Lukuviikko 2023

Lukuviikon teemakuva. Keskellä kuvaa lukee punaisin kirjaimin: Lukeminen ei lopu.Lukuviikko on valtakunnallinen lukutaidon teemaviikko, jonka tavoitteena on tarjota tietoa ja sisältöjä lukutaidon ja lukemisen ajankohtaisista kysymyksistä. Tänä vuonna Lukuviikko järjestetään 17.– 23.4.2023 teemalla lukemisen monet muodot. Teemaviikko nostaa esiin miten erilaiset lukemisen tavat ja digitaaliset alustat muuttavat lukemistamme.

Lukuviikko tarjoaa ympäri vuoden käytettävissä olevia materiaaleja lukutaitotyöhön ja lukemaan innostamiseen. Lukuviikon järjestää Lukukeskus yhdessä kirja-alan toimijoiden kanssa. Lue lisää Lukuviikosta ja tutustu materiaaleihin.

Eri tahot ympäri Suomen järjestävät erilaisia tapahtumia, tempauksia ja kirjailijavierailuja osana Lukuviikkoa. Katso, onko esimerkiksi juuri sinun kirjastossasi jotain erityistä ohjelmaa Lukuviikon aikana!

Miten aiot viettää Lukuviikkoa? Kerro se sosiaalisessa mediassa käyttämällä tunnisteita #lukuviikko ja #lukuviikko2023.

Lukuviikon lukuvinkit Lukemossa

Lukuviikko näkyy Lukemossa! Tältä sivulta löydät lukuvinkkejä eri ikäisille lukijoille. Listalta löytyy sanattomia kuvakirjoja, ääni- ja e-kirjasuosituksia, kirjoja, joihin on tekstin ja kuvien lisäksi luotu lisämateriaalia sekä kirjoja, joista on tehty tai jotka pohjautuvat elokuvaan, tv-sarjaan tai verkkopeliin.

Musiikkia, kolmiulotteisia maailmoja ja ratkaisuja mysteereihin Lapsille
Sanattomat kuvakirjat Kaikenikäisille
Ääni- ja e-kirjasuositukset Pienille lapsille, hieman isommille lapsille, nuorille
Kirjoja, joista on tehty tai jotka pohjautuvat elokuvaan, tv-sarjaan tai verkkopeliin Lapsille, varhaisnuorille, nuorille

Musiikkia, kolmiulotteisia maailmoja ja ratkaisuja mysteereihin

Kirjaan voi liittyä sen sivuilla olevien kuvien ja tekstin lisäksi myös paljon muuta materiaalia. Varsinaisten musiikkisatujen ohella esimerkiksi runokirjoihin on sävelletty musiikkia, jota pääsee kuuntelemaan eri keinoin. Kirjassa oleva QR-koodi voi johdattaa tarkastelemaan tekstejä tai kuvia, jotka täydentävät kirjan tarinaa, tai kirjaan voi liittyä erillinen sovellus, joka tuo kirjan maailman digitaalisesti todelliseen maailmaan.

Kirjan kansikuva.Harri Hertell ja Laura Merz: Absurdit aakkoset. Etana Editions 2022.

Tiedätkö miten B bailaa buffetissa, C villiintyy uimahallissa ja K astuu koirankakkaan? Entä miksi V-kirjain on väärin päin? Vastaukset näihin kysymyksiin löytyvät värikkäästä aakkosrunokirjasta, jonka avulla pääset tutustumaan muidenkin kirjainten salaperäiseen elämään. Kirjassa olevan QR-koodin kautta pääset myös kuuntelemaan runot ja niihin tehdyt sävellykset!

Kirjan kansikuva.Laura Ruohonen, Erika Kallasmaa ja muut: Otus opus : runoa ja totta pienistä eläimistä. Otava 2020.

Värikäs runokuvakirja esittelee kaikenlaisia olentoja ja öttiäisiä! Oletko koskaan kuullut malluaisen laulua? Entä tiedätkö, miten vesimittari pystyy luistelemaan veden pinnalla? Runojen lisäksi esitellyistä eläimistä ja ötököistä löytyy pieni tieto-osio, jossa kerrotaan milloin mitäkin nippelitietoa niistä. Kirjassa olevan QR-koodin kautta pääset kuuntelemaan pienistä otuksista tehdyt sävellykset!

