Syysloma on lukuloma!

Lukuloma banneri.

Matkusta syyslomalla maailman ääriin ja tutustu uusiin maailmoihin! Syysloma on lukuloma, jonka voi viettää hyvillä mielin hyvään kirjaan uppoutumalla. Tästä löydät muutaman alakoululaiselle sopivan lukuvinkin. Muista myös Lukemon muut kirjavinkit eri ikäisille!

Yhdessä luettavaksi

Kansikuva.Johanna Lumme: Viidakon väki ja suuri muutto. Otava.

Kun tulipalo tuhoaa viidakon, Kanaemo, Kornelius-kirahvi ja Raita-seepra pakenevat lautalla meren yli. Toiselta rannalta löytyy kummallinen kaupungiksi kutsuttu paikka, jossa ystävykset ovat aivan hukassa. Onneksi ystävällinen kissa kuitenkin auttaa heitä. Pian ystävykset saavat aivan uudenlaisen tehtävän, jossa he pääsevät näyttämään millainen mukava koti voi olla.

 

 

Kansikuva.Marjo Nygård: Lumi ja Lunni: pieni kirja ystävyydestä. Lasten Keskus.

Lumi asuu isoäidin kanssa pienellä saarella. Kun Lumi alkaa rakentaa majakkaa tyhjistä puulaatikoista, hän saa yllättäen seurakseen pienen pullean linnun. Lunnin kanssa on mukava leikkiä ja katsella tähtiä. Eräänä syksyisenä päivänä Lunni kuitenkin katoaa ja Lumi miettii, tuleeko se koskaan takaisin.

 

 

Kansikuva.Rohkeiden tyttöjen satukirja: unohdetut tarinat. Kids.fi.

Värikkäässä satukirjassa on kahdeksan tarinaa, jotka kertovat rohkeista tytöistä ja prinsessoista, jotka eivät jääneet odottamaan pelastavaa prinssiä. Pelottomat tytöt rikkovat lumoukset itse ja pelastavat niin prinssit kuin valtakunnatkin.

 

 

 

Kansikuva.Kristin Roskifte: Kaikki lasketaan. S&S.

Palkitussa kuvakirjassa opetellaan laskemaan ja pohditaan ihmisten erilaisuutta. Miten kuvissa näkyvien ihmisten elämät kietoutuvat toisiinsa? Kirjassa riittää tutkimista ja pohtimista monelle lukukerralle.

 

 

 

Helppolukuisia kirjoja

 

Kansikuva.Tapani Bagge ja Hannamari Ruohonen: Jenni ja punainen poni. Karisto.

Ekaluokalta päässyt Jenni on muuttanut vanhempineen uuteen kotiin. Äiti kiertää maailmaa ukuleleorkesterissa ja isällä on niin kiire tilitoimistonsa kanssa, että hän ei edes huomaa pihan rikkinäistä keinua. Jennillä on tylsää ja yksinäistä kunnes pihaan ilmestyy yllättäen punainen poni. Etsiessään sen omistajaa Jenni tutustuu naapureihinsa ja saa monta uutta ystävää.

 

 

Kansikuva.Barbara Cantini: Mortina. Tammi.

Zombityttö Mortina asuu vanhassa Villa Tuonelan kartanossa yhdessä tätinsä ja albiinovinttikoiransa Kaihon kanssa. Mortina on yksinäinen ja haluaisi leikkiä kylän lasten kanssa. Täti ei kuitenkaan halua kyläläisten tietävän, että kartanossa asutaan. Ihmisethän haluaisivat vain ajaa heidät pois. Halloweenin lähestyessä Mortina saa idean, jonka hän myös päättää toteuttaa. Kyllähän vampyyreiksi ja kummituksiksi pukeutuneiden lasten joukkoon yksi zombikin mahtuu… – Kirja aloittaa Mortinasta kertovan sarjan.

 

Kansikuva.Magdalena Hai ja Teemu Juhani: Painajaispuoti: hampaat hukassa. WSOY.

9-vuotias Ninni työskentelee Painajaispuodissa. Poiketessaan jäätelökaupassa pitkän työpäivän jälkeen Ninnin tapaa Luukaksen, vampyyrin, joka on kadottanut hampaansa. Ninni päättää auttaa Luukasta etsimään sopivat tekohampaat, mutta pian he huomaavat, että varas on iskenyt myös Painajaispuotiin. Kuka tarvitsee vampyyrin hampaat, viitan ja valkosipulia? – Ninni seikkailee muissakin Painajaispuoti-kirjoissa.

 

 

Kansikuva.Jørn Lier Horst ja Hans Jørgen Sandnes: Operaatio Auringonlasku. Otava.

Kun ylinopeutta kaahaava auto ajaa melkein vanhan rouva Mäkisen päälle, Tildalla ja Oliverilla on uusi tapaus käsissään. Etsiväkaksikko huomaa pian, että kaaharit olivat pankkirosvoja, joista molemmat näyttivät jostain kumman syystä Elvis Presleyltä. Jutun selvittämiseen tarvitaan etsiväkaksosia ja uskollista Otto-koiraa! – Lisää etsiväkaksikon ja Oton seikkailuja löytyy sarjan muista kirjoista.

