Kaikista kirjapaketeista löytyvät kirjat
Paketti 1 | Paketti 2 | Paketti 3 | Paketti 4 | Kaikista kirjapaketeista löytyvät kirjat | Bokpaket
Kaikki paketit sisältävät nämä kirjat (1 kpl/ nimeke)
Fried, Hedi: Kysymyksiä, joita minulle on esitetty keskitysleiristä. NEMO, 2018.
Oliko siellä koko ajan nälkä? Miksi ette tehneet vastarintaa? Voisiko sama tapahtua uudestaan?
Holokaustista selvinnyt Hédi Fried (s. 1924) on kiertänyt kouluissa yli kolmenkymmenen vuoden ajan kertomassa kokemastaan. Kirjassa hän vastaa nuorten usein esittämiin kysymyksiin.
Suomenkielisen laitoksen esipuheen on kirjoittanut Sofi Oksanen.
Happonen, Kaisa & Miettinen, Karri: Revi se. WSOY, 2018.
Revi se – ja kokoa maailma uusiks!
Karri Paleface Miettisen ja Kaisa Happosen rohkea runokirja innostaa runovallankumoukseen.
Revi se on uudenlainen ja liikkeelle laittava runokokoelma. Se on oivaltava, suorapuheinen ja kantaaottava; sen teemat käsittelevät niin ilmastonmuutosta ja rahaa kuin myös omaa pääkoppaa ja seksuaalisuutta. Runot on toteutettu leikkaamalla, tussaamalla ja irrottamalla sanoja irti kontekstistaan. Kirja kannustaa lukijaa avaamaan pään ja sanomaan ääneen, tarttumaan rohkeasti kynään, saksiin tai näppikseen. Mitkä tahansa tekstit ja asenteet voi repiä ja rakentaa uudelleen – kuka tahansa voi löytää oman sanomisen tapansa. Maailma on täynnä sanoja. Ota ne käyttöön!
Hotakainen, Kari: Tuntematon Kimi Räikkönen. SILTALA, 2018.
Tuntematon Kimi Räikkönen on kertomus vaatimattomista oloista lähteneestä ihmisestä, joka murtautui epätavallisen ammatin huipulle. Tässä kirjassa Kimin lisäksi puhuvat myös hänen äitinsä, veljensä, vaimonsa ja uskotut ystävät. Sanansa sanovat myös muut kuljettajat, tallipäälliköt, mekaanikot, fysiovalmentaja, manageri ja aivan tavallinen formulafani. Kirja kertoo ajamisesta, perheestä, luottamuksesta, vapaa-ajasta ja nuoren miehen tähänastisen elämän dramaattisista hetkistä. Tuntematon Kimi Räikkönen on hurja, humoristinen ja liikuttava kirja, joka avaa huiman maailman myös niille, jotka eivät ole kiinnostuneet moottoriurheilusta.
Kallio, Pauli & Otsamo, Pentti: Huuhkajia ja Helmareita. SUURI KURPITSA, 2018.
Suomen Palloliitto täytti 2018 komeat 111 vuotta. Sitä juhlistaa Pauli Kallion käsikirjoittama ja Pentti Otsamon piirtämä sarjakuvakirja Huuhkajia ja Helmareita, joka käsittelee suomalaisen jalkapallon lähihistoriaa rakkaudella ja asiantuntemukselle. Juhlakirjan yksitoista tarinaa kertovat mm. huuhkajan vierailusta Olympiastadionille, Gijonin ihmeestä, naisten EM-kotikisoista, IFK Mariehamnin yllätysmestaruudesta ja Tinja-Riikka Korpelan saavutuksista Bayern Münchenissä. Esipuheen kirjoitti futistohtori Sami Kolamo.
Päähenkilöinä nähdään mm. takavuosien maajoukkuetähdet Jari Litmanen, Jussi Jääskeläinen, Hannu Tihinen, Anne Mäkinen ja Laura Österberg Kalmari. Tämän hetken huipuista ruutuihin kirmaavat Linda Sällström, Juliette Kemppi, Teemu Pukki, Tim Sparv ja Kasper Hämäläinen. Panu Autio, Timur Inapshba ja Jarmo Junno edustavat futsalia. Roy Hodgson, Mixu Paatelainen, Markku Kanerva, Marianne Miettinen ja Anna Signeul jakavat valmennuksellista viisautta.
Tarinoiden käänteet seuraavat mahdollisimman tarkkaan todellisia tapahtumia, mutta jokaisessa sarjassa vilahtaa hahmoja, jotka ovat tuttuja Kallion ja Otsamon FC Palloseura -sarjakuvasta. He tuovat kokonaisuuteen jatkuvuutta ja iloista jalkapallohulluutta.
