Jalkapallohuumaa!

Jalkapallon MM-kisat 2023 ovat hurjassa vauhdissa ja lauantaina 5.8. siirrytään jo neljännesvälieriin. Parhaillaan käynnissä on myös vuoden 2024 EM-kisojen karsintavaihe, jossa Suomen miesten maajoukkue Huuhkajat kisaavat pelipaikasta arvokisoissa.

Jalkapallo on suosittu laji myös lasten- ja nuortenkirjoissa. Palloa pelataan kuva- ja helppolukuisissa kirjoissa sekä lasten- ja nuortenromaaneissa, sarjakuvia unohtamatta. Lajista on myös useita lapsille ja nuorille suunnattuja tietokirjoja.

Lukemon kirjavinkit jalkapallohuumaan

Tietokirjoja:

Kirjan kansikuva.James Buckley Jr ja Eduard Altarriba: Matkaopas jalkapallon maailmaan. Mäkelä 2022. Suomentanut Pia Korpisaari.

Missä jalkapallo keksittiin? Kuka on kaikkien aikojen paras pelaaja? Mikä maa on voittanut eniten maailmanmestaruuksia? Tietokirja tutustuttaa jalkapallokulttuuriin ja pelaajatähtiin eri mantereilla.

Kirjan kansikuva.Gill Harvey ja muut: Jalkapallo – 50 taitoa juniorille. Readme.fi 2023. Suomentanut Tapani Lahtinen.

Jalkapallo-opas antaa vinkkejä ja ohjeita kaikkiin jalkapallon osa-alueisiin niin pelaamisen perustaidoissa kuin pelin hienouksissakin. Miten tehdään täydellinen kulmapotku?

Kirjan kansikuva.Mundian ja Damien Weighill: Iso futiskirja. S&S. 2020. Suomentanut Kaisa Ranta.

Laukaise kuin Ji So-Yin ja tutustu pelipaitojen Hall of Fameen! Tietokirjassa esitellään jalkapallon historiaa, huippupelaajia, valmentajia ja myös jalkapallostadioneita. Tutustu jalkapallosanastoon ja opi kirjan opeilla taklaamaan kuin Alessandro Nesta.

Kirjan kansikuva.Mika Wickström ja Arto Nyyssönen: Linda, Linda! Aviador 2022.

Linda, Linda! on tarina lahjakkaasta ja persoonallisesta urheilijasta, josta kasvoi Suomen kautta aikain paras maalintekijä ja kaikkien jalkapalloa harrastavien tyttöjen esikuva. Linda Sällström aloitti yleisurheilijana, mutta jalkapallo vei kuitenkin voiton, ja jo 15-vuotiaana hänet valittiin Palloliiton lupaavimmaksi tyttöpelaajaksi.

Kuvakirjoja:

Kirjan kansikuva.Anna-Karin Garhamn: Ruu pelaa jalkapalloa. Otava 2022. Suomentanut Anne Luukkanen.

Jalkapallon pelaaminen on hauskinta mitä Ruu tietää. Kun Ruu pääsee katsomaan jalkapallo-ottelua, hän haluaa itsekin pelata. Kaikki saavat tulla mukaan! Aina pallo ei kulje niin kuin Ruu haluaisi, mutta harjoitus tekee mestarin.

Kirjan kansikuva.Rob Lloyd Jones ja Sean Longcroft: Futista! Lasten Keskus 2021. Suomentanut Antti Karhuaho.

Tiedätkö, mitä kaikkea pelipäivänä tapahtuu? Mistä jalkapallo on tehty ja milloin pelipaitoihin lisättiin numerot? Tietokirja vastaa pienen futisfanin kysymyksiin ja kuljettaa kiehtoville pelikentille. Luukkujen takaa löytyy lisää tietoa!

Kirjan kansikuva.Johanna Lestelä: Tuikku uskaltaa. Otava 2021.

Tuikku huomaa jalkapalloa pelaavia ihmisiä ja haluaisi kokeilla peliä itsekin. Kotona kokeillessa särkyy lamppu, mutta äiti ei hermostu vaan lupaa ilmoittaa Tuikun jalkapallokerhoon. Tuikkua alkaa kuitenkin jännittää juuri ennen kerhon alkua. Uskaltaako hän sittenkään pelata muiden kanssa?

Kirjan kansikuva.Daniel Napp: Mikko Murina, kenttien kuningas. Mäkelä 2020. Suomentanut Mirka Lahti.

Maanviljelijä Kuokkamaa pyytää Mikko Murinaa pelaamaan jalkapalloa Kuokkamaan sukulaispoikia vastaan. Mikko ja hänen ystävänsä yrittävät parhaansa, mutta pelaaminen ei suju ollenkaan. Pelionni kuitenkin kääntyy, kun Sini Valas kertoo heille jalkapallon kolme kultakalasääntöä.

