Hakuohjeet

Ohjeita kirjojen hakemiseen Lukemosta

Lukemo sisältää uusimmat lasten- ja nuortenkirjat vuodesta 2018 alkaen. Lukemossa esitellyt kirjat ovat alkuperältään kotimaisia tai suomennettuja eri kielistä. Kirjoja on useilla kielillä.

Voit hakea Lukemosta lasten- ja nuortenkirjoja seuraavilla tavoilla:

 1. Käytä sanahakua eli Hae kaikista kirjoista -hakulaatikkoa. Se sijaitsee Lukemo-sivun ylälaidassa.
 2. Selaa kokoelmaa Lastenkirjat tai Nuortenkirjat-painikkeiden avulla. Ne sijaitsevat Lukemo-sivun ylälaidassa. Hyödynnä valikkoja, jotka näkyvät sivun vasemmassa laidassa. Etusivulla valikot eivät näy. Täällä voit myös muuttaa oletusasetuksena olevan kielivalinnan suomi vaikkapa kieleksi ruotsi tai kaikki.

1. Hakulaatikko (sanahaku)

 • Hakulaatikon kautta tehty sanahaku hakee Lastenkirjainstituutin Onnet-tietokannan laajoista kuvailutiedoista, ei vain Lukemon omasta kuvailusta.
 • Hakulaatikkoon voit kirjoittaa minkä tahansa sanan, esimerkiksi kirjan aiheen kuten uusperhe tai lajin kuten jännityskirjallisuus. Voit hakea kirjaa myös kirjan, kirjailijan, kuvittajan tai kustantajan nimellä.
 • Hakulaatikossa toimii sanan automaattinen katkaisu. Jos kirjoitat laatikkoon esimerkiksi sanan keho, saat hakutulokseksi kirjoja, joissa voi keho-sanan lisäksi esiintyä sanat kehopositiivisuus tai kehonrakennus.
 • Voit kirjoittaa hakulaatikkoon kaksi sanaa peräkkäin, esimerkiksi: kissa tytöt. Voit myös rajata tai laajentaa hakua käyttämällä sanojen välissä operaattoreita JA, TAI tai EI. Jos haku ei tuota tulosta, kokeile muita sanoja!
 • Kun olet hakenut kirjoja esimerkiksi sanalla kissa ja kirjalista on näkyvillä, voit tarkentaa hakua valitsemalla sivun vasemmassa laidassa olevasta valikosta esimerkiksi Kuvakirjat. Hakutuloslista päivittyy ja saat näkyviin kuvakirjat, joissa esiintyy kissa.
 • Hakulaatikko näkyy jokaisella Lukemon sivulla ja sitä voi käyttää joka sivulla. Voit esimerkiksi olla osiossa Kirjavinkit ja hakulaatikko toimii samalla tavalla kuin etusivultakin.

Voit tyhjentää kaikki hakuehdot vasemmalla olevan valikon Tyhjennä-painikkeista ja sivun alareunan Tyhjennä hakuehdot -painikkeesta

2. Lasten- ja nuortenkirjat

Jos menet etusivulta osioon Uusimmat lastenkirjat tai Uusimmat nuortenkirjat, listan ensimmäisenä näkyvät ne kirjat, jotka on talletettu Lukemoon viimeksi.

Jos sen sijaan menet etusivulta kohtaan Lastenkirjat tai Nuortenkirjat, listan kirjat ovat aakkosjärjestyksessä vuoden mukaan. Listassa ensimmäisenä näkyvät kuluvan vuoden kirjat.

Molemmissa tapauksessa pääset muokkaamaan valintoja.

Voit valita

 • näkyvätkö lastenkirjat julkaisuajan, nimekkeen vai kirjailijan mukaan aakkosjärjestyksessä
 • valita näetkö kerralla 20, 50 vai 100 kirjaa
 • erilaisia lajeja, aiheita ja kieliä sivun vasemman laidan valikosta
 • aikarajauksen eli valita esiin vain vuonna 2019 julkaistut kirjat
 • ainoastaan kotimaiset kirjat, jolloin hakutuloksissa näkyy vain kotimaisia kirjoja, ei muista kielistä käännettyjä
 • hakutulokseksi kirjoja, joissa yhdistyy monta vaihtoehtoa yhtä aikaa, kuten: kotimaiset kirjat – kuvakirjat – eläimet. Tällöin saat näkyviin kotimaisia kuvakirjoja, joissa esiintyy eläin tai eläimiä.

Voit tyhjentää kaikki hakuehdot vasemmalla olevan valikon Tyhjennä-painikkeista ja sivun alareunan Tyhjennä hakuehdot -painikkeesta.

Katso opastusvideo Lukemon käytöstä

Lisätietoja:
lukemo(a)lastenkirjainstituutti.fi

Lastenkirjainstituutti
Puutarhakatu 11 A, 33210 Tampere
Puhelin: 050 4632 786 (kirjasto)
kirjasto(a)lastenkirjainstituutti.fi