Nieminen, Emmi & Vehkoo, Johanna: Vihan ja inhon internet. KOSMOS. 2017.
Internet täyttyy toinen toistaan kovemmista ja julmemmista äänistä. Vanhat asenteet, seksismi, misogynia ja rasismi, ovat jo arkipäivää, kun asiansa voi huutaa oman kodin seinien sisältä ja profiilin takaa – usein myös anonyymisti.
Verkkovihan kohteeksi joutuvat tyypillisimmin naiset ja vähemmistöihin kuuluvat. Vihapuhetta oikeutetaan sananvapaudella, mutta se on johtanut sananvapauden kaventumiseen: naiset pelkäävät ottaa kantaa mielipiteitä jyrkästi jakaviin aiheisiin. Vihapuheesta ilmiönä puhutaan paljon, mutta nyt pääsevät ääneen myös sen kohteet.
Vihan ja inhon internet purkaa ilmiön syitä ja seurauksia: Miten sen kohteet kokevat ilmiön? Mikä siihen johtaa ja mikä vihaajia motivoi? Miten vihapuheeseen tulisi reagoida ja miten siltä voi suojautua? Entä sitten, kun vihapuhe siirtyy internetistä tosielämän tekoihin?
Toimittaja Johanna Vehkoo ja sarjakuvataiteilija Emmi Nieminen ovat luoneet teoksen, joka käsittelee yhtä aikamme vaikeimmista ilmiöistä journalistisen sarjakuvan keinoin.
Richert, Hannele (toim.): Mitä sä täällä teet? Tarinoita maahantulosta. VOIMA / INTO, 2016.
Ajankohtainen sarjakuvakirja maahanmuuttajista ja heidän tarinoistaan. Kun tutustumme ihmiseen, jonka nimi, olemus tai puhetapa vihjaa vierasmaalaisuudesta, uteliaisuutemme herää ja mietimme hänen tarinaansa: miten hän on päätynyt Suomeen. ”Mitä sä täällä teet?” kuulostaa kuitenkin kysymyksenä kömpelöltä, tylyltäkin. Tässä sarjakuva-antologiassa viisitoista eri puolilta maailmaa Suomeen tullutta eri-ikäistä ihmistä vastaa kysymykseen ja kertoo kokemuksestaan maahanmuuttajana.
Jokaisella tarinankertojalla on visuaalisesti oma ”ääni”. Erilaiset kertomukset näyttävät rinnakkain esitettyinä poikkileikkauksen siitä, miten lähtömaa, matkalla kohdatut ihmiset ja puhdas sattuma vaikuttavat matkantekoon.
Sarjakuvien välissä on ytimekkäitä, kuvitettuja tietoiskuja aiheeseen liittyen. Niiden tehtävänä on selkeyttää käsitteitä ja näyttää, miten poliittiset päätökset ja kansainväliset sopimukset määrittävät maata vaihtavien ihmisten kohtalon. Lopputulos on yhtä aikaa jännittävä, ahdistava, hauska ja valaiseva.
Kirjan sarjakuvataiteilijat ovat Mari Ahokoivu, Warda Ahmed, Henri Gylander, Filippa Hella, Olli ”Hillo” Hietala, Otso Höglund, Antti Kyrö, Reetta Laitinen, Annukka Mäkijärvi, Milla Paloniemi, Henna Räsänen, Julia Stein, Aino Sutinen, Tuukka Teponoja ja Suvi Tirronen.
Ristkari, Maiju, Suni, Nina & Tyni, Vesa: Sukupuolena ihminen. TAMMI, 2018.
Ihan totta! -tietokirjakilpailun nuorten sarjan voittajateos on ensimmäinen nuorille suunnattu suomenkielinen teos sukupuolen moninaisuudesta ja transsukupuolisuudesta.
Sukupuolena ihminen on 2010-luvun nuorille suunnattu tietopaketti sukupuolen moninaisuudesta. Se on hyödyllinen niin trans- kuin cis-nuorille sekä heidän vanhemmilleen, mutta myös opettajille, oppilashuollon työntekijöille, hoitohenkilökunnalle ja kaikille, jotka haluavat ymmärtää, mistä sukupuoli-identiteeteissä ja erityisesti transsukupuolisuudessa on kyse.
Kirja tarjoaa asiallista, tieteeseen ja kokemusasiantuntijuuteen perustuvaa tietoa ajankohtaisesta aiheesta, josta julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa liikkuu hyvin erilaisia näkemyksiä. Lähestymistapa on käytännönläheinen ja myötätuntoinen. Kirja on tarkoitettu avuksi ja tueksi niille, jotka pohtivat omaa sukupuoltaan. Se avartaa ymmärrystä siitä, kuinka moninaisia tapoja on olla ihan tavallinen ihminen.
