Paketti 4

Paketti 1   |   Paketti 2   |   Paketti 3   |   Paketti 4   |   Kaikista kirjapaketeista löytyvät kirjat   |    Bokpaket

 

Luokkakirjasarjan kirja: Simukka Salla: Punainen kuin veri. TAMMI, 2013.

Olipa kerran tyttö, joka oppi pelkäämään.

Trilleri, joka pitää otteessaan kuin hyytävin pakkanen. Punainen kuin veri aloittaa vetävän trilleritrilogian, jonka pääosassa on vahva ja itsenäinen Lumikki Andersson.

Pimiöön on ripustettu kuivumaan pestyjä viidensadan euron seteleitä. Ilmassa leijuu vanhan veren haju. Lumikki Anderssonin periaatteena on olla sotkeutumatta asioihin, jotka eivät hänelle kuulu, mutta seteleiden löytäminen kiskaisee hänet keskelle kansainvälistä huumebisnesvyyhtiä. Alati kiihtyvä tapahtumien pyörre heittää Lumikin hengenvaarallisiin tilanteisiin, pakenemaan kylmäverisiä rikollisia ja lopulta salaisiin Jääkarhun juhliin. Tapahtumien taustalla talvi on kylmempi kuin vuosiin, ja pakkanen kurittaa Tampereen katuja.

 

Auer, Ilkka: Anastasia. HAAMU, 2017.

Laukku täynnä kauhua: kirjoja, sarjiksia ja leffoja. Kristian on valmis pitkään kesälomaan! Isovanhempien luona on kaikki mitä lomalta kaipaa. Hyvää ruokaa, oma rauha ja seikkailuja Neuvostoliiton entisellä sotilastukikohta-alueella.

Ja mikä parasta: sydänystävät Matias ja Elsa. Aika ihana Elsa.

Mutta Kristian ei aavista, että kaikki mukaan pakattu kauhu kalpenee sen rinnalla, mihin hän itse on astumassa. Kylässä on tapahtunut outoja kuolemia ja katoamisia, joiden jäljille kolmikko pääsee. Kesä muuttuu kammottavaksi painajaiseksi, kun vuosikymmeniä kylää piinannut pahuus on taas astumassa esiin.

Tutut kylähullut käyttäytyvät entistä oudommin. Eläintenraatoja löytyy naulattuina sähköpylväisiin. Kumma kulkuri aiheuttaa pakokauhua. Onko murhaaja liikkeellä? Ja kuka on seuraava uhri? Elsa?

Puna-armeijan räjäyttämä vanha kirous on kaivettu esiin. Sen lonkerot ulottuvat lähemmäksi, kuin kolmikko aavistaakaan.

Kaiken keskellä tuntuu olevan tyttö nimeltään Anastasia. Kuka hän on? Saavatko ystävykset siihen vastausta? Vai ovatko he tienneet sen aina?

 

Bourne, Holly: Oonko ihan normaali? GUMMERUS, 2017

16-vuotias Evie haluaa olla ennen kaikkea normaali. Hukattuaan kolme vuotta elämästään taisteluun pakko-oireista häiriötä (OCD) vastaan hän lopettelee lääkitystään ja aloittaa uuden koulun, jossa häntä ei tunneta ”tyttönä joka sekosi”.

Kuten kaikki muutkin, Evie juhlii, saa uusia ystäviä ja uskaltautuu deittailun saloihin. Epäterve suhde ajaa häntä kuitenkin takaisin ahdistuksen ja pakkomielteiden maailmaan. Mutta kuinka Evien uudet ystävät, taiteellinen Amber ja räväkkä Lottie, voisivat auttaa, kun hän ei suostu kertomaan ongelmistaan kenellekään?

”Jos olet koskaan tuntenut itsesi poikkeavaksi, tämä kirja on sinulle (siis kaikille). Se onnistuu olemaan nautinnollinen muttei nenäkäs, terävä muttei paasaava. Ajattelin luettuani, että kunpa olisin lukenut tämän kun olin itse teini, mutta totta puhuen uskon, että sen lukeminen nyt oli ihan yhtä arvokasta.”– Guardian

 

Delikouras, Aleksi: Nörtti. New Game. OTAVA, 2012.

