Bokpaket

Paketti 1   |   Paketti 2   |   Paketti 3   |   Paketti 4   |   Kaikista kirjapaketeista löytyvät kirjat   |    Bokpaket

 

Finska Kulturfonden donerar en miljon euro för att stödja de ungas läslust och läskunskaper. Alla grundskolor med årskurs 7–9 i Finland kommer att få ett bokpaket som innehåller 112 böcker.

Svenskspråkiga skolor kommer att få sitt eget bokpaket. Böckerna har valts ut av specialister på barn- och ungdomslitteratur. Bokpaketet innehåller klassbokserien (30 böcker), 12 olika läsecirkelböcker (fem kopior per titel), tio enskilda böcker och 12 böcker på finska.

Skolorna kommer också att få ett materialpaket som innehåller olika uppgifter baserade på böckerna i bokpaketet. Målsättningen är att stöjda undervisningen och utvidga användningen av litteratur i skolorna.

Böckerna levereras till skolorna i början av höstterminen 2019.

Finska Kulturfonden donerar en miljon euro för att stödja de ungas läslust och läskunskaper. Alla grundskolor med årskurs 7–9 i Finland kommer att få ett bokpaket som innehåller 112 böcker.

Svenskspråkiga skolor kommer att få sitt eget bokpaket. Böckerna har valts ut av specialister på barn- och ungdomslitteratur. Bokpaketet innehåller klassbokserien (30 böcker), 12 olika läsecirkelböcker (fem kopior per titel), tio enskilda böcker och 12 böcker på finska.

Skolorna kommer också att få ett materialpaket som innehåller olika uppgifter baserade på böckerna i bokpaketet. Målsättningen är att stöjda undervisningen och utvidga användningen av litteratur i skolorna.

Böckerna levereras till skolorna i början av höstterminen 2019.

 

Klassbokserien

Kwame Aleksander: Crossover. Natur och Kultur, 2017. 

Det finns ingen träning
inför begravningar. Ingen övning
som kan förbereda dig. Ingen uppvärmning.
Det finns ingen sista chans, och
vi bär alla den grymma midnattsuniformen,
stjärnlös och ovänlig.
Jag är oförberedd
när döden kommer.
Det här är en match
jag inte kan spela.
Det finns inga regler,
ingen domare.
Ingen kan vinna.

Josh Bell är 12 år. Han och hans tvillingbror Jordan äger på basketplanen. Pappan är en före detta basketspelare med vacklande hälsa. Det blir ett år som kommer att forma brödernas liv och relation på och utanför planen. Men Josh har ord och galna beats.

Läsecirkelböcker

Arro, Lena: Linje 15 till Rannebergen. Opal, 2018.

Det är sent på Halloween, och Arvin hoppar på spårvagnen för att åka hem. Men det är något konstigt med vagnen, den stannar inte vid några stationer, inte ens vid ändhållplatsen. Istället fortsätter den med full fart vidare mot Rannebergen, ett område där Arvin vet att det inte finns några stationer eller ens räls!

Det är också något konstigt med de andra passagerarna: Allihop är barn. Varför är de ute ensamma så här sent på kvällen? Plötsligt vänder sig alla barnen om och tittar på Arvin, och han inser att han befinner sig mitt i en mardröm. Alla barnen har kritvita ansikten och stirrande kolsvarta ögon. Ett av barnen, en liten pojke, kommer fram till Arvin och lägger en iskall hand i hans. Jag vill berätta en historia för dig, säger han.

 

Jansson, Tove & Slotte, Jolin: Kometen kommer. Lärum, 2017.

 Det här är berättelsen om när en komet hotade jorden. Kometen flög genom rymden rakt mot Mumindalen. Mumintrollet och Sniff gav sig iväg till observatoriet i Ensliga Bergen för att få veta mer om kometen. Det blev en resa fylld med farligheter, äventyr och nya vänner. Boken är återberättad av författaren Jolin Slotte.

 

Korkea-aho, Kaj & Forsström, Ted: Zoo! #2 Hjärtattack. Förlaget, 2018.

