Kansainvälinen unipäivä 17.3. – Iltasatuvinkkejä

Kuvituskuva.Maaliskuun 17. päivä vietetään Kansainvälistä unipäivää, jonka tarkoituksena on muistuttaa unen merkityksestä. Eräs hyvien yöunien takaaja on hyvä ja rauhoittava iltasatu. Iltasatujen merkitys ja arvo suomalaislapsille on aina ollut suuri, ja suomalainen iltasatuperinne onkin listattu osaksi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listaa. Kansainvälistä unipäivää vietetään vuosittain kevätpäiväntasausta edeltävänä perjantaina.

Alle on koottu Lukemon iltasatuvinkkejä unipäivän kunniaksi!

Lukemon iltasatuvinkit

Kirjan kansikuva.Riikka Jäntti: Pikku hiiren satulipas. Tammi 2022.

Pikku hiiri rakastaa satuhetkiä. Yhdessä äitihiiren kanssa he lukevat satukirjaa ja juttelevat saduista. Satujen päähenkilöinä seikkailevat hiiret, mutta muuten sadut ovat vanhoja ja tuttuja Grimmin satuja.

Kirjan kansikuva.Hannele Lampela ja Ninka Reittu: Prinsessa Pikkiriikin hiukkasen hurjat sadut. Otava 2022.

Kuudessa lyhyessä tarinassa prinsessa Pikkiriikki pistää tutut sadut uusiksi ja tuo esiin niiden näkökulmia, joita on totuttu pitämään ilkeinä tai pahoina. Tässä satukokoelmassa kuitenkin hekin ansaitsevat onnellisen lopun.

Kirjan kansikuva.Nora Lehtinen, Jenni Skyttä-Forssel ja Reetta Niemensivu: Taika-aurinko – Piirretään satuja iholle. Karisto 2022.

Taika-aurinko on uudenlainen satukirja, joka rauhoittaa lapsen monien aistien avulla: teoksessa sadut luetaan ääneen ja piirretään samanaikaisesti lapsen iholle. Taika-aurinko sisältää monta lyhyttä tarinaa tai lorua sekä helpot ohjeet lapsen iholle piirtämiseen. Kosketus yhdistettynä iloisiin tarinoihin tuo levollisen olon.

Iltasatukirjoja hieman isommille

Kirjan kansikuva.Sofia ja Amanda Chanfreau: Kirahvin sydän on tavattoman suuri. S&S 2022.

Yhdeksänvuotias Vega asuu Kirahvisaaressa isänsä kanssa, äitiään hän ei sen sijaan muista ollenkaan. Vega näkee ympärillään kaikenlaisia erikoisia eläimiä ja otuksia, mutta jos hän mainitsee niistä isälle, niin tämän kulmakarvat kääntyvät harjakatoksi. Eräänä päivänä Vega huomaa, että isä on ruvennut lipsumaan rutiineista ja käytös on muutenkin muuttunut kummalliseksi. Käy ilmi, että isän suuri sydän on vaarassa jäätyä! Kirja vie lukijan taianomaisilta tuntuviin seikkailuihin.

Kirjan kansikuva.Helena Koch ja Anne Pikkov: Perunan kuningaskunta. Kumma 2022.

Peruna on vihannespenkin kuningas, mutta välillä kuningaskin on loman tarpeessa. Kukkakaalin ainut haave olisi päästä naimisiin, mutta sopivaa puolisoa ei meinaa löytyä millään. Porkkana pöyristyy kuullessaan, että ihmiset ovat ruvenneet suosimaan miniporkkanoita tavallisten sijaan. Retiisi puolestaan toivoisi nähdä maailmaa vihannespenkin ulkopuolelta. Kirja sisältää 10 lyhyttä ja hauskaa tarinaa vihannespenkin asukkaista!

Kirjan kansikuva.Boldizsár M. Nagy, Lilla Bölecz ja muut: Satumaa kuuluu kaikille. WSOY 2022.
Satukokoelmassa on 17 tarinaa, joissa seikkailevat hahmot näyttävät, etteivät kaikki sankarit ja prinsessat ole samanlaisia, ja että sadut tosiaan kuuluvat kaikille sukupuoleen, ulkonäköön, seksuaaliseen suuntautumiseen tai vaikka yhteiskuntaluokkaan katsomatta.