Pelimaailman virtuaalisoturi DragonSlayer666 ihmissuhdepelin syövereissä. Suosikkisarjan 1. osa.

DragonSlayer666 elää 24/7 virtuaalimaailmassa ja haluaa maailman parhaimmaksi pelaajaksi. Sujuvasanaiselle virtuaalisoturille muuan punatukkainen Fetasalaatti aiheuttaa enemmän päänvaivaa kuin kymmenen IRL-urpoa yhteensä.

DragonSlayer666 esiintyy myös Youtuben supersuosituissa Nörtti-lyhytelokuvissa ja palkitussa Nörtti-tv-sarjassa.

 

Helmi, Henna: Miisan kaksoisaxel. TAMMI, 2014.

Elämä on pelkkää luistelua! Seitsemäsluokkalainen Miisa on harrastanut luistelua pienestä pitäen. Uuden Miisa-kirjasarjan päähenkilö joutuu lujille niin jäähallilla kuin sen ulkopuolellakin.

Miisalta sujuvat jo muut kaksoishypyt, mutta vaikein, kaksoisaxel, ei ota onnistuakseen. Hyppy pitäisi oppia, jotta voisi edes haaveilla Suomen mestaruudesta. Miisasta tuntuu siltä, että kaikki muut ovat parempia ja samoin tuntuu ajattelevan valmentaja. Edes paras ystävä ei tunnu ymmärtävän Miisaa, vanhemmista puhumattakaan.Yläkoulussa vastaan ovat tulleet uudet haasteet, kuten Anton-niminen poika, joka on oudon kiinnostunut Miisasta ja hänen harrastuksestaan. Miisa huomaa hämmentyneenä pohtivansa olisiko parempi lopettaa taitoluistelu kokonaan.

 

Katajavuori, Riina: Omakuvat. TAMMI, 2011.

Voisiko omaa kehoa kuvata kirjoittamalla, ilman pyrintöjä tai latauksia? Niin että vain kertoo, mitä näkee? Ehkä samalla tulisi kirjoittaneeksi jotain olennaista, vahingossa. Riina Katajavuori piirtää kirjoituksessaan naisen, äidin, joka ehtii pitkästä aikaa katsoa itseään. Mutta ei yksistään omasta itsestä voi kirjoittaa. Olisiko se edes kiinnostavaa? Maailma, mennyt, muut ihmiset, läheiset, vilahtavat vääjäämättä mukaan.

Kokoelmassa vaihtelevat yksityiskohtiin kiinnittyvät omakuvat ja laajempaa maisemaa tavoittavat runot. Arkinen konkretia ja kokemuksen äärettömyys kohtaavat.

 

Keränen, Mika: Maaliviivalla. WSOY, 2014.

Pysy erossa sopupeleistä!

Kihelmöivän jännitysnäytelmän tavoin peliminuutti minuutilta etenevä jalkapalloromaani kulissien takaisista vehkeilyistä.

Tänään on SE päivä. 18-vuotiaan Kalle Salosen tulikaste joukkueensa ykkösmaalivahtina ensimmäisessä Veikkausliigapelissään. Vantaan Urheilijat on paitsi fanien myös vedonlyöjien ennakkosuosikki Inter Mariehamnia vastaan. VanU:n valmentajalla on kuitenkin keinonsa yrittää kiristää vilpillinen lopputulos. Mutta kuinka moni omista pelitovereista on sotkeutunut käsikirjoitukseen? Kun peli alkaa, Kallen on punnittava ratkaisuaan uhkausten ja unelmiensa välillä. Menneisyyden varjoja uhmaava taistelija on valmis antautumaan vain kotikatsomon upean Gabrielan edessä.

 

Muhonen, Anne: Kesä jona opin soittamaan ukulelea. 2018.

Kesä, jona opin soittamaan ukulelea kertoo nuoresta Odesta, joka viettää kesän tätinsä kissan vahtina – ja selvittelee samalla särkynyttä sydäntään. Oman paikkansa hakemiseen hän saa apua valokuvausta harrastavalta Stellalta, joka toimii myös Aikahyppymatkojen lipunmyyjänä. Mutta onko kesä milloinkaan riittävän pitkä elämänvalintojen tekemiseen? Kesä, jona opin soittamaan ukulelea on Anne Muhosen 16. sarjakuva-albumi.

