Fantasiakartan tekeminen digitaalisella sovelluksella ja tärkeimpien tapahtumapaikkojen sijoittaminen karttaan

Tekijä: Meri Kauppila, Tampereen yliopisto

Tehtävä: Tee muistiinpanoja (joko kirjallisia tai piirrettyjä) lukiessasi kirjaa Tuhatkuolevan kirous. Merkitse lukemisen jälkeen muistiinpanoihin tärkeimmät tapahtumapaikat kirjassa. Lähde luomaan fantasiakarttaa muistiinpanojesi pohjalta https://inkarnate.com/ sivustolla. Kartan valmistumisen jälkeen, merkitse karttaan tärkeimmät tapahtumapaikat esimerkiksi Paintin avulla.

Tavoite: Tehtävän tavoitteena on koko kirjan lukemisen ajan jäsentää fantasiamaailman karttaa lukijan päässä. Kartan tekemisen jälkeen tavoitteena on, että oppilas osaa sijoittaa kirjan tärkeimmät tapahtumat karttaan. Toivottavan lukuelämyksen ohella oppilaan on siis pidettävä jonkinlaisia muistiinpanoja paikoista ja koittaa hahmottaa kokonaista fantasiamaailmaa konkreettisesti. Tehtävä soveltuu parhaiten vanhimmille oppilaille, eli 6. luokkalaisille tai yläkoululaiselle.

-Erityisesti: Perusopetuksen opetussuunnitelman tavoite T10 tarkoituksena on ”kannustaa ja ohjata oppilasta kielentämään ajatuksiaan ja harjoittelemaan kertovien, kuvailevien, ohjaavien ja yksinkertaisten kantaaottavien tekstien tuottamista, myös monimediaisessa ympäristössä” (POPS 2016, 163).

OHJEET INKARNATE SIVUSTOLLE:

  1. Luo ilmainen käyttäjätunnus sivustolle ja laita salasana muistiin, jotta voit jatkaa työtä myöhemmin tarvittaessa.
  2. Lähde tekemään fantasiakarttaa etusivun kohdasta ”Create” ja kokeile erilaisia toimintoja kartan tekemiseksi.
  3. Tallenna valmis työ koneelle vasemman alareunan kohdasta ”Export”.
  4. Jos et saanut tehtyä sovelluksella kaikkea haluamaasi, voit jatkaa kartan tekoa esimerkiksi Paintissa.