Tamminen, Petri: Suomen historia. OTAVA, 2017.
Päivä, jolloin Kekkonen haudattiin ja kili kuoli – Tammisen Suomen historia vie kansallisen muistin ytimeen ja laitamille.
Kun poika tulee rintamalta kotilomalle, äiti joutuu miettimään, mihin pojan huoneeseen majoitettu venäläinen sotavanki pannaan. Nuoret miehet nukkuvat samassa kamarissa. Loman jälkeen poika palaa sotimaan ja sotavanki peltotöihin.
Petri Tammisen kerrotuista muistoista kirjoittama maamme historia karistaa pölyt jaloistaan ja uhmaa lajityyppiä olemalla hauska ja haikea, riemastuttava ja henkilökohtainen. Tarinat polveilevat itsenäistymisestä tähän päivään. Kekkonen ehtii nousta valtaan, hallita, kuolla, ja saada siinä välissä kudotun sinivalkoisen pipon.
Toiviainen, Mikko & Salmi, Ronja: 12 tarinaa kirjoittamisesta. WSOY, 2017.
Jokaisen kirjoittajan tarina on erilainen.
Ronja Salmen ja Mikko Toiviaisen kaksitoista briljanttia keskustelua kirjoittamisen ammattilaisten kanssa.
Mitä yhteistä on YouTube-ilmiö Justimusfilmsillä, runoilija-räppäri Paperi-T:llä ja kansanedustaja Ozan Yanarilla? Heitetään joukkoon vielä toimittaja Reetta Räty, blogisti Eeva Kolu ja huumorin ammattilainen Jukka Lindström? He kaikki esiintyvät, puhuvat ja vaikuttavat – ja jokainen heistä kirjoittaa. Heillä on sanottavaa ja he osaavat kertoa asiansa niin, että heitä katsellaan ja kuunnellaan. Miten he sen tekevät? Mikä on heidän oma henkilökohtainen kirjoittamisen filosofiansa ja historiansa? Mistä he aloittivat? Mikä heihin vaikutti? Mikä on seuraava askel? Jokaisen kirjoittajan tarina on erilainen. Ronja Salmi ja Mikko Toiviainen ovat haastatelleet omien alojensa huippuja ja kirjoittaneet kirjan innostuksesta, työstä ja unelmista, jotka vievät eteenpäin näitä ihmisiä. Kirja inspiroi lukijaansa tarttumaan omaan työvälineeseensä, onhan kaikkein tärkeintä aloittaminen. Kirja tarjoaa myös lukuisia käytännön vinkkejä ja harjoituksia omaan kirjoittamiseen.
Tuomi, Elina: Itsenäisiä naisia. S&S, 2018.
Nuorten tietokirja suomalaisista naisista
Moderni suomalainen yhteiskunta on rakennettu rohkeiden, itsenäisten ja aktiivisten naisten voimin. He toimivat poliitikkoina, tieteilijöinä, opettajina ja yritysjohtajina, he ovat taiteilijoita, tutkijoita tai urheilijoita. Silti naisten roolia ja merkitystä yhteiskunnan rakentajina on vähätelty, ja naisten tarinat ovat jääneet marginaaliin, tai kokonaan kertomatta. On aika nostaa esiin heidät, jotka on jätetty varjoon!
Itsenäisiä naisia 70 suomalaista esikuvaa on feministinen tietokirja suomalaisista vaikuttajista, jotka ovat rikkoneet lasikattoja, vaatineet sinnikkäästi tasa-arvoa ja astuneet ulos perinteisistä sukupuolirooleista. He ovat eri alojen menestyjiä, aktivisteja ja pioneereja. Naisten saavutuksista yli sadan vuoden ajalta kerrotaan ytimekkäästi ja totuudenmukaisesti. Kirjan kruunaavat värikylläiset ja upeat muotokuvat. Jokainen nainen esitellään yhdellä aukeamalla.
Kaikki paketit sisältävät nämä kirjat (2 kpl/ nimeke)
Acevedo, Elizabeth: Runoilija X. Karisto, 2019.
Xiomara Batista on aina pitänyt sanansa sisällään. Harlemin kaduilla kukaan ei kuuntele häntä, mutta kaikki kyllä näkevät hänet. Jotta epätoivottu huomio kohdistuisi minne tahansa paitsi hänen kehoonsa, Xiomara antaa nyrkkiensä puhua puolestaan. Raamatun sanomaa noudattavalle, ankaralle äidille hän ei voi uskoutua. Xiomaralla on kuitenkin paljon sanottavaa, ja hän vuodattaa turhautumisensa ja intohimonsa muistikirjan sivuille – erityisesti ihastuttuaan samalla kurssilla olevaan poikaan. Kun Xiomara saa kutsun koulun lavarunouskerhoon, hänelle tarjoutuu tilaisuus tulla kuulluksi. Mutta kykeneekö hän lausumaan ajatuksensa ääneen?
