Syysloma on lukuloma 2022

Syysloma on lukuloma -banneri.

Syysloma on jälleen Lukuloma! Koulujen syyslomalla perheitä kannustetaan viettämään lukulomaa lukemalla yhdessä. Kirja-alan järjestöjen yhteiskampanja toteutetaan nyt neljättä kertaa. Tällä kertaa teemana on ”Matkalle kirjan siivin”. Ota kirja käteen tai kuulokkeisiin ja lennähdä unelmiesi matkalle – etelän lämpöön, kaukaiseen avaruuteen tai tuntemattomaan tulevaisuuteen!

Lukuloma-kampanjan kotisivuilta löydät matkapuuhaa: värityskuvia ja lukuhaasteita, jotka kirittävät matkallasi eteenpäin. Tästä jutusta löydät Lukemon lastenkirjavinkit ja Sivupiirin sivuilta nuortenkirjavinkit lukulomalle!

Sosiaalisessa mediassa kampanja näkyy tunnisteilla #lukuloma ja #läslov.

Lukemon lastenkirjavinkit lukulomalle

Kirjavinkkilistat koululaisille

Helppolukuisia kirjoja
Vähän pitempiä kirjoja
…ja vielä vähän pitempiä kirjoja!

Kirjavinkkilista alle kouluikäisille

Yhdessä luettavaksi

Helppolukuisia kirjoja

Kirjan kansikuva.Laura Suomela ja Väinö Heinonen: Säbähamsterit ja Talttahammasliiga. WSOY.

Säbähamsterit harjoittelevat innokkaasti ja ahkerasti, sillä Talttahammasliigan pelit ovat alkamassa. Tuleva peli viimevuotisia mestareita, Juustovaaran Jyväjemmareita vastaan jännittää, mutta joukkueen ja valmentajan yhteisellä tsemppauksella jännitys saadaan aisoihin. Ramppikuume kuitenkin vain yltyy pelipäivänä, eikä vastustajien pelottelu ainakaan lievitä jännitystä. Miten käy pelin, kun osa Säbähamsterien pelaajista meinaa lähteä kotiin ja jättää pelin välistä, kun kentän laidat ovat asettamatta paikoilleen eikä tuomariakaan näy missään!

Kirjan kansikuva.J. M. Barrie, Tuomas Kilpi (suomentanut ja selkomukauttanut): Peter Pan. Oppia.

Eräänä iltana Wendyn, Johnin ja Michaelin lastenhuoneeseen saapuu outo vieras, joka etsii kadonnutta varjoaan. Hän on Peter Pan, nuori poika, joka ei halua koskaan kasvaa aikuiseksi. Pian lapset ovat matkalla Mikämaahan, jossa Peter Pan asuu hukattujen poikien ja Helinä-keijun kanssa. Syrjäisellä saarella asuu kuitenkin myös susia, krokotiileja ja merirosvoja, joita kaikkia täytyy varoa, tai joita vastaan täytyy taistella. Selkomukautus satuklassikosta!

Kirjan kansikuva.Katja Richert ja Steffen Grumpert: Koulun kiva kummitus. Mäkelä.

Koulussa asuu kaksi kummitusta, sisarukset Totti ja Tuuve. Koululaiset eivät tiedä heidän olemassaolostaan mitään, joten kummitukset keksivät kaikenlaisia kepposia ympäri koulua. Totti osallistuu koulun kevätriehan valmisteluihin, mutta Tuuvella on omat kepposet mielessään. Koristeet ja suunnitelmat menevät uusiksi, mutta onneksi kummitusten kujeiden jäljet ovat korjattavissa mielikuvituksen avulla. Tavutettu suuraakkosin.

Kirjan kansikuva.Tapani Bagge ja Hannamari Ruohonen: Jenni ja oikutteleva bussi. Karisto.

