulkia ja sydämenmuotoisia kiviä. Niitä katsellessaan hän muistaa aina hetken, jolloin sen keräsi. Eräänä iltana Leevi tapaa Elvin, joka innostuu keräilemään asioita Leevin kanssa. Purkitettu sateenkaari ja kukkaan puhjennut kevät ovat kauniita muistoja, jotka kantavat vaikka välimatka kasvaisikin ystävysten välillä.

Kirjan kansikuva.Virpi Penna: Unto yökodissa. Lasten keskus.

Pieni Unto Kyläpöllönen asuu Havumetsässä. Arkisin isä vie sen hoitoon yökotiin, jossa odottavat Unton kaverit, herkullinen myyränvarvasvatkuli ja vauhdikkaat leikit. Tänä yönä luvassa on jännittäviä seikkailuja. Yökotilaiset lähtevät nimittäin retkelle korkean puun latvaan! Kaikkein paras hetki koittaa kuitenkin yökodin hautomossa, jossa Unton perheen munasta alkaa kuulua rapinaa. Kuoriutuuko sieltä lisko vai pöllö?

Helppolukuisia kirjoja

Kirjan kansikuva.Annika Eräpuro ja Salla Vasenius: Sanni ja salaperäiset jäljet. Karisto.

Sanni on surullinen ja tylsistynyt, sillä hänen paras ystävänsä on muuttanut toiseen kaupunkiin juuri kesäloman alettua. Isä kertoo Sannille rakkaasta nuoruuden harrastuksestaan ja niinpä Sannikin tarttuu kiikareihin. Lintujen bongaaminen on kiinnostava puuhaa ja pian västäräkit, silkkiuikut ja meriharakat ovat Sannille tuttuja. Yhtäkkiä pihaan ilmestyy valtavia räpylänjälkiä, joita kukaan ei tunnista. Mitä on tekeillä?

Kirjan kansikuva.Vuokko Hurme: Eläinkirja. WSOY.

Miten krottikalat houkuttelevat ruokaa luokseen? Mikä on maailman vaarallisin eläin? Tietokirjassa perehdytään erilaisiin eläimiin ja niiden käyttäytymiseen. Kirjassa tutustutaan muun muassa Kuusamon julkkiskarhu Juusoon, ”mini”sika Estheriin ja kloonilampaisiin. Tämän kirjan parissa viihtyvät varmasti kaikki eläinten ystävät!

Kirjan kansikuva.Nora Lehtinen ja Anne Muhonen: Ainon ja Matiaksen reissukirja. Pieni Karhu.
Selkokirjan kolmessa tarinassa kerrotaan Ainon ja Matiaksen kolmesta kesäisestä matkasta. Sisarukset saavat matkustaa mummolaan kahdestaan junalla, ja mummolassa aika kuluukin nopeasti. Koko perhe matkustaa lentokoneella Unkariin, jossa Ainoa ja Matias tapaavat sukulaisiaan ja kokevat seikkailun. Telttaretkelle puolestaan lähdetään pyörillä ja lammen rannalla saattaakin nähdä pöllön tai karhun!
Kirjan kansikuva.Magnus Ljunggren ja Mats Vänehem: Ritarikoulu-sarja. Mäkelä.

Helppolukuinen Ritarikoulu-sarja sisältää jännittäviä ja hauskoja tarinoita ritareiden maailmasta. Elias, Katriina ja Urho käyvät linnan ritarikoulua ja heistä pitäisikin tulla isona urheita ritareita. Ensin pitäisi kuitenkin selvitä lohikäärmeistä, jättiläisistä ja hurjista seikkailuista, joihin jo ritarioppilaatkin joutuvat.

Kirjan kansikuva.Tietopalat-sarja. WSOY.

Tietopalat on alakoululaisille suunnattu helppolukuinen tietokirjasarja. Kirjat tarjoavat runsaasti kiinnostavaa tietoa erilaisista aiheista ytimekkäässä paketissa. Sarjassa on ilmestynyt tähän mennessä neljä osaa. Kirjoissa otetaan jalkapallo haltuun ja tutustutaan kissoihin, lemmikkijyrsijöihin ja ihmeelliseen jääkauteen.

