Varhaiskasvatukseen

Lukemon Varhaiskasvatukseen-sivu tarjoaa monenlaista hyödyllistä materiaalia varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen käyttöön. Sivulla on tarjolla valmiita kirjavinkkilistoja eri aiheista sekä linkkejä niin toimijoista, tapahtumista kuin lukemiseen liittyvistä hankkeistakin.

Millaista materiaalia sinä kaipaat sivulle? Kerro siitä meille sähköpostilla lukemo(a)lastenkirjainstituutti.fi!

Kirjavinkkilistat

Kirjavinkkilistat sisältävät erilaisten teemojen mukaisia varhaiskasvatukseen soveltuvia lastenkirjoja

Kuvituskuva.

Leikkiin innostavia ja mielikuvitusta ruokkivia kirjavinkkejä
Matemaattinen ajattelu
Pienimmille lukijoille
Päiväkodin aloitus ja arki
Ruokakasvatus
Tunnekasvatus
Tutkimusmatka maailmaan
Vuodenajat
Värit
Ystävyys ja kaveritaidot
Ympäristökasvatus

 

Katso myös: Ainakin sata sanaa Lastenkirjoja erityisyydestä ja erityislapsista. Ainakin sata sanaa (2021) on Tampereen yliopiston logopedian tutkinto-ohjelman opiskelijoiden loppuvuodesta 2020 kokoama esite erityislapsia käsittelevistä lastenkirjoista.

Tehtäväpaketit

Kuvituskuva.

Erilaisia tehtäviä kirjavinkkilistojen aiheisiin liittyen. Ohjeita askarteluun, jumppaamiseen sekä moneen muuhun hauskaan puuhaan!

Leikkiin innostavia ja mielikuvitusta ruokkivia tehtäviä

Matemaattista ajattelua tukevat tehtävät

Vuodenaikoihin liittyvät tehtävät

Väreihin liittyvät tehtävät

Artikkeleita

Kuvituskuva.

Vuoden 2023 kuvakirjasadon poiminnat varhaiskasvatukseen

Varhaiskasvattajien lastenkirjallisuuskyselyn kooste

Lukemisen lumoa varhaiskasvatuksen kentällä – Takahuhdin päiväkodin Lukutoukka-projekti

Varhaiskasvattajat vinkkaavat – kirjoja varhaiskasvatukseen

Lastenkirjat ja lasten osallistaminen -etäkoulutuksessa mainitut kirjat ja muut materiaalit

Tehtäviä ja toimintaa

Eri toimijoiden tuottamia materiaaleja hyödynnettäväksi varhaiskasvatuksessa.