Jennin äidin pitäisi lähteä soittokeikalle Porvooseen, mutta auto ei käynnisty. Onneksi lähistöllä asuva Rock-Eki voi auttaa! Pian äiti, Jenni ja Totti ovat tien päällä Ekin vanhan bändin keikkabussin kyydissä, Eki ratin takana. Ilmassa on seikkailun tuntua, sillä bussissa on aivan omanlainen viehätyksensä. Eteen tulee kuitenkin yksi, jos toinenkin ongelma, joka viivästyttää matkaa. Mitenköhän äidin ukulelekeikan käy…

Kirjan kansikuva.Alain M. Bergeron, Michel Quintin ja Sampar: Uskomatonta! Krokotiilit. Minerva.

Tiesitkö, että nuoret krokotiilit syövät pääosin vain hyönteisiä ja selkärangattomia? Aikuinen krokotiili puolestaan on lihansyöjä, mutta ei koskaan pureskele ruokaansa! Se myös pystyy elämään jopa kaksi vuotta syömättä laisinkaan. Uskomatonta mutta totta! Helppolukuinen sarjakuvamaisesti kuvitettu tietokirja on täynnä hurjia ja mielenkiintoisia faktoja krokotiileistä. Lue myös muut Uskomatonta! -tietokirjasarjan kirjat.

 

Palaa sivun alkuun.

Vähän pitempiä kirjoja

Kirjan kansikuva.Giovanni Di Gregorio ja Alessandro Barbucci: Sisarukset Grémillet 2: Cassiopéen ihastus. Story House Egmont.

Kesäloma alkaa ja Grémilletin kolme sisarusta matkaavat viettämään sitä isoäitinsä luokse maaseudulle. Sisarukset saavat kuulla, että huhujen mukaan kylän kirkon raunioissa kummittelee. Kolmen sisaren kerho ryhtyy selvittämään tätä mysteeriä kyselemällä kyläläisiltä kummituksesta ja lukemalla alueen legendoista. Mysteerin lisäksi toiset asiat painavat mieltä: etenkin Sarah on huolissaan isoäidistä, jonka muisti reistailee eikä siksi vaikuta olevan oma itsensä. Cassiopéen ajatukset puolestaan ovat täynnä rakkaushuolia: ihastus jäi kesäksi kaupunkiin, mutta nyt kylästäkin löytyisi kiinnostava poika. Lue myös Sisarukset Grémillet -sarjakuvasarjan ensimmäinen osa Sarahin uni (2022).

Kirjan kansikuva.Annika Sandelin ja Jenny Lucander: Kun isoäiti lensi. Teos.

Joelin vanhemmat lähtevät liikematkalle, joten Joelin täytyy asua isoäitinsä luona sen aikaa. Joel pitää isoäitiään hieman ummehtuneena, hän ei nimittäin tunnu ymmärtävän yhdeksänvuotiaita lapsia lainkaan. Isoäiti pelaa pasianssia tietokoneella ja ruuaksi on pakasteesta sulatettuja keittoja. Ainut kiinnostava asia isoäidissä on Mustanaamio-sarjakuvat, jotka oikeastaan ovat isoisän vanhoja. Aamulla Joel kuitenkin hätkähtää nähdessään isoäidin: mitä hänen selästään roikkuu? Onko isoäidille kasvanut yön aikana siivet? Tutustuessaan tähän uuteen lentävään isoäitiin, Joel huomaa hänen olevan kiinnostavampi kuin miltä aluksi vaikutti. Voisikohan isoäiti olla jopa kuten sarjakuvien supersankarit?

Kirjan kansikuva.Tinashe Williamson ja Thea Jacobsen: Nuoren antirasistin käsikirja. Otava.