Kirjan kansikuva.Noora Nikka ja muut: Meren salaisuus. MusicFairyTales 2021.

Meren kuninkaan valtakunta on uhattuna, sillä merihirviö Maub tuhoaa merenpohjaa ja vie mukanaan kaiken valon. Maub on syntynyt ihmisten mereen heittämistä roskista ja kerännyt ympärilleen mustan armeijan. Merehiset Lili ja Oliver lähtevät etsimään valaiden luota salaista aarretta, joka pelastaisi kotiriutan. Matka vie merehiset syviin vesiin, jossa he näkevät Maubin tuhon jäljet ja kohtaavat vaaroja. Kirjassa on QR-koodi, jolla voit ladata Meren salaisuus -äänikirjan omalle laitteellesi. Ääninäyttelijöiden kertoman tarinan lisäksi äänikirjassa kuuluu myös Claude Debussyn ja Maurice Ravelin säveltämää pianomusiikkia.

Kirjan kansikuva.Kaisa Happonen ja Anne Vasko: Mur ja metsän ilta. Tammi 2021.

Mur-karhun metsässä asuu monia muitakin eläimiä. Hirvi on jämähtänyt paikoilleen, sillä se ei uskalla ylittää metsäaukeaa. Susi puolestaan ei saa nukuttua, kun kuu loistaa liian kirkkaana sen silmiin. Kuvakirjassa on yksitoista iltasatua, joissa pohditaan muun muassa yksinäisyyttä ja rohkeutta. Iltasatukokoelman lopussa on Iltalaulu-runo, jonka voi kuunnella lauluna kaikista yleisimmistä musiikin jakelukanavista.

Kirjan kansikuva.Sari Airola ja muut: Hilla ja salaperäinen Saarni. Teos 2019.

Hilla säikähtää, kun tutusta saarnesta kuuluu outoja ääniä. Pian koko metsän väki hämmästelee ja pelkää puuta, jonka ääntelyä kukaan ei ymmärrä. Mikä ihme puuta vaivaa? Tarinaa rytmittää seitsemän laulua sekä nuoteiksi että kirjan mukana tulevalle CD-levylle taltioituna. Musiikkisadun musiikkia voit kuunnella myös Spotify-palvelussa sekä tässä osoitteessa. Kirjaan on tehty myös kolmiulotteinen maailma, joka nousee kirjan kannesta Arilyn-mobiilisovelluksen avulla.

Kirjan kansikuva.Ilkka Mattila ja Heikki Väyrynen: Mysteerinmurtajat yökoulussa. Reuna 2020.

5A:n suunnitelmissa on hauska yökoulu. Kun kanslian pöydältä löytyy uhkailuviesti, Jonne kutsuu perheensä apuun. Etsiväperhe ratkaisee yön aikana niin salaperäisen pitsavarkaan kuin kirjaston kummituksenkin tapauksen. Interaktiivisessa dekkarissa lukija saa arvata syyllisen johtolankojen perusteella ja tarkistaa sitten osuiko arvaus oikeaan. Julkaisussa on älypuhelimella tai muulla älylaitteella katsottavia QR-koodeja, joiden takana on tarinaan liittyvää materiaalia ja rikosjuttujen ratkaisut. Kirja on Mysteerinmurtajat-sarjan kolmas osa.

Palaa sivun alkuun.

Sanattomat kuvakirjat

Nimensä mukaisesti sanattomat kuvakirjat eivät sisällä lainkaan tarinaan liittyvää kirjoitettua tekstiä, vaan tarina esitetään kuvituksen välittämänä. Siten lukijasta tulee myös ikään kuin kertoja, joka sanoittaa tarinaa kuvanlukutaitonsa ja mielikuvituksensa avulla. Kokeile lukea sanatonta kuvakirjaa yhdessä esimerkiksi ystävän tai perheenjäsenen kanssa! Millaisena te näette ja koette tarinan?

Kirjan kansikuva.Katriina Kaija ja muut: Oletko kuullut järven? Mikkelin taidemuseo 2022.

