Vuodenaikoihin liittyvät tehtävät

Aloita kevät jumppaamalla yhdessä siilin ja hiiren kanssa, askartele unelmiesi jäätelötötterö, ihastele syksyä riimiparien sekä arvoitusten avulla ja auta karhu lumimyrskyn halki oravan luokse. Täältä löydät vuodenaikoihin liittyvät tehtävät. Osa tehtävistä on laadittu vuodenaikoja käsittelevien kirjojen innoittamana. Tehtäviin liittyvät materiaalit ovat tulostettavia.

Lue vuodenaikoihin liittyvät kirjavinkit täältä!

KevätKuvituskuva.

Siilin kevätseikkailu -jumppa

Siili herää talviunilta ja lähtee seikkailemaan kevääseen. Mitä kaikkea siili näkee ja kokee seikkailullaan? Kirjalliset ohjeet kevätjumppaan, jotka on koostettu Smallmanin ja Pedlerin keväisen teoksen Karhu saa kaverin (Mäkelä 2020) innoittamana. Kirja voidaan lukea yhdessä lasten kanssa esimerkiksi ennen jumppaa. Kevätseikkailun jumppaohjeeseen pääset täältä!

Kevätbingo

Luonto herää pikkuhiljaa talven jälkeen. Mitä keväisiä merkkejä löydät luonnosta? Rastita vastauksesi bingoruudukkoon. Löydät kevätbingon täältä!

Puput piilosilla

Eläimet nauttivat keväisestä päivästä metsässä ja puput ovat päättäneet ryhtyä piilosille. Löydätkö kaikki puput kuvasta? Entä mitä muita eläimiä näet? Katso kuva täältä!

KesäKuvituskuva.

Kesäinen kirje yksinäiselle Mörölle

Kirjoita tai piirrä kirje Muumilaakson yksinäiselle Mörölle. Kirjeessä voi kertoa siitä mitä on tehnyt tai mitä aikoo tehdä kesällä. Tehtävä perustuu Dungworthin kirjaan Muumi ja keskikesän arvoitus (WSOY 2020). Kirjan voi lukea ennen tehtävän tekemistä ja sen kuvauksen löydät vuodenaikoihin liittyvästä kirjavinkkilistasta. Valmiin mallipohjan kirjeelle löydät täältä!

Kesäinen satu

Keksikää yhdessä lasten kanssa satu kesäisten kuvien avulla. Jokainen osallistuja kertoo omalla vuorollaan jatkoa yhteiselle sadulle. Sadun tukena voi käyttää yhtä tai useampaa kuvaa. Aikuinen kirjoittaa lasten kertomuksen ylös ja lopuksi satu luetaan yhdessä. Löydät tulostettavat kuvat täältä!

Unelmien jäätelötötterö

Aurinkojäätelöä keijupölyllä, pilvijäätelöä sateenkaarihillolla vai avaruusjäätelöä tähtipölyllä? Mikä on sinun unelmiesi jäätelö? Piirrä tai askartele omasi. Apuna voit käyttää liitteen mallikuvaa. Vain mielikuvitus on rajana! Mallikuvan löydät täältä!

SyksyKuvituskuva.

Syksyiset riimiparit

Etsi syksyiset riimiparit. Riimiparit löytyvät kuvina, jotka voi leikata irti ja lisätä tekstiin. Syksyisen riimiparitehtävän löydät täältä!

Syksyiset arvoitukset

Sanallisia syksyisiä arvoituksia, joihin löytyy vastaukset kuvina. Kuvat voi leikata irti ja liittää tekstiin. Syksyiset arvoitukset löydät täältä!

Tammenterhot hukassa

Oravalla on paljon tammenterhoja, jotka hän on piilottanut salaisiin ruokakätköihinsä. Ongelmana on, ettei orava muista missä nämä ruokakätköt sijaitsevat. Auta oravaa löytämään kaikki piilotetut tammenterhot.
Linkistä löydät tehtävään liittyvää materiaalia. Leikkaa tammenterhot irti ja piilota ne lasten löydettäväksi. Tehtävään tarvittavan materiaalin löydät täältä!

TalviKuvituskuva.

Uinuvat eläimet

Pohdi, mitkä eläimet nukkuvat tai horrostavat talven yli? Aiheeseen liittyvän tehtävän löydät täältä!

Labyrintti

Karhun kaveri orava on eksynyt lumimyrskyn keskelle. Auta karhua löytämään orava näyttämällä tie labyrintin halki. Tehtävä on tehty Julianin teoksen Kurren ja Karhun talviuni (Mäkelä 2022) innoittamana. Löydät teoksen vuodenaikoihin liittyvältä vinkkilistalta. Labyrinttitehtävään pääset täältä!

Satuhieronta

Talvinen myrskytuuli yllättää pienen metsäjäniksen. Jänis päättää mennä mäyrän luokse myrskyä pakoon. Satuhieronta on kirjoitettu Butlerin ja Macnaughtonin teoksen Siilin talvipäivä (Karisto 2018) innoittamana. Löydät teoksen vuodenaikoihin liittyvältä vinkkilistalta. Kirjan voi lukea lasten kanssa ennen satuhierontaa. Satuhieronnan löydät täältä!