J.L. Runebergin päivä 5.2.

Kuvituskuva. Kirjojen kansia.Liput liehuvat J.L. Runebergin kunniaksi 5. helmikuuta.

Johan Ludvig Runeberg oli runoilija, kirjailija ja toimittaja. Häntä pidetään Suomen kansallisrunoilijana. Runeberg on kirjoittanut useita suomalaisille tärkeitä tekstejä, kuten Maamme laulun, Porilaisten marssin sekä useita virsiä. Yksi hänen tunnetuimmista virsistään on Lasten virsi eli Mä silmät luon ylös taivaaseen.

Runebergin päivästä tulee monelle myös mieleen helmikuun suosittu herkku, runebergintorttu. Tortuista huhutaan olevan kiittäminen runoilijan vaimoa, Fredrika Runebergia. Fredrika Charlotta Runeberg oli kuitenkin ennen kaikkea kirjailija, toimittaja ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Hän oli ensimmäisiä suomalaisia historiallisen romaanin kirjoittajia ja merkittävimpiä varhaisia naiskirjailijoita.

Tartu kansallisrunoilijan juhlapäivän kunniaksi runokirjaan! Kurkkaa Runoutta lapsille -kirjavinkkilistaus, tai valitse Lukemon haussa runot-kohta vasemman laidan valikosta. Runojen lisäksi voit tutustua myös vaikkapa säeromaaneihin, eli romaaneihin, joissa teksti on jaettu säkeisiin runon tapaan!

Fredrika Runebergin elämään voit tutustua Leena Virtasen ja Sanna Pelliccionin kuvakirjan Fredrika! Kirjailija Fredrika Runebergin unelmat ja ihmeellinen puutarha (Teos 2021) avulla.