Ääniä marginaalista

Viha jonka kylvät

Angie Thomas
Suomentaja: Kaijamari Sivill
Otava

”Kun mä olin kakstoista, mutsi ja faija piti mulle kaks puhuttelua. Toinen oli se tavallinen kukkia ja mehiläisiä juttu. Toinen koski sitä, mitä pitää tehdä jos poliisi pysäyttää.
Tee täsmälleen niinku poliisi käskee.
Pidä kädet näkyvissä.
Älä tee äkkinäisiä liikkeitä.
Puhu vain kun sua puhutellaan.” *

Viha jonka kylvät (The Hate U Give) on kipeän ajankohtainen ja kaunistelematon kuvaus tämän päivän mustan amerikkalaisnuoren kokemuksesta, rakenteellisesta rasismista sekä vähemmistöihin yhä kohdistuvasta syrjinnästä ja sorrosta. Kirjan 16-vuotias päähenkilö Starr elää perheensä kanssa Garden Heights -nimisessä slummissa, mutta käy koulua toisella puolella kaupunkia, hienossa yksityiskoulussa. Starr kokee epävarmuutta ja vierauden tunnetta tasapainoillessaan kahden räikeästi erilaisen todellisuuden välissä.

Eräänä iltana Starr on tulossa lapsuudenystävänsä Khalilin kanssa bileistä, kun poliisi yllättäen pysäyttää heidät. Tilanne päättyy siihen, että poliisi, jota Starr kutsuu nimellä Sataviistoista, ampuu Khalilin täysin ilman syytä. Starr todistaa kaiken aivan vierestä ja tietää totuuden tilanteesta. Häntä kuitenkin pelottaa todistaa poliisia vastaan. Lopulta puhuminen on kuitenkin ainoa vaihtoehto, hiljaa ei yksinkertaisesti voi olla.

Kirja on silmiä avaava lukukokemus kenelle tahansa nuorelle tai aikuiselle lukijalle. Kirjan nimi ja ydinsanoma pohjautuu Tupac Shakurin kappaleeseen The Hate U Give Little Infants Fucks Everybody. Kaikki menee pieleen, jos jo pieniin lapsiin kylvetään vihaa.

*Lainaus kirjan takakannesta.

Lisää ääniä eri marginaaleista:

Acevedo Elizabeth: Runoilija X. Karisto.
Adeyemi Tomi: Veren ja luun lapset. Otava.
Johansen Siri Broch: Minä olen hiihtäjä. Atrain&Nord.
Khemiri Jonas Hassen: Ajatussulttaani. Johnny Kniga.
Laestadius Ann-Helén: Soppero-sarja. Kieletär Inari.
Mafi Tahereh: Rakkaus suurempi kuin meri. Otava.
Mattila Riina: Järistyksiä. WSOY.
Myers Walter Dean: Peto. Otava.
Pösö Jani: Sekasin. Otava.
Rouhiainen Elina: Aistienvartija. Tammi.
Russo Meredith: Tyttösi sun. Karisto.
Shamsie Kamila: Joka veljeään vihaa. Gummerus.
Stone Nic: Kolme on parillinen luku. WSOY.
Thomas Angie: Mun vuoro. Otava.
Yoon Nicola: Aurinko on tähti. Tammi.