Livet saknar en massa helt basic funktioner! Vissa ögonblick borde gå att screenshotta, andra att deleta kvickt. När man går i åttan finns det många dagar man helt enkelt bara borde kunna swajpa bort för evigt.

I den andra boken i ungdomsserien ZOO! står Atlas i början av sin politiska karriär som inofficiell ledare för åttorna sedan han blivit invald i skolstyrelsen. Plötsligt förväntas han ha svar på alla livets frågor och råkar dessutom starta ett matkrig med kökschefen Gunvor.

Med makt kommer inte bara ansvar, utan också popularitet och nyckeln till Källarkontoret, en oas på sexton kvadratmeter med kylskåp, soffa och dator. Där finns Felicia från sjuan, och snart går känslomixern på högvarv. Också populära Tessie vill plötsligt hänga med Atlas, som i sin tur inte kan sluta drömma om coola, smarta Sarah- Li. På vems sida ska man stå när ens hjärta går till attack? Kärlek = gigantiskt mindfuck!

Om allt detta skriver Atlas till bästa kompisen Elliott som befinner sig på andra sidan jorden. Om vem han egentligen är kär i, om att bli utbytt som ett par skor och om att ibland vara så lycklig att inga emojis räcker till.

Stor humor och vrickade karaktärer samlas i denna bok om att gå på högstadiet och växa upp i en värld med smartphones och sociala medier.

 

Lindström, Christina: Finns det björkar i Sarajevo. B Wahlströms, 2018.

Kevin ska ta hand om sin bror Charlie, som har en funktionsnedsättning, när deras föräldrar för första gången ska åka tillbaka till sitt hemland Bosnien. Men så ringer Hannes och bjuder med Kevin till Liseberg. Hannes är Kevins enda kompis och besöket på Liseberg känns livsviktigt. Kvar hemma lämnas Charlie, med ett löfte om att Kevin snart är tillbaka. På Liseberg finns även Hannes flickvän Linn och hennes kompis Amanda och de fyra har en magisk försommarkväll tillsammans. Men när Kevin kommer hem är Charlie försvunnen. De fyra vännerna ger sig ut för att leta efter honom och under sökandet testas deras relationer och känslor kommer upp till ytan. Allt kommer att förändras.

 

Marsh, Katherine: Under samma himmel. Raben&Sjögren, 2018.

Max och Ahmed. Två killar från två helt olika världar.

Max, 13 år, flyttar från USA till Bryssel med sin familj. Han kan nästan ingen franska, har inga kompisar och tvingas gå om en klass i skolan.

Ahmed, 14 år, flyr från Syrien via Turkiet, över medelhavet till Grekland och sen vidare till Bryssel. Längs vägen förlorar han sin pappa och Ahmed befinner sig plötsligt ensam och utan pengar i ett land där han inte känner någon och inte kan språket.

Europa skakas hösten 2015 av flera svåra terrordåd, med utegångsförbud, rädsla och hat som följd. Det påverkar både Max och Ahmed, fast på olika sätt.

Killarna lever sida vid sida, först utan att känna till varandra, men när deras vägar till slut korsas inleder de en trevande vänskap. Max vill på något sätt hjälpa Ahmed, men vet inte hur.

Under samma himmel är en fin historia om att känna sig ensam och inte höra till, samtidigt som det är en klockren kommentar till det politiska läget i Europa och de senaste årens åtstramningar inom flyktingpolitiken.

 

McManus, Karen M.: En av oss ljuger. B. Wahlströms, 2017.

Fem elever på Bayview High slår sig ner i sitt klassrum för kvarsittning: Bronwyn, den duktiga flickan. Addy, skolans populäraste tjej. Nate, en badboy med prick i registret. Cooper, basebollguden. Och Simon, som driver Bayview Highs populäraste skvallerblogg. Men bara fyra av dem kommer levande därifrån. Simon dör under kvarsittningen, och enligt polisen var det ingen olycka. Han hade planerat att inom kort avslöja smaskiga hemligheter om alla de övriga fyra på sin blogg, vilket gör dem till huvudmisstänkta. Om de ska ha minsta chans att rentvå sig själva måste de samarbeta, men frågan är vem de kan lita på. Det finns bara en sak som är helt säker – en av dem ljuger…

 

Riordan, Rick: Magnus Chase: Krigarens svärd. Bonnier Carlsen, 2016.