Helppolukuisia:

Kirjan kansikuva.Anja Kiel ja Elli Bruder: Pallokentän taiturit. Mäkelä 2022. Suomentanut Seija Kallinen.

Olisi niin siistiä pelata seurajoukkueessa! Luka ei saa pelipaikkaa, joten hän perustaa oman jalkapallojoukkueen. Kun naapurista löytyy todellinen valmentajakyky, harjoitukset alkavat sujua. Mutta onko Pallosalamoilla saumaa ottelussa ammattilaisia vastaan?

Kirjan kansikuva.Petja Lähde ja Roosa Hepomäki: Taneli ja kaamea kampittaja. Karisto 2022.

Taneli rakastaa jalkapalloa yli kaiken. Perhe on kuitenkin muuttanut uuteen kaupunkiin, ja Tanelia hermostuttaa mennä uuden joukkueen treeneihin. Tiukassa paikassa häpeän peikko istahtaa olkapäälle ja tuntuu valtaavan koko mielen.

Kirjan kansikuva.Christian Tielmann ja Heidi Förster: Futarit ja kolme toivomusta. Mäkelä 2023. Suomentanut Seija Kallinen.

Puhjenneen jalkapallon sisuksista leijuu henki, joka antaa Aapolle ja Ollille mahdollisuuden esittää kolme toivomusta. Osaavatko kilpailuhenkiset pojat valita viisaita toivomuksia?

Kirjan kansikuva.Mika Wickström ja Mari Ahokoivu: Totti kisahuumassa. WSOY 2021.

Suomen jalkapallomaajoukkue Huuhkajat on päässyt EM-kisoihin ja myös Totin perheen valtaa innostus. Isä on jo hankkinut liput Huuhkajien ensimmäiseen peliin Kööpenhaminaan! Ennen kisojen alkamista Totti katsoo netistä vanhoja maalikoosteita ja saa syntymäpäivälahjakseen jalkapallokirjoja. Kun tulee aika äänestää omaa suosikkipelaajaa, Totti tietää kenen nimen hän kirjoittaa.

Lastenromaanit:

Kirjan kansikuva.James Campbell ja Rob Jones: Hullunhauska jalkapallo. Otava 2023. Suomentanut Ulla Selkälä.

Nimensä mukaisesti hullunhauska kirja jalkapallosta kaikille lajin ystäville sekä niille, joita jalkapallo ei voisi vähempää kiinnostaa. Voit lukea kirjan etuperin, takaperin, ylhäältä alas, päinvastoin tai jollain noin 861 000 muulla tavalla. Joka tapauksessa se on täynnä faktoja jalkapallosta, jotka eivät ehkä ole ihan tosia.

Kirjan kansikuva.Mika Keränen ja Marja-Liisa Plats: Armando ja Uunilinnut. Lector 2021.

Mikonkallion Palloseura vastaan Vantaan Urheilijat! Peli on reilua, kunnes Vantaan Urheilijoiden valmentaja alkaa nimitellä pelaajaansa kentällä. Nimittelyt tarttuvat myös Mikonkallion pelaajiin ja pian Armandokin mollaa tyttöpelaajia. Valmentaja Timo ei suvaitse sen enempää nimittelyä kuin tyttöjen väheksymistäkään, ja päättää antaa pojille opetuksen. Miten Armandon joukkue pärjää Uunilintuja vastaan?

Lue myös sarjan ensimmäinen osa Armando muuttaa Suomeen (2019) ja kurkkaa elokuussa ilmestyvä sarjan uusin osa Armando fudisleirillä (2023).

Kirjan kansikuva.Timo Parvela ja Pasi Pitkänen: Paten jalkapallokirja. Tammi 2022 (ensimmäinen painos 2015).

Pallokarhujen joukkue on osallistumassa tärkeään turnaukseen, mutta kavereiden hämmästykseksi keskushyökkääjäksi ei valitakaan Patea! Vaikka hän rakastaa jalkapalloa yli kaiken ja on aivan loistava pelaaja. Pate ei kuitenkaan jää tuleen makaamaan vaan päättää kasata turnaukseen oman jenginsä, Maailman parhaan joukkueen.

Kirjan kansikuva.Kalle Veirto: Meidän omat MM-kisat. Karisto 2023.

Teemu, Jesse, Liisa ja koko Töllinkulman jalkapallojoukkue jatkavat kamppailua, nyt MM-tasolla Helsingissä. Peli sen kuin kovenee, ja paikalle saapuu jopa korkea-arvoinen vieras. Paineita on monenlaisia, loukkaantumisiakin sattuu. Mihin mahtavat pikkukoulun rahkeet riittää Brasilian, Saksan ja muiden jalkapallon suurmaiden rinnalla? Pelit otetaan tosissaan mutta muuten ollaan kuin koululaiset kesälomalla.

