Viisi kysymystä tekijälle: Salla Hewitt

”On tärkeää, että lapsi saa tietoa omasta erityislaatuisuudestaan”

Kirjan kansikuva.
Kuvassa Salla Hewittin teos Kaarle Karhun kirja.

Kaarle on aivan erityinen karhu. Hänellä on autismi ja sen vuoksi hänen aivonsa toimivat hieman eri tavalla kuin monen muun. Kaarlella on hyvä muisti ja hän on tarkka ja huolellinen, mutta jotkut asiat voivat tuntua hänestä hyvin vaikeilta, erityisesti muutokset totutuista tavoista ja rutiineista. Kun Kaarlen lempijäätelö on jäätelöautolta loppu, saattaa pettymys olla suuri ja ajatukset voivat mennä jumiin. Onneksi pikkuveli Vilkas Viljami keksii, että lempijäätelöä voi ostaa myös kaupasta!

Salla Hewittin esikoisteos Kaarle Karhun kirja (Pinkumi, 2021) käsittelee autismikirjoa, Timothy Austenin kuvittamana. Kirjassa kuvataan Kaarle Karhun arjen elämää sekä tilanteita, joissa apu on tarpeen. Neurokirjoon kuuluva lapsi saa kirjan avulla tietoa omasta erityislaatuisuudestaan ja alkaa hahmottamaan ja tunnistamaan omia toimintatapojaan sekä vahvuuksia ja potentiaaliaan. “Haluan olla mukana kasvattamassa sukupolvea, jonka ei tarvitse peitellä omia erityisiä ominaisuuksiaan ja yrittää olla aina samanlainen kuin muut” Hewitt kertoo.

Neurokirjoon kuuluvien lasten lisäksi kirja tarjoaa hyödyllistä tietoa perheenjäsenille, muille lapsille sekä aikuisille ja kirja soveltuukin kotona lukemisen lisäksi hyödynnettäväksi muun muassa varhaiskasvatuksessa, koulussa sekä kuntoutuksessa. Kaarle Karhun kirja tuo ymmärrystä neurokirjoon kuuluvien lasten ajattelu- ja toimintatavoista sekä auttaa lisäämään erityisyyden ja erilaisuuden hyväksyntää.

Hewitt kertoo saaneensa idean kirjaan, kun hän käsitteli tekemänsä valokuvakirjan avulla autismikirjoa oman lapsensa kanssa. Tarve apuvälineelle, jonka kautta käsitellä lapsen kanssa tämän erityislaatuisuuttaan, nousi esiin myös vertaiskeskusteluissa sekä Hewittin työssä erityislasten perheiden parissa. Kirjassa Kaarlen elämästä kertovien tarinoiden lomasta löytyy “Äitikarhun vinkkejä”, jotka tarjoavat käytännön neuvoja siitä, millaisesta tuesta lapselle on hyötyä.

Kaarle Karhun kirja on ensimmäinen osa neuropsykiatrisia erityisvaikeuksia käsittelevästä Kirjon kirjat -kirjasarjasta, jossa lastenkirjojen lisäksi julkaistaan aiheeseen liittyviä oppaita ja muita materiaaleja. Jokaisessa sarjan kirjassa seurataan omaa persoonallista päähenkilöä tiettyine erityispiirteineen ja seuraavassa kirjassa seikkaileekin Kaarle Karhun erityisen touhukas veli, Vilkas Viljami.

Viisi kysymystä tekijälle

Kuvassa kirjailija Salla Hewitt.
Kuvassa kirjailija Salla Hewitt.

Onko sinulla esikuvia?

“Arvostan ihmisiä, jotka kertovat omia sisäisiä kokemuksiaan esimerkiksi kirjoittamisen keinoin ja avaavat sitä, miten he kokevat ympäröivän maailman ja siinä toimimisen. Esimerkiksi autismikirjon ihmisten tarinoista on saatu viime vuosina suomalaistakin kirjallisuutta. Jokaisen yksilölliset kokemukset ovat arvokkaita ja auttavat meitä ymmärtämään ja kunnioittamaan eri näkökulmia.