Kattava käsikirja auttaa tunnistamaan mitä rasismi on ja kuinka puuttua siihen. Aihetta lähestytään monipuolisesti sekä historian että nykypäivän kautta, konkreettisia esimerkkejä esiin tuoden. Kirja auttaa ymmärtämään mitä etuoikeudet tarkoittavat ja miten tulla tietoiseksi niistä, miksi monimuotoisuus on niin tärkeää sekä kuinka ennakkoluulot ovat lähes poikkeuksetta vääriä. Tekstin lomassa on erilaisia tehtäviä, jotka herättelevät ajattelemaan käsiteltyjä aiheita ja tekemään antirasistisia tekoja!

Kirjan kansikuva.Tomi Kontio ja Elina Warsta: Isäni on hipsteri. Teos.

Nuutti asuu kahdestaan isänsä kanssa Helsingin Kalliossa. Luokkatoveri Selma kertoo koulussa Nuutille, että Selman äiti on sanonut Nuutin isää hipsteriksi. Mutta mikä on hipsteri? Kuulemma ainakin sellainen, jolla on parta, punainen kustoo-pipo ja joka ajaa outoa polkupyörää. Kotona isä kieltää olevansa hipsteri, mutta tuntomerkit, jotka Selma on äidiltään kuullut tuntuvat pitävän paikkansa Nuutin isän kohdalla. Hipsteri kylläkin kuulostaa enemmän lintulajikkeelta kuin isältä… Lapset päättävät selvittää asian perinpohjaisesti.

Kirjan kansikuva.Pip Bird ja David O’Connel: Yrmeä yksisarvinen kouluretkellä. Otava.

On yksisarviskoulun luokkaretkipäivä. Aikaisin aamulla lapset ja heidän yksisarvisensa kokoontuvat koulun edustalle valmiina lähtemään retkelle, reput täynnä eväitä. Luokkaretkikohde on yllätys, mutta pian paljastuu, että he ovat matkalla VESPA:an, eli Vauvaeläinten sateenkaaripelastusasemalle. Erityisesti Mira innostuu, sillä hän arvelee sieltä löytyvän kisusarvisia, jotka ovat hänen mielestään kaikkein erityissupersöpöimpiä olentoja koko maailmassa. Miran yksisarvinen Teppo ei ole yhtä innostunut luokkaretkestä, sillä eväitä saa syödä ainoastaan tauon aikana ja Miran mielessä on vain kisusarviset eikä hän näytä huomioivan Teppoa ollenkaan. Mitä kaikkea luokkaretkellä tapahtuukaan? Ratkaiseeko luokka yhdessä taikalaukan vaikeat arvoitukset? Lue myös Miran ja Tepon aiemmista seikkailuista kertovat Yrmeä yksisarvinen -kirjat!

Palaa sivun alkuun.

…ja vielä vähän pitempiä kirjoja!

Kirjan kansikuva.Sofia Chanfreau ja Amanda Chanfreau: Kirahvin sydän on tavattoman suuri. S&S.

Yhdeksänvuotias Vega asuu Kirahvisaaressa isänsä kanssa, äitiään hän ei muista. Vega näkee ympärillään kaikenlaisia erikoisia eläimiä ja otuksia, mutta jos hän mainitsee niistä isälle, niin tämän kulmakarvat kääntyvät harjakatoksi. Eräänä päivänä Vega huomaa, että isä on ruvennut lipsumaan rutiineista ja käytös on muutenkin muuttunut kummalliseksi. Pian isä tuo kotiin uuden tyttöystävän, Violan, joka levittää tullessaan jään ja kylmyyden kaikkialle. Se jopa jäädyttää isän suuren sydämen! Yhdessä uuden ystävänsä Nelsonin ja hänen koiransa Fionan, isoisä Hektorin sekä kirjekaveri Jannan avulla Vega ryhtyy selvittämään, miten isän sydän saataisiin sulatettua, ennen kuin on liian myöhäistä.

Kirjan kansikuva.Harri Veistinen ja Teemu Juhani: Revontuliefekti ja oranssit tiput. S&S.

