Satakielikuukausi 21.2.–21.3.

Satakielikuukauden mainoskuva.Satakielikuukausi on äidinkieltä ja kielellistä moninaisuutta juhliva jakso, jota vietetään Kansainvälisen äidinkielen päivän 21.2. ja Maailman runouden päivän ja Rasismin vastaisen päivän 21.3. välissä. Monikielisyys näkyy erilaisten kohtaamisten, keskustelun, projektien, taiteen ja yhdessä tekemisen kautta.

Kulttuurilaitoksiin, kirjastoihin, kouluihin ja koteihin levittäytyvä verkostofestivaali haastaa tarkastelemaan äidinkielen ja kielten merkitystä taiteen, kohtaamisten ja yhdessä tekemisen kautta. Satakielikuukausi on kaikille avoin vuosittainen tapahtumakokonaisuus ja sitä on vietetty Suomessa jo vuodesta 2015.

Satakielikuukauden ohjelma on monipuolinen kattaus esitelmiä, keskusteluja, satutunteja, näyttelyitä ja työpajoja. Tapahtumat tuovat taiteen ja kulttuurin kautta esiin monikielisyyden rikkautta, tutkivat kielen kautta rakentuvaa identiteettiä ja luovat mahdollisuuksia kohtaamisille yli kielirajojen. Teemakuukauden omilta verkkosivuilta löydät kaikki Satakielikuukauden ohjelmaan ilmoitetut tapahtumat. Näyttelyitä, lukuhetkiä ja muita tapahtumia järjestetään eri paikkakunnilla ympäri Suomea.

Satakielikuukautta koordinoi Monikielinen kirjasto yhdessä Kulttuuria kaikille -palvelun kanssa, mutta kuka tahansa voi ilmoittaa oman tapahtumansa osaksi Satakielikuukauden ohjelmaa.

Kirjastot voivat osallistua esimerkiksi antamalla aiheeseen liittyviä lukuvinkkejä, järjestämällä aineistonäyttelyitä ja pitämällä monikielisiä satutuokioita. Museot voivat järjestää erikielisiä työpajoja, opastettuja kierroksia tai keskustelutilaisuuksia. Koulut voivat osallistua teemapäivin, näyttelyin, kutsumalla monikielisyyden asiantuntijoita puhumaan tai erilaisten työpajojen tai ryhmätöiden kautta.

Voit osallistua myös jakamalla monikielisyyteen liittyvää aineistoa, kuvia, tekstejä tai pohdintoja sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #Satakielikuukausi ja #monikielisyys.

Lue lisää Satakielikuukaudesta ja tutustu ohjelmaan.