Opettajille

Lukemo on Lastenkirjainstituutin ylläpitämä sivusto, joka esittelee uusimmat lasten- ja nuortenkirjat tietokirjoista kaunokirjallisuuteen. Lukemon opettajille-osio tarjoaa monenlaista hyödyllistä materiaalia opetuskäyttöön. Osiossa on tarjolla valmiita teema- ja tehtäväpaketteja sekä monenlaisia hyödyllisiä linkkejä niin toimijoista, tapahtumista kuin lukemiseen liittyvistä hankkeistakin.

Lukemon kirjahaku

Fantasia, Kirjoja, Taloja, Mukulakivet, MukulakivikadutJos kaipaat uutta luettavaa oppilaille, Lukemon kirjahausta löytyvät kaikki vuoden 2018 jälkeen julkaistut lasten- ja nuortenkirjat. Tälle sivulle on tiivistetty opettajille ohjeita ja esimerkkihaku Lukemon kirjahaun käytön avuksi.

 

Kirjavinkkilistat

Kirjavinkkejä ja vinkkilistoja löydät Lukemon kirjavinkit-osiosta. Tässä muutamia vinkkilistoja tulostettavana pdf-versiona. Listat on laadittu vuosina 2021-2022 ja Sivupiiri on ollut mukana osan niistä tekemisessä.

Teemapaketteja opetukseen

Kauhu

Haamu Kustannuksen logo.Haamukoulu
Haamu Kustannus on laatinut tehtäväpaketteja, jotka pohjautuvat kustantamon julkaisemiin kauhukirjoihin. Tehtäväpaketteja saa vapaasti käyttää opetuksessa. Tehtäviä on sekä alakouluun että yläkouluun.

Mielenterveys

Kuvituskuva.

Lukemon Mielenterveys-teemapaketti opetukseen
Lukemoon on laadittu yläkouluille tarkoitettu mielenterveys-teemakokonaisuus. Kokonaisuus sisältää tehtäviä, kysymyksiä ja pohdittavaa neljästä nuorille suunnatusta kirjasta, jotka käsittelevät eri tavoin mielenterveyttä.

Kansanperinne

Puu, Lehdet, Metsä, Luonto, Kevät, Tehdas, Linnut

Lukemon Kansanperinne-teemapaketti opetukseen

Tehtäväpaketti käsittelee suomalaista kansanperinnettä kolmen erilaisen teoksen näkökulmasta. Tehtäväpaketti on suunnattu yläkouluikäisille oppilaille ja se tutustuttaa oppilaat kansanperinteeseen itse tuottamisen keinoin. Tehtäväpaketin lopussa on listattuna lisää lukuvinkkejä kansanperinteeseen liittyen.

Kirjallisuus vaikuttaa: merkittäviä kirjailijanaisia

Lukemon Merkittäviä kirjailijanaisia -teemapaketti opetukseen

Yläkouluihin suunnattu tehtäväpaketti esittelee merkittäviä suomalaisia kirjailijanaisia Leena Virtasen ja Sanna Pelliccionin Suomen supernaisia -teossarjan avulla. Paketin avulla tutuksi tulevat kirjailijat Minna Canth, Eeva Kilpi ja Fredrika Runeberg. Paketti tutustuttaa oppilaat kirjailijoihin itse tuottamiseen keskittyvien tehtävien avulla.

Tietokirjallisuus

Mielenterveys, Aivot, Mieli, Henkinen, Terveyttä

Lukemon Tietokirjallisuus-teemapaketti opetukseen

Tietokirjallisuus-tehtäväpaketti opastaa nuorille sopivien tietokirjojen valintaan ja tarjoaa tehtäväideoita. Paketin tehtävien toteutus ei vaadi tiettyjä tietokirjoja, vaan tehtävät voi tehdä saatavilla olevan tietokirjallisuuden avulla. Tehtäväpaketin lopussa on lisäksi ideoita monialaiseen toteutustapaan.

 

Tehtäväpaketteja ja materiaalipankkeja

Aikakausmedian logo.Aikakausmedian Lasten lehtikone, Koululehtikone ja Sarjiskone

Aikakausmedian maksuttomilla verkko-ohjelmilla voit tehdä oman tulostettavan lehden Lasten lehtikoneella, verkkolehden Koululehtikoneella ja sarjakuvan Sarjiskoneella.