Hemlöse Magnus Chases 16-årsdag börjar inget vidare: Han blir jagad, gör inbrott – och dör, under väldigt konstiga omständigheter. Men hans äventyr har bara börjat. Det visar sig att Magnus är son till fruktbarhetsguden Frej och hör hemma i asagudarnas paradis, det märkliga Valhall. Valhall, fullt med döda vikingar, valkyrior och allehanda hjältar, med trädet Yggdrasil i matsalen och slagsmål på schemat varje dag, liknar ingenting Magnus någonsin sett. Dessutom är hans lyxiga svit något helt annat än livet på gatan …Men säg det som varar för evigt – inte ens livet efter detta, tydligen. Magnus inser snart att allt inte är som det ska i asagudarnas palats. Tillsammans med sina vänner måste han rymma och leta rätt på Frejs svärd. Annars väntar Ragnarök.

Myternas mästare Rick Riordan är känd för sin moderna twist på klassisk mytologi, sina nervpirrande cliffhangers, och för att få läsarna att frusta av skratt. I en av hans roligaste böcker hittills möter du den nordiska gudavärlden som du aldrig sett den förut – eller vad sägs om att möta en mobbad valkyria, en hoarder till havsgudinna, ett avhugget huvud på mycket dåligt humör och en helt livsfarlig ekorre?

 

Sachar, Louis: Ett hål om dagen. B. Wahlströms, 2016.

Louis Sachars närmast kultförklarade Ett hål om dagen som utkom första gången 1998. Sedan dess har titeln getts ut över hela världen, i ständigt nya format. 2003 blev boken film i Hollywood. Här träffar läsaren otursförföljde Stanley Yelnats. Han är oskyldigt anklagad. Dömd att gräva hål i en torr, öde öken. Det är verkligen inte lätt att vara Stanley. Ett hål om dagen är ett mångfacetterat mysterium med en stor portion svart humor.

 

Stone, Nic: Triangel. Lavender Lit, 2019.

Courtney ”Coop” Cooper och Jupiter Charity-Sanchez har varit bästa vänner så länge de kan minnas. De gör det mesta tillsammans, och brukar till och med dela säng. Inga konstigheter dock, Jupiter är gay and proud och Coop är helt okej med det. Inte. Han har varit hemligt kär i Jupiter i en halv evighet.

Då kommer plötsligt Rae Evelyn Chin in i bilden. Hon är den nya tjejen, och hon blir snart kompis med både Jupiter och Coop. Coop förvånas över känslorna som plötsligt blossar upp inför Rae, samtidigt som Jupiter och Rae börjar tillbringa allt mer tid tillsammans.

Det hela resulterar i överraskande känslor, en kyss som hotar att förstöra allt, en plan som går åt skogen och total förvirring.

En historia.
Tre perspektiv.
Inga enkla svar.

 

Strandberg, Mats: Slutet. Raben&Sjögren, 2018.

Du är sjutton år gammal. Det är sommar och världen ser ut precis som vanligt. Men du vet vad som är på väg. Om en månad är vi alla borta.

Vad vill du göra den sista tiden? Vem vill du vara med när allt tar slut? Hur känns det att veta exakt vilket klockslag du ska dö? Och vad spelar ett liv mer eller mindre för roll?

Slutet är en preapokalyptisk berättelse om två ensamma unga människor i en värld som lever på lånad tid. En tragedi binder dem samman och växer till en besatthet, men kommer de att hitta svaren innan himlen blir vit och haven förångas?

 

Wickholm, Julia: Olivia för alltid. Förlaget. 2019.

