Maailman avaruusviikko 4.-10.10.

Kuvituskuva.

Joka vuosi 4.10.–10.10. vietetään YK:n ja World Space Week Associationin järjestämää maailman avaruusviikkoa, jonka tarkoituksena on juhlistaa avaruustieteen ja -teknologian saavutuksia. Nämä päivät valittiin viikon aloittamis- ja lopettamispäiviksi, sillä

  • 4.10.1957 laukaistiin ensimmäinen satelliitti, joka avasi tien avaruuden tutkimiseen
  • 10.10.1967 allekirjoitettiin kansainvälinen YK:n sopimus takaamaan, että avaruutta käytetään vain rauhanomaiseen tarkoitukseen.

Tämän vuoden teema on ”Space and Sustainability” eli ”avaruus ja kestävyys”.

Lisätietoa maailman avaruusviikosta täältä.

Avaruusviikon kunniaksi kokosimme vinkkilistan avaruusaiheisista tietokirjoista!

Lukemon tietokirjavinkit avaruusviikkoon

Kansikuva.Laura Cowan ja Diana Toledano: Kuukirja. Karisto.

Kuuhun liittyy paljon uskomuksia ja tarinoita, joihin tämä tietokirja syventyy. Kirjassa kerrotaan myös kuun tutkimisesta sekä ensimmäisestä lennosta kuuhun.

 

 

Kirjan kansikuva.Katy Flint ja Cornelia Li: Matkakohteena avaruus. Tactic.

Tietokirjassa tutustutaan aurinkokuntamme rakenteeseen ja planeettoihin. Millainen on Mars ja mitä löytyy Kuiperin vyöhykkeeltä? Kirjan mukana on pimeässä hohtava juliste aurinkokunnastamme.

Kirjan kansikuva.Clive Gifford ja Melvyn Evans: Avaruus 30 sekunnissa. Into. 

Tietokirja esittelee 30 erilaista avaruuteen ja maailmankaikkeuteen liittyvää asiaa. Sen avulla voi tutustua muun muassa erilaisiin planeettoihin ja maailmankaikkeuden kartoittamiseen käytettäviin välineisiin kuten tähtikaukoputkeen ja avaruusluotaimiin. Kirjassa on myös hauskoja tehtäviä, joiden ratkaisemiseen saa käyttää vain kolme minuuttia.

Kirjan kansikuva.Tero Hiekkalinna ja Carlos da Cruz: Avaruuden arvoituksia. Karisto.

Mitä ovat valovuosi, antimateria ja kosminen taustasäteily? Entä millaisia tähtiä avaruudesta löytyy? Tietokirjassa tutustutaan ihmeelliseen maailmankaikkeuteen ja sen mysteereihin.

Kirjan kansikuva.Markus Hotakainen ja Noora Karlsson: Ihmeellinen universumi. Aula & Co.

Tietokirjassa tutustutaan avaruuteen ja selitetään muun muassa se, miksi Kuu punastuu joskus. Kirjassa kerrotaan myös tähdistä, tähtikuvioista ja planeetoista niin omassa aurinkokunnassamme kuin sen ulkopuolellakin.

Kirjan kansikuva.Izzi Howell ja Paul Rockett: Kissat tykkää tähtitieteestä. Otava.

Kissat tykkää tähtitieteestä, tykkää sinäkin! Tietokirjassa tutustuaan avaruuteen ja katsotaan tarkemmin esimerkiksi oman aurinkokuntamme planeettoja.

Kirjan kansikuva.Fleur Star ja muut: Avaruus. Koululaisen pikkujättiläinen. Readme.fi.

Tietokirjassa tutustutaan maailmankaikkeuteen ja siihen, miten ja millaisin välinen ihmiset tutkivat sitä. Kirjan avulla voi muun muassa oppia nimeämään yötaivaalla näkyviä tähdistöjä ja tutustua astronauttien elämään avaruudessa.