Maailman avaruusviikko 4.-10.10.

Kuvituskuva.

Joka vuosi 4.10.–10.10. vietetään YK:n ja World Space Week Associationin järjestämää maailman avaruusviikkoa, jonka tarkoituksena on juhlistaa avaruustieteen ja -teknologian saavutuksia. Nämä päivät valittiin viikon aloittamis- ja lopettamispäiviksi, sillä

  • 4.10.1957 laukaistiin ensimmäinen satelliitti, joka avasi tien avaruuden tutkimiseen
  • 10.10.1967 allekirjoitettiin kansainvälinen YK:n sopimus takaamaan, että avaruutta käytetään vain rauhanomaiseen tarkoitukseen.

Tämän vuoden teema naisia avaruudessa keskittyy juhlistamaan naisia, joilla on ollut merkittävä vaikutus avaruusalaan.

Lisätietoa maailman avaruusviikosta täältä.

Avaruusviikon kunniaksi kokosimme vinkkilistan avaruusaiheisista tietokirjoista!

Lukemon tietokirjavinkit avaruusviikkoon

Kansikuva.Stuart Atkinson, Brendan Kearney, Sini Linteri: Tutki tähtiä Milka-kissan kanssa. Nemo.

Kirjassa Milka-kissa toimii oppaana tähtitaivaan tarkkailemisessa. Tietokirjassa pääset oppimaan lisää tähdistöistä ja revontulista sekä saat käytännön vinkit yötaivaan tarkkailuun.

Kansikuva.Laura Cowan, Diana Toledano, Osmo Ryytty: Kuukirja. Karisto.

Kuuhun liittyy paljon uskomuksia ja tarinoita, joihin tämä tietokirja syventyy. Kirjassa kerrotaan myös kuun tutkimisesta sekä ensimmäisestä lennosta kuuhun.

Kansikuva.Katie Daynes, Christine Pym, Kalle Nuuttila: Millainen on avaruus? Lasten Keskus.

Kuvatietokirjassa kerrotaan avaruuteen liittyvistä teemoista. Kirjassa käsitellyt kysymykset ja kurkistusluukkujen alle piiloitetut vastaukset auttavat lasta oppimaan muun muassa raketeista, Kuusta sekä mustista aukoista.

Kansikuva.Neil deGrasse Tyson, Gregory Mone, J. Pekka Mäkelä, Esko Valtaoja: Tähtitiedettä kiireisille nuorille. Aula & Co.

Astrofyysikko Neil deGrasse Tyson kertoo maailmankaikkeudesta sen alkuajoista synnystä saakka. Tässä kirjassa ei tarvitse laajaa tietopohjaa tähtitieteestä vaan kuka tahansa pystyy tutustumaan aikaan, avaruuteen ja siihen, miten niitä tutkitaan.

Kansikuva.Tero Hiekkalinna ja Carlos da Cruz: Rakettimatka avaruuteen. Karisto.

Tietokirjassa käsitellään avaruudessa käymisen historiaa ja sen merkkihenkilöitä kuten kosmonautti Juri Gagaria. Sen lisäksi kirjassa esitellään erilaisia menopelejä sekä tapoja tutkia avaruutta.

Kirjan kansikuva.Markus Hotakainen ja Noora Karlsson: Ihmeellinen universumi. Aula & Co.

Tietokirjassa tutustutaan avaruuteen ja selitetään muun muassa se, miksi Kuu punastuu joskus. Kirjassa kerrotaan myös tähdistä, tähtikuvioista ja planeetoista niin omassa aurinkokunnassamme kuin sen ulkopuolellakin.

Kirjan kansikuva.Izzi Howell, Paul Rockett, Topi Makkonen: Kissat tykkää tähtitieteestä. Otava.

Kissat tykkää tähtitieteestä, tykkää sinäkin! Tietokirjassa tutustuaan avaruuteen ja katsotaan tarkemmin esimerkiksi oman aurinkokuntamme planeettoja.