Kuvakirja, joka johdattaa pohtimaan järviä ja niiden rantoja. Kuvitus esittelee järveä pinnan alta ja sen päältä sekä kuvaa rantojen elämää ja ihmisten tekemisiä järven äärellä vuodenaikojen ja vuorokaudenaikojen vaihdellessa. Kirjan mukana on irtosivu, jossa on kysymyksiä ja tehtäviä kuviin liittyen ja pohdiskelun tueksi, kuten “Jos olisit saari, mitä ajattelisit?”. Seuraamalla QR-koodia voit kuunnella kirjaan liittyvän äänimaiseman.

Kirjan kansikuva.Anu-Riikka Lampinen: Kuomaseni. Enostone 2022.

Kuvakirja vie lukijan seuraamaan erilaisten eläinten puuhia niiden kotimetsässä. Kuvitus kuljettaa valkean talven läpi heräilevään kevääseen, sekä lämpimän kesän kautta syksyn värikylläisyyteen. Millaisen tarinan sinä kuvissa näet?

Kirjan kansikuva.Kati Närhi: Kadoksissa. Capuchina Kustannus 2022.

Kuvakirja, joka kertoo kaipauksesta. Ystävä joutuu lähtemään ja tuntuu siltä, ettei ikävä hellitä laisinkaan. Ikävän keskellä kaikki ympärillä tuntuu muistuttavan siitä, jota ikävöi. Onneksi ikävän tuoma harmaus ei kuitenkaan ole ikuista, vaan lopulta aurinko ja ilo löytyvät uudelleen!

Palaa sivun alkuun.

Ääni- ja e-kirjasuositukset

Näitä kirjoja voit kuunnella äänikirjana tai lukea e-kirjana! Kaikki paitsi yksi vinkeistä on mahdollista myös lukea perinteiseen tapaan paperikirjana. Katso oman kirjastosi e- ja äänikirjojen lainausmahdollisuudet, tai lue ja kuuntele maksullisten palveluiden kautta. Muutamassa vinkkilistan kirjassa pääset kuuntelemaan äänikirjaa maksutta seuraamalla painetussa kirjassa olevaa QR-koodia.

Pienimmille lukijoille ja kuuntelijoille
Kirjan kansikuva.Saara Kekäläinen ja Reetta Niemensivu: Valpuri ja hirmuinen hammashässäkkä. Tammi 2023.

Valpuri on kohdannut kaamean avaruusolennon ja puolustautuakseen hänen täytyy ampua avaruusaluksestaan laseraseella. Tai jos isän näkökulmasta katsoo, hammastahnatuubilla. Isä antaa Valpurille uuden hammastahnatuubin, joka saa Valpurin pohtimaan, onko se hammastahnaa ollenkaan. Ehkäpä se onkin supersankarien salainen ase, jota syömällä saa supersankarin voimat! Sitä on pakko testata. Jos on Valpurin mielikuvitus, jopa hampaidenpesu voi olla seikkailu. Kirja on saatavilla e- ja äänikirjana, sekä niiden yhdistelmänä, jolloin voit samaan aikaan katsella kuvia ja kuunnella tarinaa.

Kirjan kansikuva.Camilla Sandberg ja Emilia Alm: Iloinen pihavaris Aaro. Sandcastle Productions 2021.

Pihavaris Aaro on oikein onnellinen. Se asuu naapurustossa, jossa ihmiset ovat sille ystävällisiä ja joilta se saa ruokaa. Kaikkien asiat eivät kuitenkaan ole yhtä hyvin. Voiko Aaro auttaa kovia kokenutta Iida-varista? Kirjan takakannessa on QR-koodi, jonka kautta sadun voi kuunnella maksutta.

Lapsille
Kirjan kansikuva.Helena Immonen: Jakov Korina ja synkiön salaisuus. Kumma 2022.

