Luonnon monimuotoisuuden päivä 22.5.

Maanantaina 22.5. vietetään kansainvälistä luonnon monimuotoisuuden päivää. YK:n teemapäivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta luonnon monimuotoisuudesta ja toisaalta myös sen haavoittuvaisuudesta. Luonnon monimuotoisuudella, eli biodiversiteetillä, tarkoitetaan elämän koko kirjoa.

Luonnon arvo ihmisen hyvinvoinnille on korvaamaton, mutta luonto ja sen monimuotoisuus ovat kuitenkin uhattuina. Ympäri maailmaa useita eläin- ja kasvilajeja uhkaa sukupuutto muun muassa niiden elinympäristöjen kutistuessa ja laittoman kaupan lisääntyessä. Toimimalla näitä uhkia vastaan ja panostamalla kestävään kehitykseen varmistamme luonnon monimuotoisuuden säilymisen myös tulevaisuudessa.

Lue lisää teemapäivästä täältä: linkki. Sivulta löydät myös erilaisia tehtäväpaketteja luonnon monimuotoisuuteen ja kestävään kehitykseen liittyen.

Lukemon kirjavinkit luonnon monimuotoisuuden päivään

Vinkkejä lastenkirjoista, joissa käsitellään luonnon monimuotoisuutta ja sen tärkeyttä tai joissa esiintyy uhanalaisia lajeja.

Kuvakirjoja:
Kirjan kansikuva.Linda Bondestam: Elämäni pohjalla: Yksinäisen aksolotlin tarina. Teos 2020.

Pieni aksolotli on ainoa lajiaan suuressa lätäkössään. Sen mielestä on kiva etsiä veden alta aarteita, joita maan pinnalla elävät köntykset ovat sinne heittäneet. Vesi kuitenkin lämpenee koko ajan ja pian mikään ei ole enää ennallaan. Aksolotli joutuu hurjan myrskyn viemäksi ja kohtaa jotain odottamatonta.

Kirjan kansikuva.Rasa Dmuchovskienė ja Gintaras Jocius: Pikkumuurahainen saa uusia kavereita. Minerva 2022.

Miksimiksi-pikkumuurahainen joutuu seikkailulle kun sadepisara tempaa sen veden alle. Se tutustuu lammen ja sen rantojen eläimiin, kuten jokirapuun, monniin, hiireen ja lepakkoon. Se joutuu myös kohtaamaan ihmisten luonnolle aiheuttamia ongelmia. Lammessa se auttaa vanhaan kenkään kiinni jäänyttä kilpikonnaa, ja pitää toisten eläinten kanssa roskankeruutalkoot. Tarinan edetessä lukija oppii luonnosta ja eläimistä.

Kirjan kansikuva.Laura Ertimo ja Mari Ahokoivu: Aika matka! Lotta, Kasper ja luontokadon arvoitus. Into 2021.

Mehiläisen pisto saa Lotan ja Kasperin miettimään, mitä sukupuutto oikeastaan tarkoittaa. Ilmastokeiju ja Fossiilimenninkäinen vievät heidät aikamatkalle tutustumaan luonnon monimuotoisuuteen ja eri lajien sukupuuttoon. Tarinallisessa tietokirjassa kuvataan etenkin ihmisen aiheuttamaa luontokatoa ja annetaan myös vinkkejä siihen, miten jokainen voi omalta osaltaan suojella luontoa.

Kirjan kansikuva.Seija Helander ja Anne Stolt: Raakku Raakile. Enostone 2022.

Raakku Raakile asuu Konnevedellä jokihelmisimpukoiden kuntoutuskodissa, ja haaveilee pääsevänsä tapaamaan mummiaan Åminnefors-jokeen. Mutta kuinka ihmeessä Raakku voisi päästä Konnevedeltä Åminnefors-joelle?

Kirjan kansikuva.Jukka Laajarinne ja Mari Luoma: Kadonneen madon jäljillä: tarina monimuotoisuudesta. Gaudeamus 2021.

Minne Änkyrä on kadonnut? Pienet ötökät Riikkinen ja Oukka lähtevät etsimään kadonnutta ja metsälle erittäin tärkeää kunttamatoa. Matkan aikana ne tutustuvat luontoon sekä erilaisiin eläimiin ja huomaavat, että jokaisella on oma tärkeä paikkansa luonnossa.