När Olivia var baby hittades hon övergiven på en sjukhustrappa. Nu, femton år senare, får hon möjligheten att ta reda på varför hennes föräldrar övergav henne. Med sin katt och en väska ger sig Olivia ut för att få svaren hon sökt i hela sitt liv.

Men det går inte som hon tänkt. Polisen letar efter henne, hon har tappat sin mobil och har ingenstans att ta vägen. Tills hon träffar Fenix.

Fenix med det röda håret och det sneda leendet, som får Olivia att känna sådant hon inte känt förut. Hon flyttar in på Solrosgården, en oas för ungdomar som hamnat lite utanför, som inte riktigt hör hemma någonstans.

Olivia för alltid är en berättelse om sommaren då allting händer. Om vänskap och familj, längtan och svek. Om den första kärleken, som får allt annat att kännas obetydligt i jämförelse. Det är en berättelse om att skapa sin egen identitet.

 

Woodson, Jacqueline: Brun flicka drömmer. Natur och Kultur, 2018.

Brun flicka drömmer är Jacqueline Woodsons memoarer skrivna på fri vers. Hon skildrar sin uppväxt i South Carolina och i New York och hur det var att växa upp som svart flicka i USA på 1960- och 1970-talet. Ömsint och starkt leder varje rad in i barnets sökande efter tillhörighet och en plats i världen.

 

Enskilda böcker

 Bab Bonde, Jessica: Vi kommer snart hem igen. Natur och Kultur, 2018.

I serieform gestaltas sex människors vittnesmål om Förintelsen. Några av dem som var barn då lever ännu och kan berätta om hur det var. Vad som hände dem och deras familjer. Vad de kände. Hur de överlevde. Vad de förlorade. De berättar om undernäring, missad skolgång, familjer som slits isär och första mötet med Sverige och hur man fortsätter leva, trots allt. Jessica Bab Bonde och Peter Bergting har med de överlevandes berättelser som grund skapat en angelägen och viktig bok.

 

Bergeå, Nils: Hjältar – Otroliga historier ur verkliga livet. Semic, 2017.

En knuten näve i motstånd mot förtryckarna, en öppen hand utsträckt till de nödställda. När olyckor, krig och katastrofer drabbar oss reser sig ibland enskilda personer ur den lamslagna massan och agerar. Florence Nightingale, Oskar Schindler och Raoul Wallenberg har blivit berömda världen över för sin handlingskraft när allt ställdes på sin spets. Men vilka är vår tids mer okända, bortglömda hjältar? Journalisten Nils Bergeå berättar kunnigt och dramatiskt om personer som utan att tveka utfört extremt självuppoffrande handlingar i brännande skeenden i vår samtidshistoria. Makalösa historier om hur enskilda människor räddat många andras liv med insatser långt utöver det som kunnat förväntas, insatser som ofta innebar dödliga risker för de hjältar som utförde dem. Ur innehållet: Irena Sendler – den 29-åriga polska socialarbetaren som med fara för sitt liv räddade judiska barn undan nazisternas dödsläger. Boris Korcilov – den sovjetiske löjtnanten som långt under havets yta utan skyddsdräkt reparerade en läckande atomreaktor ombord på Sovjets prestigeubåt K-19. Tatsuyuki Akazawa – den japanske piloten som genom sinnesnärvaro och förmåga att trotsa de automatiska systemen lyckades avvärja världshistoriens värsta flygolycka. Elsa Brändström – den svenska överklassflickan i Ryssland som räddade tusentals tyska krigsfångar undan omänskligt lidande och fick smeknamnet Sibiriens ängel. Tilly Smith – den brittiska 10-åringen som räddade livet på närmare 100 personer när tsunamin närmade sig stranden i Thailand.

 

Fried, Hedi: Frågor jag fått om förintelsen. Natur och Kultur, 2018.

Vad betydde det att ha sin syster med i Auschwitz?
Var man hungrig hela tiden?
När förstod du att det pågick ett folkmord?
Kan det hända igen?

