Maailman ääneenlukupäivä 7.2.

Maailman ääneenlukupäivää vietetään tänä vuonna keskiviikkona 7.2.

Päivän tarkoituksena on juhlistaa ääneen lukemisen iloa ja voimaa sekä puolustaa lukutaitoa perusihmisoikeutena. Päivän lanseerannut LitWorld nostaa esiin ääneen lukemisen merkityksen lasten lukutaidon ja kielenkehityksen vahvistumisessa sekä omien ja muiden tarinoiden jakamisessa. Lue lisää Maailman ääneenlukupäivästä LitWorld’in englanninkielisiltä sivuilta. Sivuilta löydät myös erilaisia vinkkejä (englanniksi) ääneelukupäivän viettoon.

Katso myös Lukukeskuksen Lue lapselle -ohjelman video ääneen lukemisen merkityksestä.

Lukemo haastaa kaikki lukemaan ääneen keskiviikkona 7.2. kotona, koulussa, päivähoidossa tai harrastuksissa! Muista, että ääneen voi lukea minkä ikäiselle tahansa!

Lastenkirjoja, jotka sopivat mainiosti ääneen luettaviksi:

Kirjan kansikuva.Laura Ruohonen ja Linda Bondestam: Konkkaronkka. Otava 2023.
Sukella mukaan riimiteltyyn seikkailuun! Äiti ja kolme villiä pentua ovat jo valmiina muiden matkailijoiden tavoin ja loma salaperäisellä saarella on valmis alkamaan. Matkaopas yrittää parhaansa mukaan pitää huolta lapsista ja koko poppoosta, mutta helppoa se ei ole: reissu on täynnä monenlaisia yllätyksiä ja sivujen aukoista päädytään mitä ihmeellisimpiin maisemiin. Kuinkas konkkaronkalle oikein käykään? Runokuvakirja on julkaistu myös ruotsiksi Annika Sandelinin vapaasti riimittelemänä nimellä Hela konkarongen (Förlaget, 2023).
Kirjan kansikuva.Beatrice Alemagna, suom. Saara Pääkkönen: Harold Snipperpotin kaikkien aikojen katastrofi. Tammi 2023.

Harold Philip Snipperpot, melkein seitsemän vuotta, haaveilee syntymäpäiväjuhlista, joita hänen äreät vanhempansa eivät ole koskaan hänelle halunneet järjestää. Vanhemmat eivät ylipäänsä pidä myönteisten tunteiden esittämisestä. Nyt he kuitenkin huomaavat miten surullinen Harold on ja pyytävät apua naapurissa asuvalta herra Ponziolta. Herra Ponzion avulla Harold saa kuin saakin upeat syntymäpäiväjuhlat, joskaan eivät missään muotoa ihan tavallisimmat!

Kirjan kansikuva.Kaija Pannula ja Netta Lehtola: Ketun kauppa ja muita kettujuttuja. WSOY 2023.
Kettu huomaa että on tullut vanhaksi eikä kaupanpito suju enää niin kuin ennen. Se pyytää nuorta mäyrää avukseen, mutta mäyrä hädin tuskin jaksaa kuunnella vanhan konkarin neuvoja, sitä kiinnostaa ihan muut asiat. Kesän lopussa kettu laittaa kaupan kiinni ja keskittyy kuvaamaan elokuvaa eläinten arjesta. Mäyrä ehdottaa, että elokuva esitetään kesän päättäjäisissä.
Kirjan kansikuva.Eveliina Talvitie ja Jani Ikonen: Ai niin, minä olen muuten Lee. Enostone 2023.
Herkkäkorvainen Lee kuulee kivien puheen ja osaa maastoutua taitavasti. Hänellä on myös myös muita erityisvoimia. Hän pystyy esimerkiksi olemaan unessa ja hereillä yhtä aikaa, ja tälle tilalle hänellä on oma sanakin: uneilla. Mutta kovista äänistä Lee ei pidä eikä hän onnistu naurattamaan luokkakavereitaan, jotka pitävät häntä pelkästään outona. Mutta entä kun Lee kohtaa keltasadetakkisen hahmon, joka tykkää hypellä vesilätäköissä? Voisivatko he löytää yhteisen kielen?