Kirjan kansikuva.Pinja Meretoja: Pullervo: Suuri kirja saimaannorpasta. Tammi 2021.

WWF:n norppalivestä tuttu Pullervo seikkailee nyt omassa tietokirjassaan! Pullervon kautta tutustutaan Saimaan vesistöihin ja norppien elämään. Kirjassa kerrotaan myös, miten jokainen voi auttaa luonnon ja uhanalaisten norppien suojelussa.

Kirjan kansikuva.Reetta Niemelä ja Sanna Pelliccioni: Älä vihaa minua: Kirjeitä ihmisille. Karisto 2020.

Tietokirjassa tutustutaan vaarallisina ja haitallisina pidettyihin eläin- ja kasvilajeihin kuten rottaan ja voikukkaan niiden kirjoittamien kirjeiden kautta. Kirjassa kerrotaan näiden eri lajien ominaisuuksista ja siitä, miksi lajeilla on paikkansa luonnossa ihmisten ennakkoluuloista huolimatta.

Kirjan kansikuva.Minna Viitalähde: Me harvinaiset. Atena 2021.

Mitä yhteistä on vesikolla, naalilla, ahmalla ja saimaannorpalla? Ne ovat kaikki harvinaisia ja siten uhanalaisia eläimiä. Kuvatietokirjassa esitellään 14 Suomessa elävää uhanalaista lajia.

Kirjan kansikuva.Asiya Yousfi ja Olga Veselovskaya: Mystinen lipas: Itämeren aallokoiden uumenissa. Kustannus Z 2022.

Tarinan kertoja muistelee, kuinka mystinen lipas vei hänet retkelle Itämereen, jossa hän sai tavata sen moninaisia asukkeja ja pääsi todistamaan sen kauneutta, mutta myös eliöiden ahdinkoa. Päivän aikana hän ehti auttaa montaa meren asukkia, mutta vielä paljon täytyy tehdä, jotta meren ja sen asukkien ahdinko helpottaa. Hyvin värikkäät, realistiset maalaukset esittävät Itämeren lajikirjoa, niin eläimiä kuin kasvillisuutta.

Hieman pidempiä kirjoja:
Kirjan kansikuva.Johanna Elomaa ja Satu Kontinen: Oliver Oranki ja metsän ainutlaatuiset sankarit. Otava 2021.

Kun keltaiset kauhukaivajat valtaavat kotimetsän, pieni oranki Oliver joutuu eroon emostaan. Onneksi se tutustuu pian puheliaaseen Milla-Maria Makaksiapinaan. Kaksikko päättää lähteä etsimään legendaarista Paratiisimetsää, eläinten turvapaikkaa. Oliver ja Milla tutustuvat matkalla erilaisiin kummallisiin eläimiin ja löytävät myös viidakon suurimman salaisuuden!

Kirjan kansikuva.Juha Kauppinen ja Tuomas Kärkkäinen: Monimuotoisuus: lyhyt oppimäärä. Siltala 2022.

Tietokirjassa kerrotaan luonnon monimuotoisuudesta: mitä monimuotoisuus tarkoittaa; kuinka lajit ovat kehittyneet sellaisiksi kuin ne ovat; miksi monimuotoisuutta tarvitaan; ja miksi ilmastonmuutos ja ihmisten aiheuttamat suuret ympäristönmuutokset, kuten metsien hakkuut, ovat uhka monimuotoisuudelle. Kirja käsittelee monimuotoisuutta havainnollisesti ja selkeästi niin nuorille kuin aikuisillekin sopivalla tavalla.

Kirjan kansikuva.Miina Mäki ja Anni Pöyhtäri: Elonkirjo. WSOY 2023.

Runsaasti kuvitettu tietokirja esittelee luonnon monimuotoisuutta ja lajienvälisten suhteiden verkostoja. Avainlajeista ovat riippuvaisia ekosysteemin kaikki lajit, kun taas indikaattorilajeista voidaan päätellä voiko ekosysteemi hyvin vai huonosti. Ihmisen toiminta vaikuttaa ekosysteemeihin monin tavoin, ja osa niistä on helpommin nähtävissä kuin toiset.