Niin minä kuin sinäkin, samanarvoisia – Taidekuva Angie Thomasin romaanista Viha jonka kylvät

Tekijä: Heta Heinämäki, Tampereen yliopisto

Tehtävä: Angie Thomasin teos Viha jonka kylvät käsittelee ilmiönä rasismia, eriarvoisuutta ja epäreiluutta. Kirja kertoo Starrista, jonka ystävä kuolee hänen syliinsä poliisin ammuttua hänet. Kyse ei ole pelkästään rikoksesta, vaan myös ihonväristä. Erittäin puhuttelevasti ja mukaansa tempaavasti kirjoitettu kirja saa lukijan tuntemaan myötätuntoa ja pohtimaan epäoikeudenmukaisuutta. Kirjan päähenkilö Starr on menettänyt myös toisen ystävänsä luoteihin. Starrin taistellessa oikeudenmukaisuutta vastaan, on hänen oma ja koko yhteisön turvallisuus vaarantumassa. Kirjassa pääset asettumaan päähenkilön asemaan ja ainakin itse huomasin olevani kovin samanlainen.

Tehtävä on suunnattu 6-9 luokkalaisille. Tehtävässäni on tarkoitus tuoda ilmi oppilaan luovuutta ja saada hänet itse ajattelemaan rasismia ja eriarvoisuutta. Tehtävässä tulisi kirjaa lukiessa kirjata esimerkiksi kirjanmerkkiin eroavaisuuksia ja yhtäläisyyksiä päähenkilö Starrin kanssa. Itse näin tehdessäni huomasin olevani hyvinkin samanlainen kuin Strarr ja se laittoi miettimään, miksi ihonväri vaikuttaa kohteluun niin paljon.

Kun kirja on luettu, oppilas maalaa A3-paperille jonkinlaisen version siitä, mitä hänen mieleensä tulee, rasismista, eriarvoisuudesta, epäreiluudesta tai kahden henkilön samanlaisuudesta. Lopputuloksena voi käytännössä olla mitä vain, koska tässä tehtävässä saa päästää luovuuden, omat ajatukset ja näkemykset valloilleen. Kun maalaus on valmis, kirjoitetaan siihen ne eroavaisuudet ja samanlaisuudet, jotka kirjaa lukiessa nousi esille.

Vinkki: työstä voisi tehdä taulun, jolloin käsitöissä tehdään tauluun kehykset!

Tavoite:

  • Saada oppilas pohtimaan rasismia, eriarvoisuutta ja ymmärtämään sen vääryyden
  • Havainnoimaan omaa lukemistaan
  • Kannustamaan oppilasta laajentamaan tekstivalikoimaansa ja lukemaan lapsille ja nuorille suunnattua kirjallisuutta
  • Ohjata oppilasta käyttämään luovuuttaan ja ilmaisemaan itseään