Klaanin narrit
Klaanin korpit | Klaanin narrit | Klaanin ritarit | Klaanin tähystäjät | Klaanin vaeltajat |
Kaikki paketit sisältävät lisäksi seuraavat teokset
Parvela, Timo: Ella ja kaverit matkalla jamboreelle. Tammi, 2017.
Leirielämä kutsuu Ellaa ja kavereita. Opettaja on tehnyt uuden vuoden lupauksen. Hän on luvannut olla rauhallinen kuin viilipytty. Hänen tyyneyttään kuitenkin koetellaan jo alkuvuodesta, kun oppilaat alkavat käyttäytyä oudosti. He nimittäin rakentavat siltoja, suunnistavat pimeässä ja tekevät nuotioita. Kaikki johtuu siitä, että Hanna haluaa partioleirille, jamboreelle. Sitä varten hän perustaa kavereistaan oman lippukunnankin.
Walliams, David: Gangsterimummi. Tammi, 2016. kuv. Ross, Tony
Benin isoäiti on ihan perusmummi – vai onko sittenkään? 11-vuotias Ben on ainoa lapsi ja huono lukija, joka haluaa isona putkimieheksi. Pojan vanhemmat taas rakastavat telkkarin tanssiohjelmaa yli kaiken, ja haluaisivat Benistä salonkitanssijan. Benin on pakko vierailla kaalinhajuisen mumminsa luona joka ikinen perjantai, halusi tai ei. Kerran hän löytää mummin keittiöstä keksipurkin, joka on täynnä jalokivikoruja ja timantteja! Vähitellen paljastuu, että Benin isoäiti on nuoruudessaan salaa toiminut kansainvälisenä jalokivivarkaana. Mutta eräät kuuluisat korut häneltä aikoinaan jäivät ryöstämättä, ja nyt Benin kannustuksesta Ison-Britannian kruununjalokivet ovat vaaravyöhykeessä.
Nopola, Tiina; Nopola, Sinikka: Hetki lyö, Risto Räppääjä. Tammi, 1997. kuv. Toivonen, Sami: Havukainen, Aino
Risto Räppääjä on hauskan lastenromaanisarjan musikaalinen sankari. Hän asuu tätinsä Rauhan kanssa, ja hänen lempipuuhaansa on rumpujen päristely. Riston rummuttaminen ei miellytä kaikkia talon asukkaita ja Räppääjien postiluukusta alkaa tipahdella outoja uhkauksia. Säikky Rauha-täti on valmis uskomaan, että kirjelaput tulevat alakerran herra Lindbergiltä, mutta Risto huomaa oudon hahmon ylimmän kerroksen ikkunassa. Yhtäkkiä Riston ja Rauhan elämään ilmestyvät Tellervo ja Antero – salaperäinen äiti ja hänen viekkaan näköinen poikansa. Onko heillä yhteys verhojen takana kurkkivaan hahmoon?
Känkänen, Juhani: Hyvää huomenta, Apo Apponen! Teos, 2012.
Käsillä on ihan tavallinen aamu Apo Apposen elämässä – jos vain Käpälämäki-niminen aamuvirkku nelijalkainen saa jollain konstilla pojan hereille. Se nimittäin epäilee Aponkin nukkuvan koiranunta. Unentokkurassa Apo törmää lavuaarin reunamailla Sinikkaan, sähköhammasharjan vaihtopäähän, joka äityy puhua pälpättämään suu vaahdossa. Kuplivasta hammaspesusta miten kuten toivuttuaan Apon on selviteltävä välinsä pitkävihaisen paidan kanssa. Kaiken kukkuraksi hillosilmäinen kaurapuuroukkeli Kaaro Puttila plätsähtää maisemiin ja alkaa sotkea aamiaispöytää oikein urakalla. Hyvää huomenta, Apo Apposen! tapahtumat kumpuavat lapsiperheen elämänmenosta. Harmaudesta ei silti ole tietoakaan, vaan yksi jos toinenkin arkinen seikka saa selkäänsä mielikuvituksen siivet – ja välillä myös pikkuruiset sarvet ohimoilleen. Silloin tutuista asioista paljastuu hauskoja piirteitä ja outoja käänteitä. Apo Apposen touhut ja tohinat ovat tuttuja kaikille lapsille, teksti on nauruhermoja kutkuttavaa seurattavaa päiväkoti-ikäisestä alkaen ja lyhyet kappaleet innoittavat koululaista/esikoululaista itseäänkin lukemaan.
