Maailman mielenterveyspäivä 10.10.

Kuvituskuva.Mielenterveys on hyvinvoinnin tila, jossa ihminen tuntee itsensä ja pystyy käsittelemään niin tunteitaan, kuin erilaisia sosiaalisia tilanteita. Joskus mielenterveys kuitenkin järkkyy, esimerkiksi huolien ja ongelmien kasautuessa ja silloin ihminen tarvitsee apua. Jokainen mielenterveysongelmien kanssa kamppaileva, kuten tervekin, tarvitsee jonkun johon tukeutua ja joka kannustaa ja auttaa erilaisissa elämäntilanteissa ja haasteissa. Se voi olla sukulainen tai ystävä, mutta myös terapiaan pääseminen voi auttaa pääsemään yli mielenterveydellisistä ongelmista. Muista siis tarkistaa läheistesi hyvinvointi ja puhua heille.

Maailman mielenterveyspäivää vietetään 10. lokakuuta ja kannustamme kaikkia osallistumaan, sillä jokaisen mielenterveys on tärkeää. Mielenterveyspäivän teemaväri on vihreä ja päivän aikana voi osoittaa tukeaan pukeutumalla vihreään väriin – pitämällä vaikka vain vihreitä sukkia.

Lue lisää mielenterveyspäivästä täältä.

Tässä Lukemon nuortenkirjavinkkejä päivän aiheesta:

Kirjan kansikuva.Anu Holopainen: Filigraanityttö. Karisto.

Enni aloittaa syksyllä kahdeksannen luokan, mutta sitä ennen on kesäloma. Ennillä on mukava perhe, isä, äiti ja isosisko Kaisa, ja muutamia hyviä ystäviä. Ennin mielessä on kuitenkin Varoittaja, ääni joka saa hänet pelkäämään onnettomuuksia. Mitään pahaa ei kuitenkaan tapahdu, jos pehmolelut Ennin huoneen hyllyllä pysyvät oikeassa järjestyksessä ja hän pyörittää sormessaan olevaa filigraanisormusta kolme kertaa oikealle ja kolme vasemmalle. Ystävät saavat Ennin lähtemään kesälomaretkelle Suomenlinnaan, mutta Enniä hermostuttaa syödä eväitä pesemättä käsiään ja muutenkin hän joutuu tarkkailemaan vaaroja eikä osaa rentoutua. Vanhemmat aavistavat Ennin käytöksessä outoa varautumista, mutta Enni yrittää hillitä itsensä ja onnistuu piilottamaan huolensa vanhemmilta. Enni huomaa, että naapuriin muuttaa uusi poika. Hänen käytöksessään on jotain erikoisen tuttua.

Kirjan kansikuva.Veera Salmi: Kaunis ilma kuolla. Otava.

Yksi video voi muuttaa kaiken. Isra ei saa edes perhettään uskomaan, että koulussa levinnyt video antaa aivan väärän kuvan siitä, mitä todella tapahtui. Perhe ja suku kääntävät selkänsä kunniansa menettäneelle tytölle eikä Isra näe valoa tunnelin päässä. Sattuman kautta hän tutustuu Leoon, jonka elämältä on kadonnut pohja aikoja sitten. Tähdistä kiinnostunut poika muuttaa sijaisperheestä toiseen eikä ketään kiinnosta, mitä hänelle tapahtuu. Miksi edes vaivautua haaveilemaan ammatista ja tulevaisuudesta, kun kukaan ei usko häneen? Isra ja Leo ottavat luvatta käyttöönsä auton ja lähtevät pitkälle roadtripille, jonka päämääränä on Ähtärin pandatalo ja sen jälkeen kuolema.

Kirjan kansikuva.Siiri Enoranta: Kesämyrsky. WSOY.

Andrew asuu kaupungissa, jossa lenturit lentävät taivaalla arvokas indigo polttoaineenaan. Kaupungin nuoriso on jakautunut jengeihin ja Andrew on korviaan myöten ihastunut Nokisiipien johtajaan Joshiin. Kesän tullen Andrew saa ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua Joshiin ja päästä Nokisiipien riveihin. Andrew’n isä kun on kuuluisa lastenpsykiatri, joka palkataan ottamaan selvää, mikä Joshin pikkusiskoa Penelopea vaivaa. Andrew pääsee isänsä mukana Joshin perheen huvilaan, jossa kaikki ei ole sitä, miltä se näyttää. Penelope ei ole ainoa, jolla on synkkä salaisuus…

Kirjan kansikuva.Salla Simukka: Musta kuin eebenpuu. Avain.

Salla Simukan nuortenromaanin selkokirjaversiossa Lumikki on palannut Tampereelle ilmaisutaidon lukioon. Koulussa tehdään sopivasti Lumikki-näytelmää ja yhtäkkiä Lumikki alkaa saada viestejä pelottavalta salaiselta ihailijalta. Lumikki on jälleen valintojen edessä: kuka on uhkailija, kuka on oikea rakkaus – vai voiko olla kyseessä sama henkilö? – Trilogian päätösosa. Lue myös Lumikki-sarjan kaksi aiempaa osaa: Punainen kuin veri ja Valkea kuin lumi.

Kirjan kansikuva.Karen M. McManus: Yksi meistä valehtelee. WSOY.

Viisi lukiolaista jää jälki-istuntoon kännykän luvattomasta hallussapidosta. Yllättäen heti istunnon alussa yksi nuorista, Simon, saa pähkinäallergisen kohtauksen ja kuolee. Simon on ollut juoruja levittävän, vihatun Tumbrl-tilin ylläpitäjä ja kaikilla nuhteettomilta näyttäneillä nuorilla – älykkötyttö Bronwyn, baseballtähti Cooper, tanssiaisten prinsessa Addy ja koulun pahis, huumeita välittävä Nate – on ollut salaisuuksia, joita he eivät olisi missään tapauksessa halunneet julki. Vähä vähältä salaisuudet paljastuvat ja Simonin kuolemaan johtaneet tekijät selviävät.

Kirjan kansikuva.Jukka-Pekka Palviainen: Opeta minut lentämään. Karisto.

Ilona aloittaa taidelukion ja ystävystyy siellä Tyttiin ja Milliin, joiden kanssa viettää vauhdikasta lukiolaiselämää. Ilona ihastuu koulun ilmaisutaidon opettajaan Karriin mutta myös Tytin isovelipuoli Osku tekee vaikutuksen. Ilonan naapurissa asuu kotikoulua käyvä erikoislaatuinen Vertti, joka harrastaa lentämistä tietokoneensa lentosimulaattorin avulla. Ilona haluaa avartaa Vertin maailmaa valokuvien avulla.

 

 

 

 

 

 

Artikkelin on koonnut Lastenkirjainstituutin TET-harjoittelijat Elisa ja Ronja.