Lukemisen lumoa varhaiskasvatuksen kentällä – Takahuhdin päiväkodin Lukutoukka-projekti

Kirjapino.
Lasten suosikkien kirjo on monipuolinen.
Lukutoukka.
Lukutoukka kasvaa luettujen kirjojen myötä.

Varhaiskasvatuksessa lukeminen ja monipuoliseen lastenkirjallisuuteen tutustuminen lasten kanssa on merkittävää. Lukemista ja lasten innostamista lastenkirjallisuuteen voidaan päiväkodissa edistää monin tavoin. Tampereella Takahuhdin päiväkodissa 1-4-vuotiaiden lasten Vihreät-ryhmässä osallistuttiin 5.-11.4. Lukuviikkoon, jonka puitteissa ryhmässä käynnistettiin Lukutoukka-projekti.

Lukutoukka-projektin avulla lapsiryhmän kanssa voidaan helposti yhdessä seurata ryhmässä luettujen kirjojen määrää. Lukutoukka-projektissa ryhmän lapset ovat saaneet tuoda päiväkotiin omia suosikkikirjojaan, joita on kevään aikana luettu yhdessä lapsiryhmän kanssa. Jokainen luettu kirja merkitään ryhmätilan seinällä olevaan lukutoukkaan, joka kasvaa luettujen kirjojen myötä

Lukutoukka-projekti on helppo toteuttaa päiväkodissa. Projektia varten askarrellaan toukka, joka sijoitetaan näkyville ryhmätilaan. Luetuista kirjoista tulostetaan kuvat, jotka liimataan toukkaan sitä mukaa kun kirjat on luettu. Kirjat voivat olla lasten kotoa tuomia, tai niitä voidaan käydä lainaamassa esimerkiksi kirjastosta.

 

VIHREÄT-RYHMÄN LASTEN SUOSIKKIKIRJAT TOP 5

1. Daynes Katie: Tutki! Pöpöjä. Sanoma Pro, 2017.

Mitä pöpöt ovat? Missä ne asuvat ja miten ne leviävät? Miten elimistömme taistelee pöpöjä vastaan? Miten lapsi itse voi pysäyttää pöpöjen leviämisen? Tämä ja paljon muuta selviää tästä luukkukirjasta!

 

 

 

 

2. Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu päiväkodissa (venäjänkielinen versio). Otava, 2004.

Tatu ja Patu ovat voittaneet päivän hemmotteluloman kylpylä Vesikkoon, mutta menevätkin vahingossa päiväkoti Esikkoon. Aluksi he ovat ymmällään, mutta loppujen lopuksi kyllä päivä päiväkodissa ruokineen, lepoineen ja pihatouhuineen vetää vertansa kylpylän hemmotteluhoidoille

 

 

 

3. Ryhmä Hau: Pennut pelastavat jalkapallo-ottelun. Otava, 2019.

Ryhmä Hau saa tehtäväkseen korjata ränsistyneen jalkapallokentän. Sen jälkeen ne saavat kentällä vastaansa Usvapohjan pormestari Hanttisen ja tämän kissajoukkueen, joka ei pelaa sääntöjen mukaan.

 

 

 

 

4. White Erika: Pipsa Possu – Kivat kuplat

Pipsa puhaltelee kuplia. Kuplanappia painamalla voi kuulla, kuinka Pipsaa naurattaa.

 

 

 

 

 

5. Johanna Harkkila: Muumitalo

Muumipeikko ja Pikku Myy päättävät leikkiä piilosta, ja siihen Muumitalo on loistava paikka. Katselukirjan jokaisella sivulla on kaksi hauskaa kurkistusluukkua. Luukkujen alle kurkistamalla voi tutkia Muumitalon jännittävät kolot, nurkkaukset ja salaiset käytävät.