 

 

Kansikuva.Vuokko Hurme ja Tiina Konttila: Eläinhoitola Pehmo ja kiero Rakki. WSOY.

Sisarukset Helmi, Lilja ja Sisu ovat perustaneet pehmoeläinten eläinhoitolan. Kolmikko korjaa ja hoitaa rikkinäisiä leluja, ja mielikuvituksen voima saa ne jopa puhumaan. Kun Sisu löytää roskalaatikosta rähjääntyneen koiralelun, sen kiukkuinen luonne saa kaikki ärtymään. Kesyyntyykö se koskaan? – Kirja aloittaa Eläinhoitola Pehmo -sarjan.

 

 

 

Kansikuva.Philip Reeve ja Sarah Mcintyre: Astra ja avaruuskakut. Aurinko Kustannus.

Nälkä voi johtaa vaarallisiin tilanteisiin! Astran perhe päättää muuttaa avaruusaluksella Nova Mundi -planeetalle. Matkustajat vaivutetaan uneen pitkän matkan ajaksi, mutta ennen sitä Astra pyytää aluksen Nom-O-Tronia valmistamaan jotain herkullista, oikean herkkujen huipentuman. Kun Astra vaipuu uneen, Kone jää miettimään vaikeaa pyyntöä. Astran uni katkeaa yllättäen kesken matkan ja herättyään hän joutuu pelastamaan aluksen kammottavilta kuppikakuilta, murhaavilta muffinsseilta ja tappavilta täytekakuilta.

 

 

Kansikuva.Mika Wickström ja Mari Ahokoivu: Totti ja saksipotku. WSOY.

Totin jalkapallojoukkueen valmentaja lupaa jäätelön palkinnoksi sille, joka tekee hienoimman maalin seuraavassa pelissä. Totti tietää, että päihittääkseen maalitykki Saran, hänen täytyy keksiä jotain uutta. Niinpä hän alkaa harjoitella uutta huimaa temppua. Auttaako saksipotku Totin voittoon? – Kirja aloittaa Totista kertovan sarjan.

 

 

 

Vähän pitempiä kirjoja

 

Kansikuva.Aaron Blabey: Hurja jengi. Into.

Herra Suden maine on vähintäänkin kyseenalainen, onhan se tunnettu isoäidin syöjä ja porsaiden kiusaaja, mutta se haluaa silti sankariksi. Se kutsuu paikalle pelottavia petoystäviään ja suostuttelee ne kokeilemaan hyvien töiden tekemistä. Kissan pelastaminen puusta ja koirien vapauttaminen rankkurilta ei kuitenkaan onnistu sudelta, hailta, käärmeeltä ja piraijalta kovin luontevasti… – Kirja aloittaa Hurjasta jengistä kertovan sarjan.

 

Kansikuva.Riina ja Sami Kaarla: Täältä tullaan, lemmikit! Tammi.

Kati-e rakastaa eläimiä yhtä paljon kuin koodausta. Hän asuu kerrostalon katolla olevassa vanhassa vesisäiliössä rakentamansa Ti-bot-lentorobotin kanssa. Pets Agents -lemmikkiagentit ratkovat lemmikkeihin ja vähän ihmisiinkin liittyviä pulmia ja tutustuvat samaan rappuun muuttaneeseen Timiin, joka on perustamassa akvaariota. – Kati-e seikkailee muissakin Pet agents -sarjan osissa.

 

 

Kansikuva.Torben Kuhlmann: Edison: kadonneen hiiriaarteen arvoitus. Nemo.

Ihmisten kirjakaupan uumenissa on salainen hiirien yliopisto, jonka kunnioitettu professori on tehnyt ihmeellisiä matkoja. Eräänä päivänä professorin puheille tulee pieni Pete-hiiri, jolla on mukanaan aarrekartta. Pete haluaa selvittää, millaista aarretta sen esi-isä vei mukanaan Amerikkaan. Vaikka professori onkin ensin vastahakoinen, Pete saa puhuttua sen viimein ympäri ja kaksikko lähtee aarrejahtiin. Atlantin valtameren pohjassa lepää hylky, jonne hiirten on päästävä. Onneksi pienistä hiiristä löytyy paljon kekseliäisyyttä ja rohkeutta!

 

Kansikuva.Pip Bird ja David O’Connell: Yrmeä yksisarvinen: yksisarviskoulu alkaa! Otava.

Mira on innoissaan aloittaessaan viimein yksisarviskoulun, jossa jokainen oppilas saa yksisarvisen parhaaksi ystäväkseen. Mira haaveilee säihkyvän uljaasta yksisarvisesta, mutta saakin parikseen pienen ja pullean Tepon. Teppo rakastaa donitseja ja kakkaamista, ja Miran on vaikea kätkeä pettymystään. Jäävätkö koulun laukkakisat vain haaveeksi, vai onnistuuko Mira ystävystymään yrmeän Tepon kanssa? – Kirja aloittaa Mirasta ja Teposta kertovan sarjan.

