Kirjoja ympäristökasvatuksen tueksi

Tästä vinkkilistasta löydät kirjoja ympäristökasvatuksen tueksi. Tarinoissa käsitellään lapselle mielekkäällä tavalla esimerkiksi metsien ja niissä elävien lajien merkitystä ja suojelua, vastuullisia ja kestäviä toimintatapoja sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksia.

Lataa tulostettava versio kirjalistasta täältä!

Elma ja yökkäilevä Ylppö

Marja-Riitta Kolari 

Pieni Karhu

Elma on käynyt katsomassa teatteriesitystä ja siitä inspiroituneena päättää toteuttaa oman nukketeatteriesityksen. Hän lähtee ulos ompelemaan nukkeja, mutta heittää kankaat lopulta luontoon tajutessaan, että ne ovat vääränlaisia. Matkalla kotiin hakemaan uusia kankaita Elma kohtaa muun muassa yökkäilevän ketun ja kävelevän bensakanisterin. Metsän uumenista paljastuu lopulta useampia surullisia näkyjä, jotka saavat Elman ryhtymään tuumasta toimeen eläinten ja luonnon auttamiseksi.

Metsä muuttaa

Henna Ryynänen

Tammi

Metsä kyllästyy ihmisten jatkuvaan roskaamiseen kotikaupungissaan Helsingissä ja päättää muuttaa jonnekin, missä se saisi parempaa kohtelua. Metsän tarkoituksena on suunnata Turkuun, mutta suunnitelma kaatuu, kun bussin kyytiin ei pääsekään ilman rahaa. Metsä lähtee ajelehtimaan merelle, ja päätyy lopulta Afrikan mantereelle. Seikkailu kaukana kotoa kuitenkin osoittaa, etteivät asiat välttämättä ole sen paremmin toisaallakaan.

Muuhalainen löytää uuden kodin

Anja Hatva

Basam Books

Repale on syrjäisessä metsässä elävä limakko, jonka kotimetsä joutuu hakkuiden kohteeksi. Repale joutuu etsimään uutta kotia, mutta hakkuuaukean läpi liikkuminen tuottaa limakolle ongelmia. Löytääkö Repale uuden kodin? Entä missä on hänen hakkuiden mukana kadonnut ystävänsä Retale?

Sara ja kadonneet sateet

Tuula Korolainen ja Meria Palin

Karisto

Afrikkaan sijoittuva tarina seitsemänvuotiaasta Sarasta, joka joutuu äärimmäisen kuivuuden ja veden puutteen vuoksi jättämään kotinsa. Matka lähimpään kaupunkiin kestää kolme päivää, ja se on tehtävä kävellen. Sara lähtee taivaltamaan äitinsä kanssa pitkää ja vaativaa matkaa, joka ravinnon puutteen ja kuumuuden vuoksi meinaa uuvuttaa pienen tytön täysin. Kokemus saa Saran ymmärtämään, kuinka tärkeitä sade ja vesi oikein ovatkaan.

Lisää ympäristökasvatukseen soveltuvia kirjoja:

Geneviève Côté: Herra Kunkun härveli. Kvaliti.
Alice Hemming ja Nicola Slater: Kukka on minun! Mäkelä.
Mikko Kunnas: Noksu kierrättää. Kvaliti.
Marko Laihinen ja Elina Jasu: Mulu: lapsi joka toi metsän takaisin. Puukenkki Kustannus.
Johanna Lumme: Viidakon väki ja versova kapina. Otava.
Eveliina Muotkavaara: Pouke ja meren Pauhu. Mini.
Sanna Pelliccioni: Onni-poika osoittaa mieltä. Etana Editions.
Tilly Temple ja Sean Julian: Tämä on maailmasi. Mäkelä.
Johanna Venho ja Sanna Pelliccioni: Metsämuistikirja. Teos.