Ystävänpäivä 14.2. – Lapsen ja eläimen välinen ystävyys

Tyttö, Käynnissä, Lemmikki, Tilalla, Koira, Pentu

Helmikuun puolivälissä 14.2. vietetään ystävänpäivää. Monissa maissa juhlitaan rakastavaisia, mutta Suomessa päivä on nimenomaan ystävysten päivä. Hyvän ystävyyden kunniaksi tähän artikkeliin on koottu kirjavinkkejä lastenkirjoista, jotka käsittelevät lasten ja eläinten välistä ystävyyttä. Osassa vinkatuista teoksista eläimet ovat eläinpehmoleluja, jotka kuitenkin elävät teosten lapsihahmojen mielikuvituksen kautta.

Kirjavinkkejä lasten ja eläinten välisestä ystävyydestä

KansikuvaAstrid Lindgren, kuvittanut Maria Nilsson Thore: Saariston lapset – Pelle saa pienen eläimen. WSOY. Suom. Laila Järvinen.

Astrid Lindgrenin kirjoittama saaristoelämän kuvaus on saanut uuden kuvakirjamuodon. Pelle on kateellinen Pampulan ja Laivuri-koiran välisestä ystävyydestä ja alkaa unelmoida naapurisaarella myynnissä olevista kaneista. Kaninhakureissulla lapset joutuvat yllättäen merihätään, mutta onneksi Laivuri on valmiina pitämään huolta ystävistään.

Kirjan kansikuva.Päivi Lukkarila, kuvittanut Reetta Niemensivu: Ponimme Possukka. Karisto.

Pieni poni Poseidon saa mahtavan merenjumalan nimen, mutta ystävät kutsuvat sitä tuttavallisesti Possukaksi. Vuosien varrella moni pieni lapsi oppii ratsastamaan Possukan selässä ja tutustuu sen kautta hevosten elämään. Tarinassa seurataan Possukan elämää pienestä varsasta hevosvanhukseksi asti.

 

Kirjan kansikuva.Marjo Nygård: Lumi ja Lunni: Pieni kirja ystävyydestä. Lasten keskus.

Lumi asuu isoäidin kanssa pienellä saarella. Kun Lumi alkaa rakentaa majakkaa tyhjistä puulaatikoista, hän saa yllättäen seurakseen pienen pullean linnun. Lunnin kanssa on mukava leikkiä ja katsella tähtiä. Eräänä syksyisenä päivänä Lunni kuitenkin katoaa ja Lumi miettii, tuleeko se koskaan takaisin.

Kirjan kansikuva.Ninka Reittu: Ystäväni Pulla Vehnänen. Otava.

Tyllin haave toteutuu ja hän saa oman ponin, Pulla Vehnäsen. Pulla ja Tylli ovat molemmat kovin omapäisiä persoonia, mikä tuottaa hankaluuksia heidän välilleen. Tylli joutuukin pohtimaan, täytyykö ystävien tykätä aina samoista asioista. Ninka Reitun värikäs ja iloinen kuvitus saa viihtymään kirjan äärellä.

Kirjan kansikuva.Sanna Sofia Vuori, kuvittanut Cara Knuutinen: Mäyrä kateissa. Teos & Förlaget.

Lapsi on matkalla päiväkotiin lelumäyrä kainalossaan. Matkalla Mäyrä putoaa vahingossa puistoon. Päivän aikana mäyrä etsii omistajaansa ja törmää monenlaisiin uusiin asioihin. Tarinalla on lopulta onnellinen loppu.

KansikuvaDavid Walliams, kuvittanut Tony Ross: Jäätynyt jättiläinen. Tammi. Suom. Kaisa Kattelus.

Vauhdikkaassa tarinassa 10-vuotias Elsie kuulee luonnontieteelliseen museoon esille tuodusta jättimäisestä mammutista. Elsie päättää pelastaa mammutin museosta takaisin sen luonnolliseen elinympäristöön. Siirto-operaation aikana Elsie ja mammutti ajautuvat monenlaisiin hurjiin seikkailuihin. Tarina naurattaa, mutta pistää lukijan myös ajattelemaan.

 

Selkovinkkejä

KansikuvaLena Frölander-Ulf, selkomukauttanut Riikka Tuohimetsä: Nelson Tiikeritassu. Avain.

Nelson on ollut lomailemassa isoisällään, mutta yllättäen rakkaus vie isoisän mennessään, ja isoisä lähettää Nelsonin luotaan takaisin kotiin. Isoisä unohtaa kuitenkin ilmoittaa Nelsonin äidille, ja Nelson päätyy harhailemaan yksin kaupunkiin. Kaupungissa hän tapaa monenlaisia tyyppejä ja saa ystäväkseen kodittoman tiikerin Zamban. Teos käsittelee ystävyyden lisäksi myös oikeudenmukaisuutta ja vapautta

Kansikuva Elina Karjalainen, selkomukauttanut Silja Vuorikuru: Uppo-Nalle. Avain.

Lasten ikisuosikki Uppo-Nalle on saanut selkoversion! Uppo-Nalle on ajelehtinut pitkään pitkin meriä. Lopulta Reeta löytää litimäräksi kastuneen Uppo–Nallen uiskentelemasta rannalta. Reeta on haaveillut ystävästä, ja siispä nallen löytäminen sattuu kovin sopivaan aikaan. Uppo-Nalle alkaa kertoa Reetalle toinen toistaan kiinnostavampi tarinoita meriltä.

Kirjan kansikuva.Jaana Levola: Käppänät & Venla ja kaverikoirat. Avain.

Käppänät aloittaa kirjasarjan, joka kertoo 10-vuotiaasta Venlasta ja hänen kahdesta koirastaan. Venlaa kiusataan koulussa, mutta onneksi kotona odottavat aina rakkaat Milo ja Missy. Venla aloittaa Milon kanssa toko-rallyn ja ilahduttaa Missyn kanssa palvelukodin vanhuksia.
Kirjan kansikuva.

Venla ja kaverikoirat jatkaa Venlan ja hänen koiriensa tarinaa. Milo pääsee ensimmäistä kertaa koiranäyttelyyn. Missy puolestaan muistuttaa Venlaa hänen rakkaasta mummusta, jonka muistisairaus saa Venlan joskus tuntemaan olonsa surulliseksi. Onneksi luokkaan tulee uusi oppilas, Julius, jolla on myös koira. Pian Venla ja Julius löytävät yhteistä tekemistä lemmikkiensä kanssa.