 

 

Kirjan kansikuva.Aarre-novellikokoelman novelleihin liittyviä tehtäviä

Nokkahiiri-kustantamon sivuille on koottu tehtäviä Aarre-novellikokoelman (Nokkahiiri, 2022) teksteihin liittyen. Kirjan novellit edustavat peruskoulun opetussuunnitelmaan sisältyviä genrejä ja yhtä novellia lukuun ottamatta kaikkien päähenkilö on teini-ikäinen nuori.

 

 

Celian logo.Celian oppituntikokonaisuuksia kirjallisuuskasvatukseen

Saavutettavuuskirjasto Celian kirjat on tarkoitettu kaikille, joille lukeminen on haastavaa. Celiasta löytyy muun muassa oppilaille hyvin soveltuvia DaisyTrio-yhdistelmäkirjoja ja koskettelukirjoja. Valikoitujen kirjojen ympärille on luotu omia oppimiskokonaisuuksia, jotka tutustuttavat erilaisiin lukemisen tapoihin.

 

Kuvituskuva.

Etsivää lukutaitotyötä -hankkeen menetelmäopas

Oppaan luovat ja mielenkiintolähtöiset käytännöt ja sanataiteen menetelmät soveltuvat nuorten parissa toteutettavaan lukutaitotyöhön niin sanataidekasvattajien kuin muidenkin nuorten parissa työskentelevien ammattilaisten käyttöön esimerkiksi opetus- ja nuorisotyössä, kuntouttavassa työtoiminnassa sekä harrastus- ja iltapäivätoiminnassa sekä muussa ohjatussa vapaa-ajantoiminnassa. Lue lisää Etsivää lukutaitotyötä -hankkeesta täältä. Tutustu hankkeen kautta syntyneisiin nuorten tuotoksiin Lukemon Nuorten oma ääni -sivulla klikkaamalla tästä.

 

Kirjakoplan logo pinkillä pohjalla.Kirjakoplan Luokallinen lukuvinkkivideoita -työpajamateriaalit

Työpajakokonaisuudessa oppilaat pääsevät tekemään itse lukuvinkkivideoita. Työpajakerroilla syvennytään kirjavalintaan sekä vinkkivideon käsikirjoittamiseen ja kuvaamiseen. Tavoitteena on rohkaista nuoria jakamaan ajatuksiaan kirjoista ja esitellä heille tapoja osallistua kirjallisuuskeskusteluun. Opettajia varten on laadittu valmiit, maksuttomat opetusmateriaalit.

 

Lumotut sanat -tapahtuman logo.KISAMA Kirjallisuuslähtöisen sanataiteen materiaalipankki 

Oulun lastenkulttuurikeskuksen tuottamaa kirjallisuuslähtöistä sanataideharjoitusmateriaalia Lumotut sanat -festivaalin teemakirjoista. Harjoitukset antavat vinkkejä ja virikkeitä siihen, miten kirjoja voi käsitellä ja kuinka niistä kasvaa ihan omia tekstejä ja tarinoita.

 

Kopiraittila-sivuston logo.Kopiraittila tekijänoikeusopetusmateriaali

Kopiraittilasta löytyy erilaisia pelillisiä tehtäviä tekijänoikeuden peruskäsitteiden, lähdemerkintöjen ja teosten käytön opettamiseen ja oppimiseen. Materiaali täyttää opetussuunnitelmien asettamat tavoitteet eri luokka- ja koulutusasteilla tekijänoikeuksien oppimisessa. Sivustolta löydät työpajaohjeet kirjatrailerityöpajaan sekä sarjakuvatyöpajaan.

 

Kustantamo S&S logo.Kustantamo S&S:n tehtäväpaketit opetukseen

Kustantamo S&S:n tehtäväpaketit sisältävät pääosin alakoululaisille suunnattuja tehtäviä kustantamon julkaisemista kirjoista. Tehtävien joukosta löytyy myös muutama eskarilaisille sopiva tehtävä.

