Varhaiskasvattajat vinkkaavat – kirjoja varhaiskasvatukseen

Katri Kirkkopelto: Molli-sarja ja Piki-sarja. Lasten Keskus.

Näitä kirjoja on eri ryhmissä otettu tunnekasvatuksen pienryhmissä, piirillä lasten kanssa tai ihan vaan luettu ja juteltu vapailla hetkillä kun lapsi on itse tarttunut kirjaan. Molli ja maan ääri sekä Molli ja Kumma sopivat todella hyvin esim viskareille tai eskareille.

Mollissa tulee tunnekasvatusta ja Mollista tulee lapsille tärkeä hahmo.

Loistavat tekstit, upea kuvitus. Tunteita hienosti sanottava kirjasarja.

Piki-kirjoja luetaan ympäri vuoden. Erityisesti ensimmäinen Piki on tärkeä osa kiusaamiseen liittyvää työskentelyä ja se luetaan ryhmässä useamman kerran vuodessa.

 

 


Riikka Riihonen ja Katri Suokas: Aada ja kiukkuleijona. Kumma.

Hieno tarina,joka tarjoaa myös konkretiaa kiukun hallintaan lapsille ja vanhemmille.

Aada ja kiukkuleijona on luettu lasten kanssa ja keskusteltu kiukusta ja siitä ylipääsemisestä. Lapset ovat miettineet omia tapoja hallita kiukkua. Olemme taiteilleet omat kiukkuleijonat. Kirja on myös laitettu vuorotellen jokaisen kotiin vanhemman kanssa luettavaksi.

 

Petronella Grahn: Pomenia-sarja. Kumma.

Lapset ovat aivan sadun lumoissa. Lapset piirtävät Pomeniasta, olemme satujumpanneet ja seikkailleet metsässä Pomenia-teemalla. Myös olemassa olevia tunnetaito- ja satujoogakortteja on käytetty.

Eskarilaiset ja opet ovat aivan hullaantuneita.

 

Avril McDonald: Jukka Hukka -sarja. PS-kustannus.

Kirjoissa käsitellään asioita lapsen näkökulmasta ja lapselle helposti ymmärrettävästi. Lapset jäävät usein pohtimaan kirjan asioita vielä myöhemmin.

Kirjoissa käsitellään pelkoa, itsetuntoa, kiusaamista. Sadut ovat lyhyitä ja se jättää tilaa keskustelulle lasten kanssa: mietitään miltä hahmoista tuntuu, tekikö joku oikein/väärin ja miksi? Sadun jälkeen
olemme piirtäneet sadusta tai näytelleet sitä. Kirjan lopussa myös vinkkejä tunnetaitojen harjoittelemiseen. Ja lisäksi voi ostaa sarjaan liittyvät tunnekortit.


Veera Salmi: Puluboi-kirjat. Otava.

Olemme lukeneet kirjoja yhteisillä lukuhetkillä ja pohtineet kirjojen pulmia yhdessä keskustellen. Esim. Onko oikein määrätä muita? Kirjojen aiheita on otettu myös jälkikäteen pohdintaan, jos lapsille on tullut niihin liittyviä pulmia kaverisuhteissa. Ne toimivat hyvänä alustuksena kompromissien löytämiselle ja auttavat lapsia toisen asemaan asettumisessa.

 

 

Hannele Lampele: Prinsessa Pikkiriikki -sarja. Otava.

Aikuisenkin hauska lukea, innostavat lapsia lukemaan.

 

 

 

 

 

Kaisa Happonen ja Anne Vasko: Mur-sarja. Tammi

Suloinen ja selkeä kuvitus. Kirjojen teemat ovat lapsille samaistuttavia ja kuvat innostavat lapsia keskustelemaan aiheista.

 

 

 

 

 

Julia Pöyhönen ja Heidi Livingston: Fanni-sarja. Kumma.

Kirjojen upea kuvitus saa nuorimmatkin kuuntelemaan ja osallistumaan keskusteluun.