Jakov Korina on kotitonttu, jota on kohdannut hyvin ikävä tapaus: Jakovin vastuulla ollut talo on palanut! Tonttuneuvosto päättää kuitenkin, ettei Jakovia voida pitää syyllisenä paloon ja antaa Jakovin vastuulle Mielisten nelihenkisen perheen kodin. Uudessa asemapaikassaan Jakov tapaa perheen vanhemman lapsen Elsan, joka huomaa kotitontun, vaikka ihmisten ei pitäisi heitä nähdä. Kun Jakov pian kutsutaan tapaamaan Tonttuneuvoston puheenjohtajaa, on Jakov syystäkin huolissaan. Puheenjohtaja on kuitenkin kiinnostunut vain tonttuovista ja kehottaa Jakovia tarkkailemaan pihapiiriään. Yksi tonttuovi löytyy saunasta, ja pian Jakov ja Elsa astuvat sisään menninkäisiä ja keijuja – ja synkiöitä – vilisevään toiseen ulottuvuuteen. Kirja on saatavilla äänikirjana.

Kirjan kansikuva.Jack Meggit-Phillips ja Isabelle Follath: Hirviö ja Helmikki: Hirviön paluu. WSOY 2023.

Hirviö piti Ebenezer Pinsetiä otteessaan 511 vuotta ja yritti kahteen otteeseen syödä Helmikin, mutta nyt se on visusti telkien takana… tai oli. Ystävysten yllätykseksi maailman inhottavin olio on taas vapaana ja se on palannut Ebenezerin ullakolle. Mutta hirviö ei ole enää entinen itsensä – se kujertelee kaikille ja puklaa upeita lahjoja naapureille. Onko hirviö voinut oikeasti muuttua kiltiksi vai onko sillä jälleen uudet hirveydet mielessä? Hirviö ja Helmikki –sarjan kolmas osa. Kirja on saatavilla e- ja äänikirjana.

Nuorille
Kirjan kansikuva.Laura Eklund Nhaga: Demi & Ace -sarja. WSOY 2022.

Miltä romantiikan kyllästämä maailma näyttää aromanttisen ihmisen silmin kerrottuna? Kun ihmiset puhuvat rakkaudesta, mitä he sillä oikeastaan tarkoittavat? Kuusiosainen audiosarja kertoo miltä tuntuu elää demiseksuaalisuuden sekä aseksuaalisuuden ja aromanttisuuden spektreillä. Parhaat ystävät Demi ja Ace kertovat kuulijalle sekä toisilleen kokemuksiaan romantiikkaan ja seksuaalisuuteen liittyen sekä pohtivat identiteetin rakentumista. Sarjan osat ovat lyhyitä, noin 20 minuutin mittaisia, ja ne ovat ainoastaan kuunneltavissa äänikirjoina.

Kirjan kansikuva.Naomi Klein ja Rebecca Stefoff: Näin pelastamme planeetan. Into 2023.

Nuorille suunnatussa tietokirjassa ilmastonmuutosta käsitellään laajasti sekä luonnontieteen näkökulmasta, että poliittisena ja sosiaalisena kriisinä. Kirja vastaa kolmeen tärkeään kysymykseen: Missä olemme nyt? Miten päädyimme tähän? Mitä tapahtuu seuraavaksi? Tapausesimerkit auttavat ymmärtämään ilmastonmuutoksen vaikutuksia sekä näyttävät nuorten tekemiä ilmastotekoja ympäri maailmaa. Kirja tarjoaa paljon tärkeää tietoa, mutta joukossa on myös ideoita, tarinoita ja neuvoja, joiden avulla jokainen voi osallistua maailman muuttamiseen. Kirja on saatavilla e- ja äänikirjana.

 

 

Palaa sivun alkuun.

Kirjoja, joista on tehty tai jotka pohjautuvat elokuvaan, tv-sarjaan tai verkkopeliin

Useiden kirjojen pohjalta on tehty elokuvia sekä tv-sarjoja. Toisinaan elokuva tai sarja tulee ensin, ja vasta sen jälkeen tarina julkaistaan myös kirjan muodossa.

Lapsille
Kirjan kansikuva.Aaron Blabey: Hurja jengi dinojen kynsissä. Into 2023.

Hurja jengi, eli Susi, Piraija, Käärme, Hai ja Tarantella lentävät avaruuden halki ja onnistuvat laskeutumaan maan kamaralle, mutta käy ilmi, että väärään aikakauteen! Rikkinäinen aikakone on heittänyt heidät 65 miljoonaa vuotta taaksepäin keskelle dinosaurusten aikakautta. Saavatko he korjattua aikakoneensa ja ehdittyä takaisin kotiin estääkseen ilkeää avaruusolentoa tuhoamasta koko maailmaa? Hurja jengi –sarjan seitsemäs osa.