10-vuotias Valentin ei elä aivan tavallisen lapsen elämää, sillä hänellä on mielestään liiankin ylisuojelevat vanhemmat. He pusuttelevat pojan hereille, eivätkä anna tehdä lähestulkoon mitään, esimerkiksi kävellä yksin kouluun tai valvoa myöhään. Tämän vuoksi Valentin on arka ja siksi myös lähes näkymätön muille lapsille koulussa ja pihapiirissä. Kunnes eräänä päivänä siihen tulee muutos: läheisen lammen sorsat ovat muuttuneet oransseiksi ja Valentinin lisäksi ainoastaan naapuruston vanhemmat tytöt Safa ja Kirsi vaikuttavat huomanneen muutoksen. Muitakin outoja asioita rupeaa tapahtumaan tamperelaisessa lähiössä ja lapset päättävät yhdessä löytää ratkaisun kummallisuuksiin, joita muut eivät jostain syystä huomaa.

Kirjan kansikuva.Jack Meggit-Phillips ja Isabelle Follath: Hirviö ja Helmikki: Hirviön kosto. WSOY.

Jatkoa Hirviö ja Helmikki (2021) kirjalle! Helmikki ja Ebenezer, tai lähinnä Helmikki, koittavat pyyhkiä hirviön kokonaan mielestään ja kodistaan hävittämällä kaikki hirviön lahjoittamat tavarat. He rupeavat tekemään hyväntekeväisyyttä korjatakseen aikaisemmin tehdyt virheet ja kauheudet. Asiat eivät kuitenkaan suju niin hyvin kuin he olivat odottaneet: pois annetut tavarat rupeavat kiusaamaan uusia omistajiaan ja hyväntekeväisyyskin pistää muut epäilemään, onko kyseessä sittenkin vain jokin Helmikin kepponen. Kuka oikein sabotoi Helmikin yritystä parantaa maineensa? Hirviöhän kukistettiin ja tuhottiin. Eikö niin?

Kirjan kansikuva.Anna James ja Paola Escobar: Tilly ja seikkailujen kartta. HarperCollins Nordic.

Kolmas kirja Tillyn seikkailuista kirjamatkaajien maailmassa. Underwoodin sisarukset ovat toteuttaneet uhkauksensa ja ruvenneet rajoittamaan kirjoissa matkaamista sitomalla lähdekirjoja kiinni. Tilly uskoo voivansa selvittää kaaoksen, jonka pyörteissä kaikki kirjamatkaajat ovat. Hän on saanut eräänlaisen kartan, jonka hän arvelee vievän legendaaristen arkistonhoitajien luo. Kaikki eivät kuitenkaan usko arkistonhoitajien olemassaoloon, joten Tillyä ei suoranaisesti kannusteta lähtemään Englannista Yhdysvaltoihin ottamaan asiasta selvää. Siitä huolimatta Tilly lähtee matkaan Oskar mukanaan ja jälleen kerran he tempautuvat uskomattomaan seikkailuun maagisessa kirjamaailmassa. Lue myös aikaisemmat Pages & kumppanit -sarjassa ilmestyneet kirjat!

Kirjan kansikuva.Janne Malinen ja Teemu Juhani: Waaralinnan salaisuudet 1. Seitsemän kielonlehteä. Tammi.

Waaralinna on parantola vaikeasti sairaille lapsille, jonne myös Oskar lähetetään sairastuttuaan asumaan. Heti Waaralinnaan saapuessaan Oskar kohtaa outoja ja epämiellyttäviä asioita ja hänestä tuntuu kuin parantolan aikuiset, erityisesti johtajatar Kuntz, salailisivat jotain. Oskar ystävystyy Robinin kanssa, joka on myös huomannut, että jotain kummallista on meneillään Waaralinnassa. Pian joukkoon liittyy Vilma ja yhdessä he rupeavat selvittämään outojen tapahtumien alkuperää, vaikka se tarkoittaakin parantolan sääntöjen rikkomista. Kolmikko ajautuu hurjaan seikkailuun ja kohtaa monenlaisia vaaroja parantolan öisillä käytävillä. Trilogian avausosa.