 

 

Kuvituskuva.Lastenkirjainstituutin Ilmiöoppimisen materiaalipankki

Lastenkirjainstituutti on tuottanut Materiaalipankin, joka tarjoaa tehtäviä ilmiölähtöisen opettamisen tueksi. Materiaalipankissa on tehtäviä aiheista monikulttuurisuus, ilmastonmuutos, muuttuva perhe ja tunteet. Tehtävissä on hyödynnetty lasten- ja nuortenkirjallisuutta, joka käsittelee kyseisiä ilmiöitä. Materiaalipaketista löytyy tehtäviä sekä alakouluun että yläkouluun.

 

Kuvituskuva.Lukemon Nuorten oma ääni -kampanjan materiaalit

Kampanjan materiaalit tutustuttavat opettajia yhteisöllisen lukemisen menetelmiin ja niiden monipuoliseen hyödyntämiseen oppitunneilla. Materiaalipaketti sisältää vinkkejä kirjavalintaan ja sen ohjaamiseen, ohjeet lukupiirityöskentelyyn sekä kolme lukupiirimallia valmiine kysymyksineen. Materiaalipaketissa annetaan esimerkkejä ja ohjeita, miten luettua voi käsitellä yhdessä tuotetun luovan työn kautta. Materiaali on suunnattu yläkouluihin, mutta sitä voi hyödyntää myös muilla asteilla.

 

Lukukeskuksen logo.Lukukeskuksen opettajan opas

Sivuilta löydät tietopaketteja ja oppituntivinkkejä lukemiseen ja lukutaitoon liittyen, Sanat haltuun -rap-työpajamallit, tietoa kirjailijavierailuista sekä Lukuviikon materiaalipankin.

 

 

Lukuklaani-hankkeen logo.Lukuklaani-hankkeen materiaalit

Suomen Kulttuurirahaston rahoittama ja Lastenkirjainstituutin Lukuklaani-hanke (2018-2020) edisti lasten ja nuorten lukemista tukemalla koulujen mahdollisuuksia tarjota mielekästä luettavaa. Hankkeen myötä tuotettiin tehtävämateriaalia, kuten Lukuklaani-käsikirja, joka sisältää hankkeessa lahjoitettujen kirjojen pohjalta toteutettuja tehtäviä opetuksen tueksi. Käsikirja sisältää käytännön vinkkejä kirjallisuuden opettamiseen ja ohjeita lukupiirityöskentelyyn.

Lukusankarit-sivuston logo.Lukusankarit.fi

Lukusankarit.fi on kahden kustantajan, WSOY:n ja Tammen lastenkirjasivusto. Sivusto kerää yhteen osoitteeseen kirjailijavideoita, lasten tekemiä haastatteluja, trailereita, lukuvinkkejä ja kirjoihin liittyviä puuhatehtäviä lapsille, vanhemmille ja opettajille.

 

Kuvituskuva.Pohjoismainen kirja-ahmatti (Den nordiska bokslukaren) -opetusmateriaalit.

Pohjoismainen kirja-ahmatti on lukemisen edistämishanke, jossa tuotetaan ajankohtaisia pohjoismaisia kuvakirjoja käsittelevää pedagogista tukimateriaalia maksutta kaikilla pohjoismaisilla kielillä. Materiaalit on tarkoitettu pienten lasten ja alakouluikäisten kanssa käytäviin kirjallisuuskeskusteluihin. Kaikki tukimateriaalit ovat saatavissa suomeksi, ruotsiksi, norjaksi, tanskaksi ja islanniksi ja osa myös pohjoissaameksi, fääriksi ja/tai grönlanniksi. Kaikkiaan hankkeen verkkosivuille tulee materiaalit noin 50 kirjasta.

Rauhankasvatusinstituutin logo.Rauhankasvatusinstituutin oppimateriaalit

Erilaisiin teemoihin ja teemapäiviin liittyviä materiaaleja ja menetelmiä eri luokka-asteille. Käsittely- ja tehtävävinkkejä muun muassa kansainväliseen lukutaitopäivään, rasisminvastaiseen päivään sekä Minna Canthin ja tasa-arvon päivään. Sivuilta löydät samat asiat kuin entisiltä Maailmankoulun sivuilta.

