Kirjoja nuoruudesta – peruskoulun jälkeen

Jättiloikka Jan Valkoselle

Mikko Koiranen
Myllylahti

Jan Valkosen elämä pyörii kavereiden, ammattikouluopintojen, juuri alkaneen autokoulun ja bilettämisen ympärillä. Juuri tällä hetkellä suurimpiin haaveisiin kuuluu oma auto, kunhan ajokortti on ensin suoritettu, ja tyttöystävä. Eikä kuka tahansa tyttö, vaan Nita. Ainoa ongelma on se, ettei Jan tiedä miten lähestyisi Nitaa, sillä yleensä tytön kohdatessaan hän menee jäihin ja mahdollisuus jutella menee ohi.

Uusi tilaisuus aukeaa, kun Jan löytää Nitan päiväkirjan. Vaikka hän tietää, ettei toisen päiväkirjaa saisi lukea hän avaa sen silti siinä toivossa, että siellä lukisi jotain ihastuksista. Kirjoitukset ovat kuitenkin synkkiä ja niiden perusteella Nita vaikuttaa masentuneelta ja jopa itsetuhoiselta. Päiväkirjaa palauttaessa Jan yrittää ehdottaa avun piiriin hakeutumista, mutta Nita suuttuu, eikä usko minkään tai kenenkään pystyvän auttamaan.

Jan yrittää kuitenkin keksiä millä keinoin hän voisi auttaa Nitaa. Mieleen juolahtaa huhu kotikaupungissa Lieksassa asuvasta Ihmenaisesta, jolla kuuleman mukaan olisi parantajan kykyjä. Joidenkin mielestä nainen pikemminkin kamppailee mielenterveysongelmien kanssa, kuin parantaa ihmisiä ja luo heistä lahjakkuuksia, mutta hän on Janin ainoa toivo. Ihmenainen on kuitenkin kadoksissa, joten Jan päättää etsiä hänet käsiinsä ja pyytää apua Nitan suhteen, ennen kuin on liian myöhäistä.

Lisää kirjoja nuoruudesta peruskoulun jälkeen:

Anne Gunn Halvorsen ja Randi Fuglehaug: Royalteen-sarja. WSOY.
Kuura Juntunen: Mähän tiesin, ettei täällä ole mitään. Kustannus Z.
Aino Leppänen: Luk(i)ossa. Myllylahti. (säeromaani)
Tittamari Marttinen: Tähdet syntyvät sattumalta. Kvaliti. (säeromaani)
Tittamari Marttinen: Täysillä kohti unelmia. Pieni karhu. (selkokirja)
Alice Oseman: Nick ja Charlie. Tammi.
Leena Paasio: Itämeri-duologia. WSOY.
Heidi Silvan: Nollasummapeli. Myllylahti.
Emma Sofianna Söderholm: Toisinaan valo hiipuu. Otava.
Miska Valos: Sisäsiisti. WSOY.
Mikko With: Saakelin sieppaus. Myllylahti.