Palaa sivun alkuun.

Yhdessä luettavaksi

Kirjan kansikuva.Tuukka Sandström ja Varpu Eronen: Pienen pieni ilves ja iso karhu. Avain.

Pienen pieni ilves on hyvin väsynyt. Hän käpertyy pehmeälle sammalmättäälle lepäämään. Samoin tekee iso karhu. Mutta mahtuvatko molemmat samalle mättäälle? Mistä löytyy sopivat nukkumapaikat pienen pienelle ilvekselle ja isolle karhulle? Kuvitettu pieni iltasatukirja.

Kirjan kansikuva.Helena Koch ja Anne Pikkov: Perunan kuningaskunta. Kumma.

Peruna on vihannespenkin kuningas, mutta välillä kuningaskin on loman tarpeessa. Kukkakaalin ainut haave olisi päästä naimisiin, mutta sopivaa puolisoa ei meinaa löytyä millään. Porkkana pöyristyy kuullessaan, että ihmiset ovat ruvenneet suosimaan miniporkkanoita tavallisten sijaan. Retiisi puolestaan toivoisi nähdä maailmaa vihannespenkin ulkopuolelta. Kirja sisältää 10 lyhyttä ja hauskaa tarinaa vihannespenkin asukkaista!

Kirjan kansikuva.Katja Bargum ja Jenny Lucander: Muurahaisten ennätyskirja. Teos.

Kuvatietokirja käsittelee muurahaisia ja niiden uskomattomia ennätyksiä! Muurahaisilla on vaikka ja mitä supervoimia: ne pystyvät elämään kaikkialla maailmassa ja niitä on ollut olemassa jo dinosaurusten ajoista lähtien. Asteekkimuurahaiset ovat niin vahvoja, että ne pystyvät pidellä jopa viisituhatkertaisesti oman painonsa verran. Mutta mikä muurahaislaji on kaikkein nopein? Mikä puolestaan herättää eniten kauhua?

Kirjan kansikuva.Heidi Johanna ja Linnea Bellamine: Pörröinen Pikku-Pupu haluaa kiivetä puuhun. WSOY.

Pörröinen Pikku-Pupu on päättänyt kiivetä puuhun. Hän haluaa nähdä kauas kuten oravat ja linnut ja syödä eväitä oksalla loikoillen. Pikku-Pupu pakkaa reppunsa ja lähtee suuren tammen luo, mutta pian hän saa kuitenkin huomata, ettei kiipeäminen ole kovin helppoa. Pikku-Kettunen ja Kurre antavat hyviä ohjeita, mutta vasta äidin lohdutus ja neuvot auttavat ylittämään vaikeudet.

Kirjan kansikuva.Nikola Kucharska: Tosi tarua lohikäärmeistä. Lasten Keskus.

Tietokirjamainen kuvakirja sisältää kaikenlaisia juttuja lohikäärmeistä. Tiesitkö, että lohikäärmeitä on useita eri lajeja? Näkymättömät lohikäärmeet ovat olemassa, mutta kukaan ei ole nähnyt niitä todistaakseen sitä. Jäälohikäärmeet ovat ystävällisiä ja pitävät syömisestä. Kiusankappaleet ovat puolestaan niin pieniä lohikäärmeitä, että ihmiset usein erehtyvät luulemaan niitä hyönteisiksi. Niitä sanotaan kiusankappaleiksi vilkkaan ja röyhkeän luonteensa vuoksi ja niillä onkin tapana keppostella, kuten varastaa sokeria sokerikoista ja piilottaa tohveleita.

Palaa sivun alkuun.

 

Vinkkilistan on koonnut Helmi Kalaja.