Vähän pitempiä kirjoja

Kirjan kansikuva.Pip Bird: Yrmeä yksisarvinen -sarja. Otava.

Mira on innoissaan aloittaessaan viimein Yksisarviskoulun, jossa jokainen oppilas saa yksisarvisen parhaaksi ystäväkseen. Mira haaveilee säihkyvän uljaasta ratsusta, mutta saakin parikseen pienen ja pullean Tepon. Teppo rakastaa donitseja ja kakkaamista, ei niinkään seikkailuja ja sankaritekoja. Alkuvaikeuksien jälkeen Mirasta ja Teposta tulee kuitenkin rautainen parivaljakko. Sarjassa on ilmestynyt tähän mennessä neljä osaa. Uusimmassa osassa Mira ja Teppo osallistuvat Yksisarviskoulun joulujuhliin.

Kirjan kansikuva.Aaron Blabey: Hurja jengi -sarja. Into.

Herra Suden maine on vähintäänkin kyseenalainen, onhan se tunnettu isoäidin syöjä ja porsaiden kiusaaja, mutta se haluaa silti sankariksi. Niinpä se suostuttelee pelottavat petoystävänsä kokeilemaan hyvien töiden tekemistä. Kissan pelastaminen puusta ja koirien vapauttaminen rankkurilta ei kuitenkaan onnistu sudelta, hailta, käärmeeltä ja piraijalta kovin luontevasti. Sarjassa on ilmestynyt neljä osaa, joissa seurataan erikoisen sankarijoukon edesottamuksia.

Kirjan kansikuva.Marko Hautala: Lauri Luu ja riivattu lukukoira. Haamu kustannus.

Lauri Luu inhoaa lukemista. Kirjaimet juoksevat kirjan sivuilla kuin muurahaiset ja Laurin päätä alkaa särkeä. Edes kirjaston lukukoira Lukulamppu ei tee lukemisesta kivaa. Eräänä päivänä kummallinen kirjastonhoitaja Kellari-Ulla antaa Laurille erikoisen kirjan. Sen viimeisellä sivulla on loitsu, jotka Lauri ei missään nimessä saa lukea ääneen. Jostain syystä Lukulamppu vaatii kuitenkin loitsun lukemista ja pian koiran pahanhajuinen hengitys on pienin Laurin ongelmista.

Kirjan kansikuva.David O’Connell: Hämäränhyssyn mysteerit -sarja. Kumma.

Archie saa yllättäen tietää, että hänen hiljattain kuollut isosetänsä on omistanut kuuluisan McArkin karkkitehtaan. Yllätys on myös se, että Archie perii karkkitehtaan, makeismyymälät sekä suuren Hunajakiven kartanon. Eivätkä yllätykset vielä siihen lopu! Hämäränhyssyn kaupunki on täynnä merkillisyyksiä ja outoja olentoja. Myös pahansuovat sukulaiset ja villi taikuus vaikeuttavat Archien yrityksiä elää ihan tavallista elämää. Sarjassa on ilmestynyt jo kaksi osaa.

Kirjan kansikuva.Anders Sparring: Vorosen perhe -sarja. Mäkelä.

Vorosen perhe rakastaa ryöstelyä ja varastaa kaiken tarvitsemansa. Vain isoveli Niilo noudattaa mieluummin sääntöjä ja tekee vain luvallisia asioita. Naapurissa asuva Jeppe Pollari epäilee, että Vorosilla ei ole puhtaat jauhot pussissa. Ammattivarkaiden kiinniottaminen ei ole kuitenkaan helppoa. Sarjan uusimmassa osassa on luvassa yöllisiä seikkailuja, vankilapako ja dynamiittia!

..ja vielä vähän pitempiä kirjoja!

Kirjan kansikuva.Eva Frantz: Yön kuningatar. S&S.