Hurja jengi -animaatioelokuva (2022) pohjautuu kirjasarjaan ja sen hahmoihin.

Kirjan kansikuva.Paula Noronen, Terese Bast ja Riikka Tuohimetsä: Supermarsu palaa tulevaisuuteen. Selkomukautus. Opike 2022.

Emilia on aivan tavallinen alakoululainen. Paitsi silloin, kun hän muuttuu Supermarsuksi ja saa supervoimia! Eräänä päivänä matkalla kouluun Emilia pelastaa Supermarsuna koiran, joka on jäänyt jumiin talon alle. Ennen kuin Emilia huomaakaan, hän on matkalla hurjaan seikkailuun 3000-luvulle. Tulevaisuudessa on kaikkea hauskaa ja kiinnostavaa, mutta osa asioista näyttää olevan aivan vinossa: kaikki tulevaisuuden koirat ovat tismalleen toistensa näköisiä ja käyttäytyvät kuin robotit! Supermarsun on pelastettava koirat ja tulevaisuus, mutta se täytyy tehdä nykyajassa.

Selkomukautus teoksesta Supermarsu palaa tulevaisuuteen (Tammi 2014), johon elokuva Supermarsu 2 (2022) pohjautuu.

Varhaisnuorille
Kirjan kansikuva.Max Brallier ja Douglas Holgate: Maailman viimeiset tyypit: Tuomiopäivän taisto. WSOY 2022.

Jack ja koko jengi ovat matkalla kohti Thrullin kohtalokasta Tornia, kun maa alkaa järistä. Näkyviin ilmestyy jättimäinen monsteri, megaostari, joka imaisee heidät sisäänsä. Liikkuvan monsterikaupungin sisältä, tai kyydistä, löytyy odottamattomia tuttuja. Osalle ostari on turvapaikka, mutta se ei tarkoita, etteikö sieltä löytyisi myös vaaroja. Maailman viimeiset tyypit -sarjan seitsemäs osa.

Kirjasarjan pohjalta on tehty Maailman viimeiset tyypit –animaatiosarja, josta on ilmestynyt kolme tuotantokautta (2019-2020).

Kirjan kansikuva.Helena Dahlgren: Sielunratsastajat: Pandorian vangit. Tammi 2022.

Tyttöenergiaa, taikavoimaa ja paljon hevosia! Lisa, Alex ja Linda yrittävät löytää keinon pelastaa neljännen sielunratsastajasisarensa Annen, joka on jäänyt rinnakkaismaailma Pandorian vangiksi. Sielunratsastajia uhkaavat pimeyden voimat ja vain järkkymätön ystävyys voi auttaa heitä pelastamaan Annen ja samalla koko maailman. Sielunratsastajat-sarjan viides osa.

Kirjasarja perustuu Star Stable Online –verkkopeliin.

Kirjan kansikuva.Joe Schreiber: The Mandalorian: Ulkokehän vaeltajat. Tammi 2023.

Mandalorialainen kiertää galaksin levottomilla laita-alueilla etsimässä erikoisen suojattinsa kotiplaneettaa. Tehtävä ei ole helppo, sillä Imperiumin raunioissa vastaan tulee paitsi vanhoja tuttuja myös outoja olentoja, salamyhkäisiä jedejä ja aivan uusia vihollisia.

Kirja sisältää The Mandalorian -tv-sarjan toisen tuotantokauden (2020) seikkailut ja tarinan romaanin muodossa.

Nuorille
Kirjan kansikuva.Leigh Bardugo: Korppien kehä. Aula et Co. 2022.

Ketterdamin satamakaupungissa 17-vuotias Likanäppinä tunnettu Kaz Brekker johtaa dregsien jengiä, joka hallitsee Viidennen sataman aluetta ja pitää Korppiklubia. Kauppias Van Eck tarjoaa Kazille erittäin rahakasta keikkaa, jossa on lähes mahdotonta onnistua: Kazin tulee murtautua fjerdalaisten hallitsemaan Jäähoviin ja pelastaa tieteilijä, joka osaa valmistaa grishoihin merkittävästi vaikuttaa ainetta. Venematkalle Ketterdamista Fjerdaan lähtee Kazin kokoama joukkio: mestarikiipeilijä Inej, grisha-vakooja Nina, tämän rakastettu, kostoa himoava Matthis, tarkka-ampuja Jasper sekä rikkaan perheen karkulainen Wylan. Jokainen heistä on valmis laittamaan henkensä alttiiksi, tosin eri syistä.

