Naistenpäivä 8.3. & Minna Canthin ja tasa-arvon päivä 19.3.

Kuvituskuva.

Maaliskuussa vietetään useampaa tasa-arvoon ja ihmisoikeuksiin liittyvää merkkipäivää. Keskiviikkona 8.3. vietetään kansainvälistä naistenpäivää ja sunnuntaina 19.3. Minna Canthin ja tasa-arvon päivää.

YK:n julistamana kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3. keskitytään tunnustamaan naisia ja heidän saavutuksiaan. Naistenpäivänä on hyvä pohtia saavutettua edistystä tasa-arvon puolesta, vaatia muutosta sekä juhlia naisten rohkeutta ja päättäväisyyttä historiasta tähän päivään.

Lue lisää kansainvälisestä naistenpäivästä Suomen YK-liiton sivuilta.

Minna Canthin ja tasa-arvon päivää juhlistetaan 19. maaliskuuta. Minna Canth (1844–1897) oli suomalainen kirjailija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Canthin elämäntyö on vaikuttanut suuresti tasa-arvon ja koulutuksen kehitykseen Suomessa. Minna Canthin kuuluisimpia näytelmiä ovat Työmiehen vaimo ja Anna Liisa. Minna Canth ja tasa-arvo saivat vakiintuneen liputuspäivänsä vuonna 2007. Canth oli ensimmäinen nainen, joka sai oman liputuspäivänsä.

Lue lisää Minna Canthin päivästä Ylen artikkelista.

Lukemista ja tekemistä teemapäiviin:

Monenlaisia tyttöjä ja naisia! -kirjavinkkilistalta löydät erilaisia nuortenkirjoja monenlaisista tytöistä ja naisista.

Tutustu Leena Virtasen ja Sanna Pelliccionin Suomen supernaisia -teossarjaan ja katso kolmeen sarjan teoksista liittyvä tehtäväpaketti alta.

Etsi lisää lukemista Lukemon hakutoiminnon avulla. Kokeile esimerkiksi hakusanoja: tytöt, naiset, tyttökirjat, Minna Canth, tasa-arvo.

Merkittäviä suomalaisia kirjailijanaisia -teemapaketti opetukseen

Yläkoululaisille suunnattu tehtäväpaketti esittelee merkittäviä suomalaisia kirjailijanaisia Leena Virtasen ja Sanna Pelliccionin Suomen supernaisia -teossarjan avulla. Paketin avulla tutuksi tulevat kirjailijat Minna Canth, Eeva Kilpi ja Fredrika Runeberg. Paketti tutustuttaa oppilaat kirjailijanaisiin itse tuottamiseen keskittyvien tehtävien avulla. Tehtäviin voi tutustua oppilaiden kanssa esimerkiksi Naistenpäivänä 8.3. tai Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä 19.3. Tehtäväpaketin löydät täältä.

Suomen supernaisia

Katso myös Rauhankasvatusinstituutin eri kouluasteille suunnatut tehtävät ja vinkit teemapäivien käsittelyyn täältä.