Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen päivä 9.8.

Kuva: Wikimedia Commons.

Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen päivää vietetään 9. elokuuta. Tove Jansson (1914–2001) on yksi Suomen kaikkien aikojen tunnetuimmista taiteilijoista. Hän oli monipuolinen kirjailija, taidemaalari, kuvittaja, sarjakuvataiteilija ja pilapiirtäjä. Hänet tunnetaan erityisesti Muumien luojana.

Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen päivä on ollut yleinen liputuspäivä Suomessa vuodesta 2020 lähtien. Ennen tätä 9.8., Janssonin syntymäpäivänä, on vietetty Muumin päivää. Ensimmäinen Muumi-tarina oli nimeltään Muumit ja suuri tuhotulva (Småtrollen och den stora översvämningen 1945, suom. 1991). Muumeista kertovaan sarjaan kuuluu yhteensä yhdeksän kirjaa, joista viimeinen on Muumilaakson marraskuu (1970). Kirjoja on käännetty noin 60 kielelle.

Tove Jansson kirjoitti lisäksi uransa aikana 12 romaania ja novellia. Kuvataiteilijana Jansson oli monilahjakkuus, joka hallitsi useita tekniikoita ja seurasi eri tyylisuuntauksia. Taiteilijana hän loi niin erilaisia maalauksia, julkisia tilaustöitä kuin grafiikkaakin.

Maailman ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa Muumimuseo sijaitsee Tampere-talossa Tampereella. Muumimuseon kokoelma sisältää yli 2000 Tove Janssonin lahjoittamaa originaalia muumiteosta.

Lastenkirjainstituutista puolestaan löytyy Tove Janssonin kotikirjasto, johon Jansson lahjoitti vuonna 1989 yhteensä 410 kotikirjastonsa lastenkirjaa sekä kirjallisuuden ja kuvituksen tutkimusta. Janssonin kotikirjastosta on poimittu mukaan kuvitustaidetta, lastenkirjaklassikoita sekä tarinoita eri kulttuureista.

Tutustu Tove Jansson kotikirjastoon.

 

Lähteet:

moomin.com/fi/tove-jansson
tovejansson.com