Varjo ja riipus –tv-sarja (2021-2023) perustuu kahteen Leigh Bardugon luomaan Grishaverse-kirjasarjaan: Varjo ja riipus -trilogiaan ja Korppien kehä -duologiaan.

Kirjan kansikuva.Anne Gunn Halvorsen ja Randi Fuglehaug: Royalteen 1: Puoli valtakuntaa. WSOY 2022.

16-vuotias Lena on muuttanut vanhempiensa ja pikkuveljensä, 1-vuotiaan Theodorin kanssa Osloon ja aloittaa uudessa eliittikoulussa – jota sattumoisin käyvät myös kruununprinssi ja -prinsessa! Prinssi Karl Johan eli Kalle kiinnostuu oitis uudesta tulokkaasta, joka kuitenkin salaa osan elämästään. Miksi Lenan perhe päättikään lähteä Hortenin pikkukaupungista?

Kirjasta on tehty elokuva Royalteen (2022).

Kirjan kansikuva.Alice Oseman: Heartstopper osa 2. Tammi 2022.

Nick ja Charlie suutelevat juhlissa, mutta eivät ehdi keskustella asiasta, kun Nick jo lähtee paikalta. Charlie pelkää pilanneensa heidän välinsä. Oikeasti Nick haluaa olla Charlien kanssa, mutta miettii vielä omaa seksuaalista identiteettiään, eikä ole valmis tulemaan kaapista, joten hän tahtoo pitää suhteen toistaiseksi salassa. Sarjakuvasarjan toinen osa.

Kirjoista on tehty tv-sarja Heartstopper, josta on ilmestynyt ensimmäinen tuotantokausi (2022).

Kirjan kansikuva.Jordan Paramor: Sex Education: Opas seksiin ja elämään. WSOY 2022.

Oletko koskaan toivonut, että voisit päästä asiakkaaksi Sex Education -sarjasta tutulle Otisin ja Maeven klinikalle? Opas seksiin ja elämään on siihen mainio keino! Kirja sisältää tietoa muun muassa erilaisista ihmissuhteista, identiteetistä, sukupuolesta, seksuaalisuudesta, nautinnosta sekä mielenterveydestä. Aiheita käsitellään monimuotoisesti sarjassa esiintyvien hahmojen kautta. Löydät oppaasta vastauksia ja neuvoja, sekä rohkaisua olla oma itsesi juuri sellaisena kuin olet.

Sex Education -tv-sarjasta on ilmestynyt kolme tuotantokautta (2019-2021).

Kirjan kansikuva.Jani Pösö ja Teemu Nikki: Sekasin: Tervetuloa Suomeen. Otava 2022.

Aiemmista Sekasin-kirjoista tuttu Hyde on päässyt harjoittelijaksi vastaanottokeskukseen. Vastaanottokeskuksessa on kiire, sillä sinne saapuu juuri bussilastillinen pakolaisia. Heidän joukossaan on noin 15-vuotias irakilainen Hussein ja hänen isoveljensä Haidar sekä irakilainen kurdi Omar, joka on tutustunut veljeksiin matkalla. Nelikymppinen afgaanimies Javed matkustaa nuoren vaimonsa Masumahin kanssa. Aisha puolestaan on asunut vastaanottokeskuksessa jo puoli vuotta ja opettelee sinnikkäästi suomea. Nuorten taustat käyvät selville pikkuhiljaa heidän totutellessaan uudenlaiseen arkeen uudessa maassa. Sekasin-sarjan kolmas osa.

Sarjan teokset ovat kirjan muodossa julkaistuja käsikirjoituksia Sekasin –tv-sarjasta (2016-2021).

 

Palaa sivun alkuun.

Kirjalistan on koonnut Helmi Kalaja.