Lukumuhku mukaan lomalle

Nälkäpeli. Balladi laululinnuista ja käärmeistä

Suzanne Collins
Suomentaja: Helene Bützow
WSOY

Nälkäpeli-sarjan esiosa vie lukijan mukanaan 64 vuoden takaisiin tapahtumiin, presidentti Coriolanus Snow’n ja nälkäpelien varhaisiin vaiheisiin.

Nälkäpeli-sarjan aiemmin ilmestyneissä kolmessa osassa seurataan 16-vuotiasta Katniss Everdeenia, joka elää totalitaristisessa Panem-nimisessä valtiossa. Panem muodostuu yltäkylläisestä pääkaupungista, Capitolista, ja sitä ympäröivistä kahdestatoista vyöhykkeestä. Koko Panemia hallitaan Capitolista käsin ja hallinnon huipulla on tyrannimainen presidentti Snow.

Aikanaan Panemin kansalaiset kapinoivat Capitolin hallitusta vastaan ja hävisivät taistelun kohtalokkain seurauksin. Rangaistukseksi kehitettiin vuosittain toistuva tapahtuma, nälkäpeli. Pelissä jokaiselta vyöhykkeeltä arvotaan peliin kaksi edustajaa taistelemaan keskenään, kunnes hengissä on enää vain yksi. Katniss ilmoittautuu vapaaehtoiseksi nälkäpeliin pelastaakseen pikkusiskonsa ja joutuu kamppailemaan muita peliin joutuneita nuoria vastaan.

Kun ajassa palataan 64 vuotta taaksepäin, on nälkäpeli vasta kehittymässä sellaiseksi irvokkaaksi mediaspektaakkeliksi, jollainen se Katnissin aikaan on. Coriolanus Snow ei ole vielä presidentti, vaan vasta 18-vuotias kunnianhimoinen opiskelija. Hänen vanhempansa ovat kuolleet sodassa ja hänen mahtisukunsa on menettänyt kaiken varallisuutensa. Coriolanus elää isoäitinsä ja serkkunsa Tigrisin kanssa, eikä heillä enää ole varaa ruokaan tai sellaisiin ylellisyyksiin, joihin he ovat tottuneet.

Kun Coriolanus valitaan yhdeksi kymmenennen Nälkäpelin ohjaajista, päättää hän käyttää tilaisuuden hyväkseen ja varmistaa, että hän saa voittajan ohjaajana stipendin yliopistoon. Coriolanus saa ohjattavakseen köyhältä 12. vyöhykkeeltä kotoisin olevan Lucy Gray Bairdin ja tutustuessaan tähän alkaa pohtia Nälkäpelin oikeutusta. Ovatko sodan hävinneiden vyöhykkeiden ihmiset ansainneet eriarvoisen kohtelun ja jatkuvan kärsimyksen?

Lisää paksuja nuortenkirjoja:

Adeyami Tomi: Veren ja luun lapset. Otava.
Alcott Louisa May: Pikku naisia. Art House.
Cline Ernest: Ready player one. Gummerus.
Dawson Juno: Mallikappale. Gummerus.
Delevingne Cara: Mirror, mirror. WSOY.
Enoranta Siiri: Tuhatkuolevan kirous. WSOY.
Gier Kerstin: Pilvilinna. Gummerus.
Green Hank: Ihan mieletön juttu & Loistavan hullu hanke. Tammi.
McGee Katharine: Amerikan kuninkaalliset. Otava.
Mikama Anniina: Taikuri ja taskuvaras, Huijarin oppipoika ja Tinasotamiehet. WSOY.
Pullman Philip: Universumien tomu -trilogia. Otava.
Strandberg Mats: Loppu. Like.
Strandberg Mats: Engelsfors-trilogia. Basam Books.