Ihailen myös niitä ammattilaisia, jotka tuntevat erityistä paloa työtään kohtaan ja kirjoittavat osaamisensa käytännönläheisiksi kirjoiksi meidän kaikkien käyttöön. Luen innolla esimerkiksi kasvatus-, opetus- ja kuntoutusalan sekä psykologian alan antia.”

Mikä on parasta kirjoittamisessa?

“Rakastan kirjoittamista. Mietiskelyä, mielessä kirkastuvia ideoita, kokonaisuuden rakentamista sekä intensiivisen kirjoittamisen vaihetta, jolloin vireystila nousee huimaksi ja saa kokea voimakasta intoa ja inspiraatiota. On upea tunne, kun saa käyttää ja edelleen kehittää omia vahvuuksiaan ja siihen haluan kannustaa muitakin – lapsia ja aikuisia.

Kaarle Karhun parissa työskennellessä ehdottomasti parasta oli ajatus siitä, että valmiin kirjan myötä autismikirjon lapset pääsevät kuulemaan näitä tarinoita, ehkäpä samaistumaan niihin hauskoihin ja hankaliinkin juttuihin, joita Kaarle kokee ja ymmärtämään sitä kautta itseään paremmin.”

Mitkä ovat lapsuutesi parhaita lukumuistoja?

“Minulle on aina luettu paljon ja muistan edelleen elävästi monien lapsuuteni kirjojen tarinat, kuvitukset ja tunnelmat. Päivä oli ihana päättää siihen, että äiti luki ääneen kirjaa meille kerrossänkyyn pakkautuneille sisaruksille.

Ekaluokan ensimmäisenä päivänä opettaja näytti, miten luetaan ja sen jälkeen lukemiselleni ei tullut loppua. Luin usein samojakin kirjoja toistuvasti innostuen tarinasta joka kerta uudelleen. Lukeminen on samaan aikaan virkistävää ja rentouttavaa. “

Mikä on lapsuutesi lempilastenkirjahahmo?

“Tove Janssonin Muumi-kirjojen Surku-koira kosketti minua jo lapsena valtavasti. Surku on pieni, alakuloinen ja yksinäinen. Se vertaa itseään muihin ja haluaisi olla villi ja rohkea kuten sudet. Tarinassa Surku kuitenkin saa ystäviä omana itsenään eikä ole enää onneton, kun löytää oman laumansa.”

Mikä lasten- tai nuortenkirja kaikkien pitäisi mielestäsi lukea?

“Eri ihmiset pitävät hyvin erilaisista kirjoista, esim. kuvakirjoista, koskettelukirjoista tai selkokirjoista. Joskus parhaat kirjat ovat lastenkirjojen sijaan lapsen omaa mielenkiinnon kohdetta, vaikkapa rautatieverkostoa tai delfiinilajeja käsitteleviä tietokirjoja ja sekin on mahtava juttu. Toivon, että kaikenlaisille lapsille tehdään ja tarjotaan juuri heille sopivia ja heitä innostavia kirjoja ja niihin liittyviä elämyksiä esimerkiksi eri aistien kautta.”

 

Katso myös Tampereen yliopiston logopedian tutkinto-ohjelman opiskelijoiden kokoama Ainakin sata sanaa – Lastenkirjoja erityisyydestä ja erityislapsista -esite.

Lukemon Viisi kysymystä tekijälle -juttusarjassa haastatellaan ajankohtaisia lasten- ja nuortenkirjojen tekijöitä.

Kirja: Salla Hewitt: Kaarle Karhun kirja. Pinkumi. 

Teksti: Helmi Kalaja. Tekstiä varten on haastateltu Salla Hewittiä.  
Kuvat: Hilla Hautanen (kirjailijakuva) ja Helmi Kalaja (kirjakuva).