 

 

Kansikuva.Yoko Tanaka ja Masahide Fukusawa: Mestarietsivä Peppunen: Kuuttoman yön jättiläinen. Nemo.

Nauttiessaan herkullista bataattileivoksesta kahvila Onnenkissassa mestarietsivä Peppunen kuulee kummallisen huhun. Kaupungissa hiippailee pelottava jättiläinen, joka varastelee arvoesineitä! Poliisit eivät ole saaneet jättiläistä kiinni, joten nyt tarvitaan Peppusen apua. Nokkela etsivä ratkaisee kummallisen tapauksen päättelykyvyllään ja haisevalla pierulla. – Mestarietsivä Peppunen ratkaisee muitakin juttuja sarjan eri kirjoissa.

 

Kansikuva.Helena Waris ja Mirjami Manninen: Pässit pullakahveilla. Otava.

Olaf on vasta pentukoira, mutta se tietää jo olevansa maatilan tärkeä laumanvartija. Tai mahdollisesti jopa laamanvartija, koska sellaisella nimellä naapurin savolainen Vaari sitä kutsui. Mikä laama edes on? Kissa Aragorn selvittää asian internetistä ja pian Olafilla on muutakin ajateltavaa. Pässit Rambo ja Himpula ovat karanneet mellastamaan naapurien pihoilla. Emäntä tarvitsee ehdottomasti Olafin apua saadakseen karkulaiset kiinni! – Kirja aloittaa Olafin pentupäiväkirjat -sarjan.

 

 

….Ja vielä pitempiä kirjoja!

 

Kansikuva.Elise Gravel: Olga ja haiseva olio ulkoavaruudesta. WSOY.

Toisin kuin muodista ja trendeistä kiinnostuneet naapurin tytöt, Olga on kiinnostunut eläimistä. Eräänä päivänä hän löytää kummallisen olion, jonka lajista ei löydy tietoa niin kirjastosta kuin koirapuistostakaan. Mikä Njääh on? Entä mitä tapahtuu, kun Njääh yllättäen katoaa? – Olagasta ja Njäähistä kertovan sarjan ensimmäinen osa.

 

 

Kansikuva.Mervi Heikkilä: Jaan ja Jäähammas. Karisto.

Kun Puhurin pikkukaupunkiin saapuu pilaantuneen jokiveden vuoksi muuttavia maanviljelijöitä, nuori Jaan lupaa majoittaa yhden perheen pihapiiriinsä. Samaan aikaan kaupungin ympärille ilmestyy sankka sumu, jonka sisällä liikkuu outoja eläimiä. Jaan ja hänen uusi ystävänsä Tit kysyvät neuvoa kylänoidalta. Noidan mukaan sumu on syntynyt pahamaineisen Jäähammas-tietäjän unista. Jaan ja Tit päättävät löytää Jäähampaan ja pelastaa kaupungin. – Kirja aloittaa Jaanin ja Titin seikkailuista kertovan sarjan.

 

 

Kansikuva.Siri Kolu: Villitalo. Otava.

Kun isä saa Rapinalinnasta töitä talonmiehenä, koko Tomtomin perhe muuttaa upeaan huvilaan. Pian Tomtom huomaa, että Rapinalinna ei olekaan mikään tavallinen talo. Tapetit vaihtuvat itsestään, talon ääni tuntuu tulevan Tomtomin uniinkin ja eräänä yönä talo ottaa jalat alleen. Tomtom ystävineen päättää selvittää mistä tässä kaikessa on kysymys. Miksi talo juoksentelee paikasta toiseen ja keitä ovat sitä uhkaavat takaa-ajajat? – Kirja aloittaa vauhdikkaan Villitalo-sarjan.

 

 

Kansikuva.Kristina Ohlsson: Zombikuume. WSOY.

Eldsalan kuumaa kesää vaivaavat vihaiset ampiaiset ja kummallinen kuumetauti. 12-vuotias Herbert asuu kahdestaan ukkinsa kanssa ja eräänä yönä kaksikon unta häiritsee muukalainen, joka haluaa yösijan ukin majatalosta. Herbert ja hänen paras ystävänsä Sally seuraavat oudon miehen kummaa käytöstä. Miksi hän pyydystää ampiaisia? Ja miksi Eldsalan sairastuneet asukkaat vaeltavat öisin pitkin lähiseutua saalista etsimässä..? – Kirja aloittaa uuden sarjan.

 

 

Kansikuva.Thomas Taylor: Malamanteri. WSOY.

12-vuotias orpopoika Herbert Sitrus on Hotelli Nautiluksen löytötavatoimiston hoitaja. Kadonneiden esineiden oikeiden omistajien löytäminen on usein haastavaa työtä. Vielä vaikeampaa on löytää kadonneita vanhempia ja sellaisen pyynnön esittää Herbertin huoneeseen ilmaantunut Orvokki Parma. Orvokin vanhemmat ovat kadonneet Aaverannalta vuosia sitten. Herbert ja Orvokki seuraavat heidän jalanjälkiään, jotka johtavat heidät yllättäen myös legendaarisen merihirviön malamanterin jäljille. – Kirja aloittaa uuden sarjan.