Sateenkaariteemat lasten- ja nuortenkirjoissa

Kuvituskuva.Kesäkuussa vietetään kansainvälistä Pride-kuukautta. Pride on maailmanlaajuinen liike ja ajattelutapa, jossa korostuu jokaisen oikeus omaan seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun. Pride-tapahtumat ovat yleensä värikkäitä ihmisoikeustapahtumia. Lue lisää Helsinki Pride -sivustolta.

Tutustu myös ihmisoikeusjärjestö Setan toimintaan ja sivuihin.

Pride-kuukauden kunniaksi Lukemo vinkkaa kirjoja, joissa esiintyy tai käsitellään mm. sateenkaariperheitä, sukupuolen moninaisuutta ja/tai seksuaalista suuntautumista.

Vinkkien lisäksi voit myös etsiä lisää luettavaa samoista aiheista kokeilemalla esimerkiksi hakusanoja:
sateenkaariperheet, sateenkaarinuoretqueerseksuaalivähemmistöt, sukupuolivähemmistöt, transsukupuolisuus, muunsukupuolisuus, aseksuaalisuus, sukupuoli-identiteetti.

Lastenromaanit ja sadut

Kirjan kansikuva.Boldizsár M. Nagy ja muut: Satumaa kuuluu kaikille. WSOY.

Satukokoelmassa on 17 tarinaa, joissa seikkailevat hahmot näyttävät, etteivät kaikki sankarit ja prinsessat ole samanlaisia, ja että sadut tosiaan kuuluvat kaikille sukupuoleen, ulkonäköön, seksuaaliseen suuntautumiseen tai vaikka yhteiskuntaluokkaan katsomatta.

Kirjan kansikuva.Ursula Mursu ja Apila Pepita: Kuuilma-sarja. Kumma.

Ensimmäisessä Kuuilma-sarjan osassa Myrtti päätyy aivan vahingossa toiseen maailmaan! Hän alkaa etsiä paluureittiä kotiin apunaan muurahaiskarhupehmo Fuuga ja muovinen dinosaurus, jotka muuten ovat elossa. Seikkailu noitien maailmassa on täynnä yllättäviä käänteitä ja uusia ystäviä.

Kuvakirjat

Kirjan kansikuva.Lotte Jeffs ja Sharon Davey: Verraton perheeni. Mäkelä.

Lapsi pohtii, onkohan muilla lapsilla kaksi äitiä kuten hänellä. Päiväkodissa tehdään kierros, jossa jokainen saa vuorollaan kertoa omasta perheestään. Yksi kertoo mummunsa olevan supersankari, toisen isät ovat velhoja. Eräs lapsi asuu perheineen kahdessa kengässä: äidin ja isän. Perheitä on erilaisia, joista jokainen on yhtä satumainen ja ainutlaatuinen!

Kirjan kansikuva.Susanna Silvander-Rosti ja Nadja Sarell: Sulo ja Elsi -sarja. Otava.

Sarjan ensimmäisessä osassa Sulon ja Elsin uudet naapurit (Otava 2021) kaksoset Sulo ja Elsi muuttavat uuteen kotiin äitiensä kanssa. Perhe päättää lähteä tutustumaan uusiin naapureihinsa, joihin kuuluu hyvin erilaisia perheitä. Jokainen uusi perhe tuo mukanaan uusia ystäviä ja kivoja seikkailuja!

Kirjan kansikuva.Jenni Skyttä-Forssell ja Giannetta Porta: Viltti ja Vanu varovaisten talossa. Kvaliti.

Päiväkoti on suljettu ja sisarukset Viltti ja Vanu pääsevät hoitoon Toivo-enon ja hänen miesystävänsä Topin luo. Toivo käskee koko ajan heitä olemaan varovaisia, mikä huvittaa lapsia. Toivon ja Topin luona lapset pääsevät leikkimään piilosta, syömään lettuja ja rakentamaan majan. Samalla he etsivät Takku-kissaa, joka tuntuu kadonneen jäljettömiin.

Kirjan kansikuva.Mila Teräs ja Hannamari Ruohonen: Ensilumi. Karisto.