Lue myös sarjan aikaisemmat osat Meidän omat EM-kisat (2021) ja Meidän omat MM-karsinnat (2022).

Varhaisnuortenromaanit:

Kirjan kansikuva.Jukka Behm: Ihmepoika Leon. Tammi 2023.

13-vuotias Leon Brown asuu sukulaisperheensä luona pikkukaupunki Westonissa Isossa-Britanniassa. Hänen äitinsä on kuollut pian Leonin syntymän jälkeen, ja hänen isänsä ympärillä on leijunut aina salaperäisyyden verho. Leon pelaa puistopelejä aikamiesten kanssa ja kuvaa omaksi ilokseen kikkailuvideoita tubeen. Lontoon suurseura Hammersmith Unitedin kykyjenetsijä sattuu näkemään Leonin videot ja vaikuttuu nuoresta taiturista. Lahjakas nuorukainen pestataan Hammersmithin akatemiaan, ja pian koko futismaailma tuntee Leonin nimen. Kaikki tuntuvat haluavan palan hänen loistavasta tulevaisuudestaan, eikä menneisyyskään jätä Leonia rauhaan. Valokeilassa olemisessa ja unelman saavuttamisessa on kääntöpuolensa, ja Leon saa huomata, että elämässä kaikki ei pyöri vain jalkapallon ympärillä.

Kirjan kansikuva.Maria Kuutti: Peli on alkanut, Iida! Karisto 2022.

Jalkapallo on Iidalle kaikki kaikessa. Hän lukee futiskirjoja, katsoo otteluita ja harjoittelee erilaisia temppuja, mutta tytöille ei ole kaupungissa omaa joukkuetta. Kun paikkakunnalle muuttaa uusi perhe, jonka äiti on entinen SM-tason pelaaja, Iidan toiveet heräävät. Voisiko haave vihdoin toteutua?

Sarjasta on ilmestynyt toinen osa Katse palloon, Iida! (2023).

Kirjan kansikuva.Hanna Kökkö: Taktiikka pettää, Niki Dundee! Mäkelä 2023.

Kuudesluokkalainen Niki ”Dundee” Varila on saanut sekä isän että ystäviä, ja hänet houkutellaan mukaan seurajoukkueeseen. Uusi elämä tuntuu hetken mukavalta. Kun oman koulujoukkueen paras pelaaja Mimmi näyttää ajautuneen epäilyttävään seuraan, Nikin paras kaveri Ere keksii ovelan pelastussuunnitelman. Se vain tarkoittaa sitä, että Niki joutuu entistä läheisempiin tekemisiin kiusaajansa ja pahimman vihollisensa kanssa.

Lue myös sarjan avausosa Pallo on pyöreä, Niki Dundee! (2022).

Sarjakuvat:

Kirjan kansikuva.Pauli Kallio ja Juliana Hyrri: Kalle, Kaneli ja kipsi. Suuri Kurpitsa 2021.

Kaneli pimputtaa pianoa ja Kalle sahaa selloa musiikkiopistossa. Molemmat potkivat myös palloa Huttulammen Palloseuran junioreissa, kunnes toinen heistä kapuaa koivuun noutamaan oksanhaaraan juuttunutta jalkapalloa. Kipeä kömmähdys johdattaa sankarimme Huttuvaaran terveyskeskukseen. Palloton ja selloton toipilasaika kuluu kiduttavan hitaasti, mutta elämänilo voittaa viimeistään silloin, kun kipsille heitetään hyvästit ja Huuhkajien maalitykki Teemu Pukki tupsahtaa Hupsin harjoituksiin.

Lue myös sarjan ensimmäinen osa Kalle, pallo ja sello (2019).

Kirjan kansikuva.Ilpo Koskela: Rajalinja. Arktinen Banaani 2021. (ensimmäinen painos 2014).

Rajalinja on viihdyttävä sarjakuva juniorijalkapallon maailmasta. Huumorilla höystetyt tarinat kertovat siitä, mitä kaikkea voi tapahtua, kun joukko innostuneita nuoria haluaa perustaa oman joukkueen.

Sarja opastaa käytännön tasolla niin lajin harrastajia kuin nappulaliigan valmentajiakin.

Kirjan kansikuva.Pauli Kallio ja Pentti Otsamo: FC Palloseura – Kulmalan isännän kisahuuma. Suuri Kurpitsa 2021.

Kuudes FC Palloseura -kokoelma kuljettaa keskelle suomalaisen jalkapallon ikimuistoisimpia hetkiä: Huuhkajien hartaasti odotettu kisamatka varmistuu, Helmarit lyö Skotlannin Amanda Rantasen riemukkaalla nenämaalilla ja futsalmiehetkin porskuttavat maanosan valioiden joukkoon. Sarjakuva vie kansainvälisiin arvoturnauksiin, Veikkausliigan ratkaisuotteluihin sekä Valioliigan parrasvaloihin.