 

Selkokeskuksen logo.Selkokeskuksen tehtäviä selkokirjoihin

Tällä sivulla on tehtäviä, jotka liittyvät lasten, nuorten ja aikuisten selkokirjoihin sekä tietokirjoihin. Sivulla on myös tehtäviä ruotsinkielisiin selkokirjoihin. Kirjojen kustantajat tai kirjoittajat ovat laatineet tehtävät. Suurin osa tehtävistä on ilmaisia. Maksulliset tehtävät ovat oman otsikon alla.

 

Sukella kuviin -näyttelyn mainoskuva.

Sukella kuviin! Pedagoginen julistenäyttely

Otavan pedagoginen Sukella kuviin! -julistenäyttely sisältää rakastettuja lastenkirjakuvituksia sekä niihin liittyvää pedagogista aineistoa. Näyttelyn avulla lasten kanssa voidaan käsitellä kirjojen kuvituksia ja niiden merkitystä tarinalle.

 

Suomen Kirjainstituutin logo.Suomen Kirjainstituutin opetusmateriaalit

Suomen Kirjainstituutin, kirjamuseo Pukstaavin ja muiden Sastamalan seudun museoiden laatimia opetusmateriaaleja kouluille, päiväkodeille ja koteihin. Materiaalit sisältävät runsaasti taustatietoa, valmiita tehtäväpohjia sekä toiminnallisia ideoita opetuksen tueksi. Opetusmateriaalien teemoina on mm. sadut, kirjakulttuuri ja pakohuonepedagogiikka.

 

Tietoa ja hankkeita

Tietoa, tutkimusta ja koulutusta lukemiseen ja kirjallisuuteen liittyen

  • IKI-TARU-hanke Kehittää kirjallisuuslähtöistä kielenopetusta fiktiivisten tekstien ominaisluonnetta kunnioittaen. Hankkeessa tuotettu Hyppy tarinoihin -kirjanen sisältää tietoa ja toimintamalleja lasten kielelliseen kehitykseen liittyen suomeksi, ruotsiksi, venäjäksi, englanniksi, arabiaksi ja soraniksi (kurdi).
  • Lue lapselle Lukukeskuksen tietopaketti ja vinkkejä lapselle lukemisesta.
  • Lue mulle! Sastamalan kaupungin hankkeen tavoitteena on lisätä aikuisten tukemana lasten lukemista sekä toimintayksiköissä että vapaa-ajalla perheissä. Hankkeen video: Miten lukeminen kehittää lasta?
  • Lukiloki Jyväskylän Yliopiston LUKILOKI-koulutusohjelmassa tuotettuja materiaaleja luku- ja kirjoitustaitojen opettamiseen ja tukemiseen liittyen.
  • Lukuliike Opetushallituksen kampanja lukutaidon edistämiseksi. Sivustolla esitellään Kansallinen lukutaitostrategia 2030.
  • Lukupesä Kansainvälinen kehittämishanke, joka keskittyy lukuympäristöihin sekä lukutaidon ja -ilon tukemiseen.
  • Lukusilta Niilo Mäki Instituutin Kielellisten taitojen ja lukemisen tukeminen -hankkeessa koottu sivusto, joka keskittyy tuottamaan uutta materiaalia lukutaidon tukemiseen.
  • Lukutaito-ohjelma Opetushallituksessa toimivan Lukutaito-ohjelman tavoitteena on toimia kansallisen ja paikallisen lukutaitotyön vahvistajana, toimijoiden välisen yhteistyön ja dialogin mahdollistajana sekä valtakunnallisen lukutaitotyön kokonaisuuden koordinaattorina.
  • Lukuviikko Lukemiseen ja lukutaitoon keskittyvän teemaviikon sivu.
  • Tartu tarinaan Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen jaoston lukutaitohanke.
  • Taru (Tarinoilla lukijaksi) Lukemaan innostamista opettajien ja luokkien verkostoissa.

Toimijoita ja tapahtumia

Tapahtumia sekä toimijoita, jotka järjestävät vuosittain kirjallisuuteen liittyviä tapahtumia lapsille ja nuorille