Harlemin kaduille sijoittuva Runoilija X on suorasukainen ja uskalias säeromaani oman äänen löytämisestä ja omien mielipiteiden puolustamisesta. Sävähdyttävä New York Times -bestseller nostaa esiin ajankohtaisia teemoja, kuten rasismin, feminismin ja uskonnon. Teos on voittanut mm. arvostetun National Book Awardin.
Chavez Perez, Inti: Respektiä – seksikirja pojille. Gummerus, 2019.
Kirja seksistä nuorille miehille, jotka janoavat tietoa omasta kehostaan ja seksuaalisuudestaan.
Respektiä – seksikirja pojille sisältää maanläheistä opastusta vehkeistä, flirttailusta, suostumisesta ja kieltäytymisestä, nautinnosta sekä varsinaisesta muhinoinnista. Lisäksi teoksessa puidaan miehenä olemiseen liittyviä myyttejä ja käsityksiä. Kirja suurtuu suorasukaisesta hassuttelusta merkittäväksi, nykyaikaiseksi käsikirjaksi seksistä, suhteista, sukupuolesta ja tasa-arvosta.
Suomentaja Juha Hurme toteaa:” Sanotaan, etteivät pojat lue kirjoja. Se riippuu kirjasta. Tätä he ryntäävät lukemaan. Se on hyvä, sillä ”Respektiä – seksikirja pojille” tekee heistä viisaampia ja vahvempia.”
Heikkilä, Mervi & Leinonen, Anne: Kauhumaan kartta. Haamu Kustannus, 2019.
Kirjoita jos uskallat! Kauhumaan kartta on kauhukirjoitusopas, karttakirja kauhun ja jännityksen maailmaan. Vedä verhot ikkunan eteen, sytytä kynttilä ja anna opuksen johdattaa sinut syvälle Kauhumaan uumeniin!
Tämä opas on suunnattu kirjoittajille noin viidennestä luokasta ylöspäin. Kirjan harjoituksia voi tehdä itsenäisesti tai soveltaa ryhmille ja yhteisölliseen kirjoittamiseen.
Hotakainen, Kari & Männikkölahti, Hanna: Tuntematon Kimi Räikkönen. Avain, 2019. (selkokirja)
Kari Hotakainen (s. 1957) on suomalainen kirjailija. Hän seurasi vuoden ajan Kimi Räikkösen elämää ja haastatteli ihmisiä, jotka tuntevat Kimin. Ennen Kimin tapaamista Kari Hotakainen ei tiennyt autourheilusta juuri mitään.
Kimi Räikkönen (s. 1979) on suomalainen Formula 1 -kuljettaja. Hän on kotoisin Espoosta, mutta asuu tällä hetkellä Sveitsissä vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa. Kimi Räikkönen tunnetaan miehenä, joka ei puhu paljon. Nyt hän on puhunut.
Kari Hotakaisen Tuntematon Kimi Räikkönen on Suomen myydyin urheilukirja. Kirja on käännetty useille kielille, ja nyt sen voi lukea myös selkokielellä Hanna Männikkölahden mukauttamana.
Makkonen, Sami: Kalevala. Otava, 2019.
Upea ja kouraiseva sarjakuvatulkinta Suomen kansalliseepoksesta.
Väinämöinen, Joukahainen, Lemminkäinen ja muut tarunomaiset hahmot heräävät henkiin jylhästi kuvitetussa albumissa. Kauhua ja fantasiaa sekoittava sarjakuvaromaani on Amerikassa mainetta niittäneen Makkosen ensimmäinen suomeksi julkaistu kirja.
Talvio, Anna-Maria: Kirjeitä tuntemattomalle nuorelle. Like, 2018.
“On tää vittu kornia, että kyttä on eka, joka kysyy mitä mulle kuuluu.”
– 16-vuotias nuorimies poliisikuulustelussa
Sekasin-kampanjan tuottaja Anna-Maria Talvio pyysi elämää kokeneita suomalaisia kirjoittamaan kirjeen tuntemattomalle nuorelle. Helena Ranta, Paleface, Jenni Kokander, M. A. Numminen, Rosa Liksom, Riku ja Tunna sekä monet muut vastasivat pyyntöön. He kertovat, miten pärjätä nuoruusiässä, kun seinät tuntuvat kaatuvan päälle.