On vuosi 1915 ja 12-vuotias Viktor on muuttanut vasta Helsinkiin äitinsä kanssa. Äiti on kuuluisa oopperalaulaja, joka on tottunut esiintymään Pariisin suurilla näyttämöillä. Viktor sen sijaan on hiljaisempi ja joutuu Suomessa heti koulukiusaajan kohteeksi. Kun äiti saa Yön kuningattaren roolin Taikahuilu-oopperasta, myös Viktor pääsee mukaan kiireiseen teatterimaailmaan. Hän saa oopperasta pieniä sivurooleja, mutta vieläkin jännittävämpiä asioita on luvassa. Miksi teatterissa tapahtuu niin paljon onnettomuuksia? Kenen laulun Viktor kuulee käytävillä ja mitä kauheaa piilee teatterin kellarissa?

Kirjan kansikuva.Anna James: Tilly ja kirjamatkaajat. HarperCollins Nordic AB.
11-vuotias Tilly on asunut isovanhempiensa kanssa siitä lähtien, kun hänen äitinsä katosi pian Tillyn syntymän jälkeen. Tillyllä ei ole ystäviä, mutta toisaalta hän viihtyy kirjojen maailmassa erittäin hyvin. Sarjan ensimmäisessä osassa Tilly huomaa, että kirjakaupassa vierailee kovin tutun näköisiä hahmoja. Mitä Ihmemaan Liisa ja Vihervaaran Anna tekevät oikeassa maailmassa? Tilly tutustuu läheisen kahvilan Oskariin ja kaksikko tempautuu mukaan hurjaan seikkailuun, jossa tutut tarinat saavat uusia käänteitä.
Kirjan kansikuva.Oskar Källner ja Karl Johnsson: Tähtiin temmatut. Otava.

Sisarukset Alice ja Elias ovat aina uskoneet, että heidän perheensä on aivan tavallinen. Kun äiti yhtenä iltana katoaa, salaisuudet alkavat viimein paljastua. Isä pidätetään epäiltynä osallisuudesta katoamiseen, ja niinpä Alice ja Elias päättävät lähteä itse etsimään äitiään. Öisessä metsässä piilee kuitenkin vaaroja, joita he eivät olisi voineet kuvitellakaan. Pian sisarukset huomaavat olevansa oikealla avaruusaluksella ja matkalla huikeaan seikkailuun. Kirja aloittaa Imperiumin perilliset -sarjan.

Kirjan kansikuva.Joona Leppälä: ZoneVD kiehtovan tiedon jäljillä. Tammi.

Missä on salaperäinen yhdeksäs planeetta? Onko lohikäärmeitä olemassa? Tiedonjanoinen tubettaja Joona Leppälä eli ZoneVD etsii vastauksia maailmankaikkeuden kiehtovimpiin kysymyksiin. ZoneVD vie mukanaan tutustumaan muun muassa äärettömään avaruuteen ja kummallisiin luonnonoikkuihin. Kurkista ihmislajin historiaan ja taruolentojen maailmaan!

Kirjan kansikuva.Jack Meggitt-Phillips: Hirviö ja Helmikki. WSOY.

Ebenezer Pinsetillä on pari suurta salaisuutta. Nuorekkaasta ulkomuodostaan huolimatta hän on 511-vuotias. Lisäksi hänen ullakollaan asuu ihmeellinen hirviö. Se sylkee suustaan kaiken, mitä Ebenezer ikinä haluaa. Vastalahjaksi hänen on syötettävä hirviölle mitä tahansa se tahtookaan. Ebenezer ei ole koskaan pysähtynyt miettimään, onko oikein syöttää hirviöllä esimerkiksi maailman harvinaisin lintu tai suloinen pieni karhu. Edes hirviön viimeisin pyyntö ei hetkauta Ebenezeriä. Maailmassa on niin paljon lapsia, että yksi niistä joutaa varmasti hirviön mahaan. Orpokodin pahankurinen Helmikki vaikuttaa oikein sopivalta hirviön ruokalistalle!

 

 

Vinkkilistan laativat Heidi Juopperi ja Lotta Luukila Lukemo-tiimistä.