Satupäivä 18.10. ja suomalainen iltasatuperinne

Satupäivän logo.

 

Sadun nimipäivänä, lokakuun 18. päivänä, juhlitaan valtakunnallista Satupäivää. Satupäivänä satuja luetaan, esitetään ja käsitellään kaiken ikäisten kanssa teattereissa, kirjastoissa, kirjakaupoissa, kouluissa, päiväkodeissa, vanhainkodeissa, kulttuurikeskuksissa ja museoissa ympäri maan. Katso järjestääkö esimerkiksi juuri sinun lähikirjastosi tapahtumia Satupäivänä!

Valtakunnallisen teemapäivän tavoitteena on luoda lapsille, nuorille ja aikuisille yhteinen elämys arjen kiireiden keskellä ja tarjota kaikenikäisille mahdollisuus uppoutua yhdessä sadun maailmaan. Saduilla, lastenkirjallisuudella ja -kulttuurilla on valtava merkitys lapsen kielen kehitykselle, mielikuvituksen mahdollisuuksien käsittämiselle ja taiteen vastaanottamisen oppimiselle.

Suomalainen iltasatuperinne

Tiesitkö, että suomalainen iltasatuperinne lisättiin elävän kulttuuriperinnön kansalliseen luetteloon vuonna 2020?

Iltasatujen merkitys ja arvo suomalaislapsille on aina ollut suuri. Iltasatuja luetaan suomalaisissa perheissä valtakunnallisesti riippumatta maantieteellisestä sijainnista tai yhteiskuntaluokasta. Satuja luetaan pääosin alle kouluikäisille lapsille, mutta myös jo itse lukemaan oppineille koululaisille. Ääneen lukeminen ei rajoitu vain iltasatuihin, vaan ääneen voidaan lukea esimerkiksi päiväunille rauhoituttaessa tai muuten keskellä päivää.

Iltasadun lukeminen on tärkeä yhteinen hetki perheissä. Yhdessä ääneen lukeminen tukee lapsen kielellistä kehitystä ja laajentaa sanavarastoa, opettaa keskittymään ja rauhoittumaan ja tukee lapsen vuorovaikutustaitojen kehitystä. Ennen nukkumaanmenoa luettava iltasatu- tai tarinahetki tulisi kuulua jokaisen lapsen perusoikeuksiin siinä missä hampaiden pesunkin.

Torstaina 17.10. vietetään Unescon aloitteesta ensimmäistä kertaa kansainvälistä aineettoman kulttuuriperinnön päivää. Päivän tavoitteena on esitellä elävän perinnön monimuotoisuutta ja rikkautta sekä lisätä tietoisuutta sen suojelun merkityksestä. Elävää kulttuuriperintöämme tunnistetaan ja tallennetaan osana Unescon aineettoman kulttuuriperinnön yleissopimusta.

Lue lisää iltasatuperinteestä osana elävän perinnön kansallista luetteloa.