Tietokirjaviikko 28.8.-3.9.2023
Valtakunnallista Tietokirjaviikkoa vietetään 28.8.─3.9.2023. Viikon aikana järjestetään runsaasti maksutonta tietokirjaohjelmaa, josta osaa voi seurata verkossa.
Tietokirjaviikon päätapahtuma on Tietokirjafestivaali, joka järjestetään Helsingissä ja verkossa 30.-31.8.2023. Kaksipäiväinen tietokirjatapahtuma juhlistaa tietokirjallisuuden moninaisuutta, ja tarjolla on runsaasti erilaisia keskusteluja ja haastatteluja ajankohtaisista tietokirjallisista ja yhteiskunnallisista aiheista. Tapahtuman järjestää Suomen tietokirjailijat ry. yhteistyössä useiden kirja-alan tahojen kanssa.
Perjantaina 1.9. kaksikymmentä lasten ja nuorten tietokirjailijaa vierailee kirjastoissa ympäri Suomen. Sunnuntaina 3.9. puolestaan vietetään osana Tietokirjaviikkoa valtakunnallista Lue tietokirjaa! -päivää, joka kannustaa kaikkia viettämään lukuhetken tai useamman tietokirjallisuuden parissa.
Kurkkaa lisätiedot ja viikon koko ohjelma täältä.
Lukemon vinkit Tietokirjaviikkoon
Tekemistä
Opettajille -sivulta löydät kaksi Tietokirjaviikkoon sopivaa tehtäväpakettia:
- Lukemon Merkittäviä kirjailijanaisia -teemapaketti
- Lukemon Tietokirjallisuus-teemapaketti opetukseen
Lukemista
Tietokirjavinkit kaikenikäisille ja lähes kaikenlaisista aiheista.
Perheen pienimmille:
Nuorille:
- Se on fakta! Tietokirjoja nuorille
- Elämäkertoja ja tositarinoita
- Lisää tietokirjavinkkejä nuorille löydät Suomen tietokirjailijat ry:n Tietokirjoja kouluun! Lukuvinkkejä yläkouluun ja toiselle aseteelle -katalogista.
Aikuisille:
- Lastenkirjainstituutin Onnimanni-lehden uusin numero 2/2023 käsittelee lasten ja nuorten tietokirjallisuutta. Lue lisää täältä.
Lasten tietokirjavinkit:
Kim Chakanetsa ja Alabi Mayowa: Afrikka: suurenmoinen maanosa. WSOY 2023. Suomentanut Jade Haapasalo.
Tietokirja tutustuttaa lukijan maapallon toiseksi suurimpaan maanosaan, Afrikkaan, jota voidaan kutsua myös ihmiskunnan kehdoksi. Afrikka on vastakohtien maanosa, johon mahtuu 55 valtiota, sekä monenlaista luontoa ja eläimistöä. Maiden historiaa ja kulttuuria esitellään alueittain, ja myös kolonialismin tuhoisista vaikutuksista kerrotaan. Myös mm. nykypäivän afrikkalaisia vaikuttajia, sekä afrikkalaisia keksintöjä tuodaan esiin.
Clive Gifford ja Gosia Herba: Kasvien keksinnöt. Mäkelä 2023. Suomentanut Terhi Leskinen.
Kuvatietokirjassa esitellään useita kasvilajeja ja niiden erityisominaisuuksia. Kuinka erilaisilla tavoilla kasveja jo hyödynnetään, ja kuinka niitä mahdollisesti tulevaisuudessa voidaan hyödyntää vielä enemmän? Joitain kasveja käytetään sellaisinaan ominaisuuksiensa vuoksi esimerkiksi lääketieteessä ja saasteiden torjunnassa, kun taas toisista otetaan mallia esimerkiksi robottien tai kestävien rakennusmateriaalien suunnittelussa.
Jade Haapasalo ja Aapo Ravantti: Suloinen kani. WSOY 2023.
Tietokirja tutustuttaa kaneihin antamalla niistä monenlaista tietoa. Tiedätkö mistä nykyisen kesykanin esivanhemmat olivat kotoisin? Entä mikä on maailman pienin ja harvinaisin kanirotu? Miten kania hoidetaan?
Karoliina Suoniemi ja Emmi Kyytsönen: Paperinarukengät. Sota-ajan lapset Suomessa. Avain 2023.
Tietokirjassa kerrotaan lasten ja heidän perheidensä elämästä ja arjesta sota-ajan Suomessa vuosina 1939-1945. Sota kosketti kaikkia, myös lapsia ja nuoria. Mitä pula-ajan ruokia sinä maistaisit, tai mitä ottaisit mukaan, jos kotoa pitäisi lähteä kiireellä?
Jane Wilsher ja Louise Lockhart: Uskomaton tietokirja: kysymyksiä ja vastauksia kaikesta maan ja taivaan välillä. Into 2022. Suomentanut Tarja Kontro.
Lasten tietosanakirjassa esitetään satoja kysymyksiä ja niihin myös vastataan. Aihealueet ovat ihmiskeho, tiede ja tekniikka, eläimet, luonto, avaruus, ällistysasiat, historia, tavat ja kulttuuri, maailmamme, sekä taide ja viihde. Miten toimittiin ennen television kaukosäädintä? Mitkä eläimet nukahtavat käsi kädessä? Missä maassa on lohikäärmeen muotoinen lentoasema?