 

Palacio, R.J.: Ihme. WSOY, 2017.

Hauska ja rohkaiseva romaani ennakkoluulojen kohtaamisesta

”En aio kuvailla, miltä näytän. Kuvittelitte te mitä hyvänsä, minä näytän todennäköisesti pahemmalta.”

August Pullmanin kasvot ovat pahasti epämuodostuneet. Kotikoulua tähän mennessä käynyt Auggie on nyt aloittamassa viidennen luokan oikeassa koulussa. Se kiehtoo ja pelottaa. Hän on ihan tavallinen nuori epätavallisten kasvojensa takana, mutta saako Auggie uudet koulukaverinsa uskomaan sen? R. J. Palacio on kirjoittanut modernin klassikon – Ihme on hauska, rohkaiseva ja koskettava romaani, jota on vaikea päästää käsistään. Sen haluaa jakaa muiden kanssa ja sen tarina tarttuu syvälle lukijan mieleen. Monen kertojan äänellä etenevässä tarinassa on useita haavoittuneita henkilöitä, joiden taakka ei ole niin näkyvä kuin Auggien, mutta yhtä vaikea käsitellä. Heidän rinnallaan Auggiesta tulee helposti samaistuttava henkilö.

 

Rannela, Terhi: Yhden promillen juttuja. OTAVA, 2012.

Hei haloo, nää on bileet. Mikset sä juo?

Yhden promillen lyhytproosaa. Fiktioksi muutettuja tositarinoita nuorten elämästä Suomessa tässä ja nyt.

 

Salama, Annukka: Käärmeenlumooja. WSOY, 2012.

Oletko koskaan miettinyt miltä tuntuisi, jos puolet kyvyistäsi tulisi satunnaisesti valitulta eläimeltä? Unna on ketterä kuin orava. Hän putoaa aina jaloilleen, kiipeää puuhun vaikka takaperin ja heittää skeittilaudalla henkeä salpaavia voltteja. Unna on luullut olevansa ainoa laatuaan, kunnes skeittaa itsensä salaperäisen Rufuksen jengiin. Synkänkomea poika ottaa Unnan suojelukseensa, mutta tuo yhteisöllisyyden lisäksi tämän elämään kasan hallitsemattomia riskejä. Toiset niistä ovat suloisia kuin suudelma, toiset tappavia kuin metsästäjän luoti.

Käärmeenlumooja on faunoideista kertovan sarjan villin tyylikäs avausosa, joka yhdistää yliluonnollisia aineksia ja leiskuvaa intohimoa poikkeuksellisen vetävällä otteella

Simukka, Salla & Männikkölahti, Hanna (selkomukautus): Punainen kuin veri. AVAIN, 2017.

Lukiolaisnuoret löytävät talviyönä muovikassillinen verisiä seteleitä.

Mistä setelit ovat tulleet?

Kenen verta niissä on?

17-vuotias Lumikki Andersson alkaa selvittää mysteeriä, vaikka ei haluaisi.

Edessä on neljä kylmää ja vaarallista päivää Tampereella.

Punainen kuin veri on Salla Simukan Lumikki-trilogian ensimmäinen osa.

 

Tihinen, Mimmu: Kello tuhat. PIENI KARHU, 2016.

Jesse pelaa kymppipaidassa jalkapalloa. Pelit ja kaverit hallitsevat hänen elämäänsä. Sitten Jesse saa koulussa tehtäväkseen arvioida kirjan, minkä tahansa kirjan. Työparikseen Jesse saa samalta luokalta Ninnin.

Jesse ei ole lukumiehiä, mutta Ninni rakastaa runoja. Esitelmäkirjaksi Ninni valitseekin runokirjan. Yhteistyön myötä Jesse huomaa, että runoja voi ymmärtää ja niitä voi lausua vaikka karjumalla.

Monikerroksinen kirja opastaa pelkojen ja ennakkoluulojen voittamiseen, uuden oppimiseen, ystävyyden voimaan ja kymppimeininkiin.

Kirja on selkokirja.