  • Ei tunnu miltään! Tukea tunnekasvatukseen Lastenkirjainstituutin verkkonäyttely opastaa vanhempia, isovanhempia sekä kasvatusalan ammattilaisia kirjallisuuden hyödyntämiseen lasten tunnekasvatuksen tukena.
  • Etana Editionsin Etana-kanava Kustantamo Etana Editionsin YouTube-kanavalla voi kuunnella Etanan kustantamia kuvakirjoja niiden tekijöiden ääneen lukemana.
  • Iltasatu-palvelu Maksuton ja kaikille avoin lastensatupalvelu, johon on koottu klassikkosatuja ja uudempia teoksia.
  • Kirjastokaistan lastenohjelmat Lapsille suunnattuja ohjelmia, kuten lukuvinkkejä, satutuntitaltiointeja ja vinkkejä kirjastonkäyttöön sekä lasten omia kirjatrailereita.
  • KISAMA Kirjallisuuslähtöisen sanataiteen materiaalipankki Oulun lastenkulttuurikeskuksen tuottamaa kirjallisuuslähtöistä sanataideharjoitusmateriaalia Lumotut sanat -festivaalin teemakirjoista. Harjoitukset antavat vinkkejä ja virikkeitä siihen, miten kirjoja voi käsitellä ja kuinka niistä kasvaa ihan omia tekstejä ja tarinoita.
  • Lantun ja Ruutin lukuseikkailu Vanhempainliiton tuottama tehtäväkokonaisuus, jonka tavoitteena on innostaa yhteiseen lukemiseen. Yhdessä lukeminen tukee lapsen kielellistä sekä kognitiivista kehitystä ja vahvistaa aikuisen ja lapsen välistä vuorovaikutusta.
  • Luelapselle.fi Kirjavinkit, lorupankki ja lorukortit, lukukeskuksen tietopaketti sekä vinkkejä lapselle lukemisesta.
  • Lukukeskuksen vinkit varhaiskasvatukseen Tehtävävinkkejä alle 3-vuotiaista esiopetusikäisiin asti. Vinkkejä kirjastokäynnille, päiväkodin kirjavinkkaukseen, lempikirjan tuomiseen päiväkotiin ja lukemiseen päivän päätteeksi.
  • Lukuliikkeen materiaalipankki Laaja materiaalipankki, jossa on monenlaisia tehtäviä, oppaita ja kirjavinkkejä opetuskäyttöön. Tehtäviä on esimerkiksi sanataiteeseen, toiminnalliseen lukemiseen ja monilukutaitoon liittyen.
  • Lukulumo – monikielinen kuvakirjapalvelu Varhaiskasvatukseen suunnattu sovellus, joka tarjoaa laajan valikoiman kuvakirjoja suomeksi ääneen luettuina. Maksullinen palvelu.
  • Papunetin ladattavat tarinat Tietoa, satuja ja tarinoita, jotka voi ladata tulostettavaksi ja luettavaksi pdf-muodossa.
  • Pikku Kakkosen materiaalit Varhaiskasvatukseen ja kotioloihin sopivaa tekemistä, vinkkejä ja Areena-linkkejä.
  • Pohjoismainen kirja-ahmatti (Den nordiska bokslukaren) Kuvakirjoja käsittelevää pedagogista tukimateriaalia kaikilla pohjoismaisilla kielillä. Materiaalit on tarkoitettu pienten lasten ja alakouluikäisten kanssa käytäviin kirjallisuuskeskusteluihin.
  • Sukella kuviin! Otavan pedagoginen Sukella kuviin! -julistenäyttely sisältää rakastettuja lastenkirjakuvituksia sekä niihin liittyvää pedagogista aineistoa. Näyttelyn avulla lasten kanssa voidaan käsitellä kirjojen kuvituksia ja niiden merkitystä tarinalle.
  • Suomen Kirjainstituutin varhaiskasvatusmateriaalit Satu- ja lorutuokioita päiväkotien käyttöön, ohjeita lukemiseen liittyviin askarteluhetkiin, lorukortit. Katso myös Lue mulle! -hankkeen video: Miten lukeminen kehittää lasta?
  • Tartu tarinaan Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen jaoston lukutaitohankkeessa tuotettuja materiaaleja. Lukubingo, kirjavinkit sekä vinkkejä lukemiseen ja luetun käsittelemiseen yhdessä lasten kanssa.
  • Värinautit Pedagogista materiaalia, joka soveltuu eri ikäisille lapsille kotiin, kouluun, päiväkotiin, eskariin tai kerhoon. Materiaaleissa on muun muassa kirjoittamiseen, lukemiseen ja runouteen liittyviä tehtäviä.

Tietoa ja hankkeita

Tietoa, tutkimusta ja koulutusta lukemiseen ja kirjallisuuteen liittyen.

  • Hyppy tarinoihin -kirjanen IKI-TARU-hankkeen kirja, jossa on tietoa ja toimintamalleja lasten kielelliseen kehitykseen liittyen suomeksi, ruotsiksi, venäjäksi, englanniksi, arabiaksi ja soraniksi (kurdi).
  • Lukiloki Jyväskylän Yliopiston LUKILOKI-koulutusohjelmassa tuotettuja materiaaleja luku- ja kirjoitustaitojen opettamiseen ja tukemiseen liittyen.
  • Lukuliike Opetushallituksen kampanja lukutaidon edistämiseksi. Sivustolla esitellään Kansallinen lukutaitostrategia 2030.
  • Lukumetka Oulun kaupunginkirjaston, neuvolapalveluiden sekä varhaiskasvatuksen yhteistyössä suunnittelema palvelumalli, jonka tavoite on lukemaan innostaminen ja lukuharrastuksen lisääminen perheissä.
  • Lukupesä Kansainvälinen kehittämishanke, joka keskittyy lukuympäristöihin sekä lukutaidon ja -ilon tukemiseen.
  • Lukusilta Niilo Mäki Instituutin Kielellisten taitojen ja lukemisen tukeminen -hankkeessa koottu sivusto, joka keskittyy tuottamaan uutta materiaalia lukutaidon tukemiseen.
  • Lukuviikko Lukemiseen ja lukutaitoon keskittyvän teemaviikon sivu.
  • Tasa-arvoinen varhaiskasvatus Naisasialiitto Unionin kehittämishanke, joka edistää sukupuolisensitiivistä varhaiskasvatusta järjestämällä täydennyskoulutusta, luentoja ja kursseja. Hankkeen sivustolle kootussa itseopiskelumateriaalissa nostetaan esiin satujen ja tarinoiden käyttö yhdenvertaisuuteen liittyvien teemojen käsittelyssä.

Toimijoita ja tapahtumia

Tapahtumia sekä toimijoita, jotka järjestävät vuosittain kirjallisuuteen liittyviä tapahtumia lapsille ja nuorille.