Metsät, luonto ja ilmasto teemapäivissä sekä kuvakirjoissa
Tiistaina 21.3. vietetään YK:n julistamaa maailman metsäpäivää ja lauantaina 25.3. Earth Hour -ympäristötapahtumaa.
Maailman metsäpäivä 21.3.
Maailman metsäpäivänä on hyvä pysähtyä pohtimaan metsien merkitystä elämässämme. Metsät tarjoavat meille ruokaa ja energiaa, suojelevat maaperää sekä puhdistavat ilmaa ja vettä sitomalla hiilidioksidia ja tuottamalla happea. Metsiä, ja etenkin suuria sademetsiä, kuvaillaan usein maapallon keuhkoina.
Vuoden 2023 metsäpäivän teemana on metsät ja terveys. Sen lisäksi, että metsät edistävät terveyttä puhdistamalla ilmaa ja tuottamalla happea, metsässä ja muissa luontoympäristöissä ajan viettämisen on todettu tukevan mielen hyvinvointia. Metsässä voimme usein kokea olevamme rauhassa ja yhteydessä luontoon.
Maailman metsät ovat kuitenkin uhattuina. Maailmasta katoaa vuosittain noin Islannin kokoinen alue metsää. Metsien kasvilajeista kahdeksan prosenttia on uhanalaisia ja viittä prosenttia metsien eläinlajeista uhkaa sukupuutto. Metsistä huolehtiminen edistää luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä ja torjuu ilmastonmuutosta, sillä terveet metsät auttavat pitämään ilmaston lämpenemisen kurissa.
Lue lisää maailman metsäpäivästä (englanniksi) täältä.
Earth Hour 25.3.
Earth Hour on maailmanlaajuinen ympäristötapahtuma, jossa näytetään valomerkki luonnon ja ilmaston puolesta. Tänä vuonna sitä vietetään lauantaina 25.3. kello 20.30 – 21.30. Silloin WWF kannustaa sammuttamaan valot ja siten osoittamaan huomiota ilmastonmuutoksen kiihtymiseen ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymiseen.
Earth Hour on kasvanut vuosien saatossa valojen sammutuksesta kansanliikkeeksi, jonka tavoite on yhdistää ihmiset ilmasto- ja ympäristökriisin ratkaisemiseksi.
Lue lisää Earth Hourista WWF:n sivuilta. Sivuilta löydät myös ideoita Earth Hourin viettoon kotona, koulussa tai työpaikalla!
Lukemon kuvakirjavinkit maailman metsäpäivään ja Earth Houriin
Monissa lastenkirjoissa käsitellään luontoa ja sen tärkeyttä. Metsissä elävät useat eri lajit, ja jokaisella niistä on oma paikkansa. Metsiin voi lähteä rauhoittumaan, mutta myös seikkailemaan! Entä tiesitkö, mitä kaikkea ihmiset ovat oppineet erilaisilta kasveilta?
Sandra Dieckmann: Metsän kätköissä: retki eläinten maailmaan. Mäkelä 2022.
Metsän monilla eläimillä on touhukas päivä varhaisesta aamusta nukkumaanmenoon saakka. Tule mukaan! Huomaatkohan, keitä kaikkia ja mitä kaikkea kuvissa on? Kuvakirjan lopussa on pienet tietoiskut kirjassa esiintyneistä eläimistä.
Laura Ertimo ja Sanna Pelliccioni: Kiivetään puuhun: matkataan kasvien kyydissä. Karisto 2022.
Miten puut saavat jälkeläisiä? Pienten lasten kuvatietokirjassa omenapuu kertoo pienelle Plop-olennolle, kuinka siihen tarvitaan monen muun apua. Omenapuu itse antaa meille kaikille vastavuoroisesti omenoita ja muutakin, sillä luonnossa osataan tehdä yhteistyötä.
Clive Gifford ja Gosia Herba: Kasvien keksinnöt: Tutustu kasvikunnan huikeisiin ominaisuuksiin. Mäkelä 2023.
Kuvatietokirjassa esitellään useita kasvilajeja ja niiden erityisominaisuuksia. Kuinka erilaisilla tavoilla kasveja jo hyödynnetään, ja kuinka niitä mahdollisesti tulevaisuudessa voidaan hyödyntää vielä enemmän? Joitain kasveja käytetään sellaisinaan ominaisuuksiensa vuoksi esimerkiksi lääketieteessä ja saasteiden torjunnassa, kun taas toisista otetaan mallia esimerkiksi robottien tai kestävien rakennusmateriaalien suunnittelussa.
Kaisa Happonen ja Anne Vasko: Mur ja mitä tuuli toi. Tammi 2022.
Mur-karhu haistaa tuulen tuoman uuden jännittävän tuoksun ja lähtee jäljittämään sitä. Se osuu paikkaan mistä puut ovat kadonneet. Mihin? Entä mikä onkaan tuoksun lähde? Kuvakirja.
Vuokko Hurme ja Giannetta Porta: Minisijainen metsäretkellä. WSOY 2023.
Vaari on lastenvahtina ja käskee Maxin ulkoilemaan takapihan lähimetsään. Kärttyinen Max törmää metsässä entiseen lastenhoitajaansa, minisijainen Kukka Pikkaraiseen ja tämän lintuapulaiseen Taaviin. Koko retki muuttuu kertaheitolla kiinnostavammaksi! Kukka Pikkarainen on lomalla ja haluaisi rauhoittua metsässä, mutta Max kaipaa juttu- ja seikkailuseuraa ja lähtee seuraamaan Kukkaa syvemmälle metsään. Kuvakirja.
Satu Kettunen: Aarteitani Suomesta. Otava 2021.
Kuvakirja vie tarkastelemaan suuria ja pieniä suomalaisia aarteita. Niihin kuuluu erityisesti luonto: metsä ja sen sammalmättäät sekä mustikat, puolukat ja ketunleivät, joita voi löytää luonnosta. Myös lumi ja pakkanen sekä solisevat kevätpurot lukeutuvat aarteiden joukkoon.
Johanna Venho ja Sanna Pelliccioni: Metsämuistikirja. Teos 2022.
Kaarnalla on muistikirja, johon hän piirtää ja kirjoittaa mieleen tulevia asioita lähimetsässä ollessaan. Kaarna tuntee metsän ja sen salaisuudet hyvin, paremmin kuin aikuiset. Sitten metsään alkaa kulkea koneita ja puista jää vain kannot jäljelle. Aikuiset näyttävät huolestuneilta ja puhuvat kaavoituksesta. Silloin Kaarna päättää toimia ja alkaa taistella metsän puolesta. Kuvakirja.