Kirjoja ystävyydestä ja kaveritaidoista

Kirjat voivat toimia hyvänä tukena kaveritaitojen harjoittelulle ja herättää pohtimaan, millainen on hyvä ystävä. Tähän vinkkilistaan on koottu kirjoja, jotka käsittelevät ystävyyttä erilaisista näkökulmista. Tarinat muistuttavat ystävien tärkeydestä, mutta samalla myös siitä, ettei ystävyys ole aina pelkkää ruusuilla tanssimista.

En se minä ollut! (Olitpas.)

Ryan T. Higgins

Kumma

Iikka-piikkisika ja Pirjo-puu ovat parhaat ystävykset, jotka tekevät kaiken yhdessä – ja tarkemmin ottaen aivan kahdestaan. Pirjon viereen alkaa kuitenkin eräänä päivänä kasvamaan toinen puu, joka saa Iikan mustasukkaiseksi. Hän päättää tunteidensa vallassa siirtää toisen puun kauas Pirjosta, mutta alkaa pian sen jälkeen katumaan tekosiaan.

Huippuhyvä päivä

Kotryna Zylė ja Inga Dagilė

Hertta

Elsa ja Tiitus ovat ystävykset, jotka asuvat samassa kerrostalossa. Elsa keräilee hyvistä päivistään muistoja Tiitukselta saamiinsa tulitikkurasioihin. Näiden muistorasioiden avulla hän pystyy tuomaan iloa huonoihin päiviin. Kerran Elsalle ja Tiitukselle sattuu samaan aikaan huono päivä, ja he päättävät katsella muistorasioita Elsan luona. Yhdessä vietetty aika kuitenkin osoittaa, että ystävän seura voi tehdä huonostakin päivästä huippuhyvän.

Kaisan ja Oskarin ystäväkirja

Hannamari Ruohonen

S&S

Kaisa ja Oskari ovat sisarukset, joille ystävyys merkitsee eri asioita. Oskari viihtyy päiväkodissa usein omissa oloissaan ja pitää äitiä ja isää parhaina ystävinään. Kaisan mielestä taas on ihanaa, kun on monta ystävää, ja jokaisen kanssa voi tehdä vähän eri juttuja. Kaisa päättääkin kutsua ystävänsä Elsan yökylään ja haaveilee supermahtavista pyjamabileistä, joihin sisältyisi tietenkin tyynysodan leikkimistä ja nukkumista vierekkäin taskulampun valossa. Kun yökyläilta vihdoin koittaa, sujuuko kaikki kuitenkaan suunnitelmien mukaan?

Myrsky ja Valo

Ilja Karsikas

S&S

Myrsky ja Valo ovat kovin erilaisia keskenään, sillä Myrsky rakastaa seikkailuja ja Valo taas viihtyy kotona. Erilaiset luonteet ja tarpeet johdattavat kaksikon välillä kauaksikin toisistaan, mutta välimatka osoittaa, että elämä ilman toista olisi varsin merkityksetöntä ja tylsää. Tarina siitä, kuinka vastakohdat voivat parhaimmillaan täydentää toisiaan.

Ystävyyttä norsun kärsällä

Marius Marcinkevičius ja Aušra Kiudulaitė

Lasten Keskus

Suuri Kullervo-norsu asustaa suuressa talossa ja hänen paras ystävänsä Lyydia-hiiri pikkuruisessa talossa norsun selässä. Ystävykset ovat monella tapaa hyvin erilaisia keskenään, mikä saa hiiren pohtimaan heidän ystävyyttään. Olisivatko hiiri ja norsu ystäviä, jos hiiri olisikin varpunen? Entäpä silloin, jos se olisi vene?

Lisää kirjoja ystävyydestä ja kaveritaidoista:

Victoria Cassanell: Jääkarhu saa lemmikin. Mäkelä.
Jane Chapman: Myyrän oma paikka. Mäkelä.
Geneviève Côté: Ihan yksin. Kvaliti.
Lucy Cousins: Maisa auttaa ja välittää. Mäkelä.
Marc-Uwe Kling ja Astrid Henn: YksisarvEInen ja Pitkäskyy. Lasten Keskus.
Jonny Lambert: Jänön ja Karhun koti. Mäkelä.
Caryl Lewis ja Carmen Saldaña: Poika joka uneksi lohikäärmeitä. Mäkelä.
Andreja Peklar: Reetu, jättilintu. Onnenläntti.
Kaye Umansky ja Alice McKinley: Tämä kivi on minun! Mäkelä.
Julia Vuori: Sieni ja ystävyyden voima. Otava.