Dahl, Roald: Ilmarin ihmelääke. Art House, 2016. kuv. Blake, Quentin
Ilmarin on yksinkertaisesti tehtävä jotain kamalalle isoäidilleen, jolla on maailman kuvottavimmat syömätottumukset. Yleensähän isoäidit ovat herttaisia ja syövät kermakakkuja, mutta Ilmarin isoäidin lempiruokaa ovat tuhatjalkaiset, etanat kaalin kera ja pihtihännät. Ilmari harkitsee erilaisia mukavia tapoja laittaa isoäiti kuriin: hän haluaisi tiputtaa käärmeitä tämän kaula-aukosta ja laittaa pommeja tämän tuolin alle. Mutta kaikki nämä sinänsä käyttökelpoiset ideat saavat väistyä, kun hän päättää tehdä lääkkeen, joka muuttaa isoäidin kiltiksi vanhaksi rouvaksi tai saa tämän häviämään kokonaan. Ilmarin ihmelääkkeessä on aineksia karvanpoistoaineista pakkasnesteeseen, ja se saakin aikaan melkoisen mielenkiintoisia tuloksia.
Mäkipää, Jari: Masi Tulppa: Pääsy kielletty! Tammi, 2017.
Jari Mäkipään uuden, humoristisen lastenromaanin päähenkilö on kaikkien itsenäisten lasten sankari. Peligrafiikan innoittamasta kuvituksesta vastaa palkittu Jussi Kaakinen. Alakoulua käyvällä Masi Tulpalla on täydellinen kesälomasuunnitelma: Pelaa SamuRaita, katso Bittiritaria, piirrä Hukkajätkä-sarjista. Masin ei tarvitse poistua huoneestaan edes lounaan perässä ‐ hän vain lämmittää mikropitsan omasta jääkaapistaan. Kaikki menee kuitenkin pilalle, kun Masin vanhemmat saavat kummallisen älynväläyksen: he keksivät palkata pojalle lastenhoitajan. Masi ei törkeään temppuun niin vain alistu. Lapsenvahtipalvelu Vahtisilmän epäilyttävä toimitusjohtaja Vihtori Hiilenpää ehdottaa Masille viikon koeaikaa. Sehän sopii ‐ Masi aikoo tehdä hyvin selväksi, ettei lastenvahtia kaivata. Hän saa vastaansa monen sortin hoitajia, joista kukaan ei näytä tajuavan olevansa tarpeeton sivuhenkilö. Lisäksi Masia häiriköi sottainen ja piinallisen puhelias naapurinpoika Pellervo Hulmukka, joka kuvittelee nappaavansa hänestä kaverin. Masi Tulpalla on tasan viikko aikaa pelastaa kesälomansa!
Noronen, Paula: Supermarsu lentää Intiaan. Gummerus, 2016. kuv. Mäkelä, Pauliina
11-vuotiaan Emilian supersalainen päiväkirja. Emilia asuu kahdestaan äitinsä ja marsunsa Halosen kanssa. Halonen puraisee Emiliaa ja yöllä Emilia näkee mystisen unen: ”Hyppytornin päällä seisoi valtava marsu. Se huusi:
– Emilia Laitinen-Nieminen, sinä olet valittu.
– Valittu mihin?– Olemaan Supermarsu. Sinua purtiin eilen sormeen. Se on rituaali, joka tarkoittaa sitä, että sinusta tulee Supermarsu.
– Mutta minulla on koulu kesken.
– Supermarsun tehtävä on suuri kunnia, johon valitaan kerran sadassa vuodessa.
– Miksi juuri minä?
– Koska sinussa on ainesta. Jos otat huikan marsusi juomapullosta, muutut Supermarsuksi ja saat supervoimat.
– Selvä.
– Ja muista, että et koskaan saa kertoa kenellekään supervoimistasi.”
Havukainen, Aino; Toivonen, Sami: Tatun ja Patun ällistyttävä satukirja. Otava, 2017.
Kaikkien aikojen ensimmäinen satukirja, jossa on käyttöohjeet! Satujen lukeminen ei koskaan ole ollut näin hauskaa! Satukirja, joka mullistaa käsityksen satukirjoista ja ääneenlukemisesta. Interaktiivisuutta ilman teknisiä vempeleitä, sosiaalisuutta ilman sosiaalista mediaa! Kuusi hämmästyttävää satua, joissa kaikissa on käyttöohjeet. Satu, jossa lukija voi käyttää ääntään eri lailla sen mukaan kuka puhuu, on tietysti melkoisen tuttu juttu iltasatujen lukijoille. Mutta entäpä satu, jossa tehdään ilmeitä eri tunnetilojen mukaan. Tai satu, jossa kuuntelija saa korvata keskeisen sanan jollakin toisella tai kääntää koko sadun sisällön päälaelleen.