Tuiskun vaari harrastaa taitoluistelua ja mummin kanssa he kaikki kolme yhdessä ompelevat vaarille hienon esiintymisasun. Kun Tuisku kysyy, kertoo vaari olevansa nainen, jota luultiin lapsena pojaksi. Vasta vanhempana vaari uskalsi kertoa muille olevansa oikeasti nainen…

Nuortenkirjat

Kirjan kansikuva.Edith Arkko, Magdalena Hai ja muut: Sydänten salonki: Queer-romanttisia tarinoita. Osuuskumma.

Saavatko intersukupuolinen peikko ja merirosvon morsian toisensa? Löytääkö teatteria harrastava prinssi sittenkin tosirakkauden? Antologiassa on yhdeksän queer-romanttista ja spekulatiivista tarinaa, joiden keskiössä on romanssi ja onnellinen loppu. Mukana on koko sateenkaaren kirjo aseksuaalisuudesta monisuhteisuuteen, ja novelleissa seikkaillaan eri puolilla Eurooppaa aina myöhäiskeskiajalta viime vuosisadalle saakka.

Kirjan kansikuva.Johan Ehn: Hevospojat. Otava.

19-vuotias Anton on aloittanut työt Tukholmassa vanhusten palvelutalossa. Eräällä kotikäynnillä hän tutustuu lähes satavuotiaaseen Alexander Kovaciin eli Sashaan, joka ei juuri puhu. Pikkuhiljaa Anton saa mieheen kontaktin ja kiinnostuu tämän kotoa löytyvistä kuvista ja kirjeistä. Kuvissa näkyy etenkin hevosia ja sirkustaiteilijoita sekä toinen nuori mies, Janek. Antonkin harrastaa ratsastusta, mutta metsäretkellä sattuneen kaatumisen jälkeen ratsastus on alkanut tuntua pelottavalta. Anton alkaa selvittää Sashan menneisyyttä samalla kun pohtii omaa seurusteluaan kahdeksan vuotta vanhemman Peterin kanssa. Mitä kaikkea Sasha ja Janek ovat yhdessä kokeneet, voisiko Sasha auttaa häntä ratsastuspelon kanssa – ja mitä Sashan kotoa löytyvä Gestapon kirje tarkoittaa?

Kirjan kansikuva.Simon James Green: Heartbreak boys. Otava.

16-vuotias Jack toivoo, että hänet ja poikaystävä Dylan äänestetään yläkoulun päättäjäisjuhlien kuninkaallisiksi, vaikka homopari ei ole koskaan aiemmin ollut edes ehdolla. Räväkkää Jackia hiljaisempi Nate puolestaan hermoilee juhlapuhettaan, sillä hän aikoo kertoa kaikille homoudestaan. Juhlien huipennuksesta tulee kuitenkin fiasko: Jack ja Dylan julistetaan voittajiksi, mutta kruunaushetkellä Jack ymmärtää, että Dylan ja Naten poikaystävä Tariq ovat pettäneet heitä yhdessä. Tilaisuus kostoon tarjoutuu, kun Jack kutsutaan mukaan Naten perheen kesälomareissulle. Jack päättää perustaa Dylanin ja Tariqin esimerkin mukaisesti Instagram-tilin, jolla hän julkaisee tarkoin lavastettuja lomakuvia. Ainoana tavoitteena on saada exät mustasukkaisiksi – mutta voisiko yhdessäolo johtaa myös muuhun?

Kirjan kansikuva.Miska Valos: Sisäsiisti. WSOY.

Lukion toinen vuosi on käynnistymässä, kun transsukupuolinen Esra saa ensimmäisen testosteronipiikin parhaalta ystävältään Hilleviltä. Testot on hankittu pimeästi, sillä Esran transpolilähete ei ole edennyt. Illalla Esra tapaa myöskin binderiä käyttävän ykkösluokkalaisen Karon, joka ystävystyy Hillevin kanssa yllättävän nopeasti. Vähitellen Esra alkaa tuntea olonsa ulkopuoliseksi niin koulussa kuin hyväosaisessa kulttuurikodissa. Lapsesta saakka näytelleelle Esralle ei meinaa löytyä omaa paikkaa edes kulttuuripiireistä, mutta onneksi leffakuvauksissa on mukana ihana Vilko…

Katso myös:

Sateenkaarevat säeromaanit:

J.S. Meresmaa: Dodo-trilogia. Myllylahti.

Dess Terentjeva: Ihana & Freestyle & Zeno. WSOY.

Sarjakuvasuosikki:

Alice Oseman: Heartstopper -sarjakuvasarja ja pienoisromaanit. Tammi.