I över trettio år har Hédi Fried rest runt i svenska skolor för att tala om Förintelsen. Vittnesmålet om hur hennes familj deporterades från sin hemstad, och hur hennes föräldrar mördades i Auschwitz, har berört tusentals elever landet runt. Ofta är det i mötet med elevernas frågor som katastrofens omfattning blir som allra tydligast. Det är direkta, konkreta frågor som bottnar i en grundläggande känsla för humanism. Tillsammans hjälper de till att göra ett ofattbart skeende mer begripligt. Hédi Fried är en av få överlevande som finns kvar och kan berätta sanningen.

 

Furmark, Anneli & Steinholm, Monika: Närmare kommer vi inte. Wibom books, 2018.

Jens är rädd för att göra bort sig, rädd för vatten och rädd för blod. Edor är tillsammans med Beate, han övar på skatetricks, badar naken och simmar längre ut än han borde.

Det enda Edor är rädd för är sättet Jens får det att pirra i magen.

En omskakande serieroman om en kärlek som är plågsam och fantastisk på samma gång. En kärlek alla kan känna igen sig i vare sig du är homo, straight, bi eller bara lite på tvärs.

 

Gaiman, Neil: Nordiska myter: från Yggdrasil till Ragnarök. Bonnier Carlsen, 2017.

Nordiska myter– från Yggdrasil till Ragnarök; gamla berättelser för nya läsare! När Neil Gaiman återvänder till de nordiska asasagorna axlar han de forntida bardernas mästerliga berättarkonst. Med utgång från gamla tiders skrifter som Snorrre Sturlassons Eddan återberättar han de mäktiga myterna och poemen; alla dessas äventyr, kärleksförbindelser, intriger och ond bråd död. Gaiman spänner en båge som börjar med Yggdrasil och födelsen av de nio världarna och slutar med Ragnarök – gudarnas skymning och födelse av en ny tid och nya människor.

I Nordiska myter– från Yggdrasil till Ragnarök möter vi Oden – den mäktigaste av de mäktige, vis, modig och beräknande; Tor – Odens son, otroligt stark, men inte den smartaste; och Loke – son till en jätte, blodsbroder till Oden och en trickster och manipulatör. Vi får veta hur Lokes tre barn; Midgårdsormen, Fenrisulven och Hel stals från jättarnas rike, hur Oden offrade sitt öga i Mimers brunn, hur Iduns äpplen återfördes till Asgård och fler sagor från vikingatidens trossystem. De uråldriga nordiska myterna ligger som grund i vår väv till nya berättelser – från Tolkien till Game of Thrones och Marvels serieuniversum.

 

Hotakainen, Kari: Den okände Kimi Räikkönen. Förlaget, 2018.

Det bästa skulle vara om man kunde köra Formel 1 inkognito”, säger Kimi och jag försäkrar mig om att diktafonen tar upp denna första mening. Samtidigt som han säger det vet Kimi att en sådan värld inte finns och aldrig kommer att göra det. Inkognito kan man köra gaffeltruck eller gräsklippare, inte en bil som är värd sju miljoner euro.

Det här är berättelsen om en man som har tagit sig från en anspråkslös uppväxt hela vägen till toppen av ett mycket ovanligt yrke. Biografin är inte enbart Kimi Räikkönens version, utan även hans närstående får komma till tals. Andra som bidrar till berättelsen är förare, stallchefer, mekaniker, Räikkönens fysioterapeut, hans manager och ett helt vanligt formel 1-fan.

 

Klingenberg, Malin: Älgflickan. S&S, 2018.

Johanna har precis börjat sjuan och det är mycket som har förändrats sedan våren. Till exempel Johannas bästa vän Sandra. Sandra hänger efter sjuans drottningar Lusse och Viktoria, och gör allt för att få deras godkännande. Johanna vill bara att allt ska vara som förr. Tur att kojan finns, kojan där Johanna kan andas skogsluft och spana efter djur i lugn och ro.

Malin Klingenberg skriver med allvar och humor om att bli tonåring, om att förändras och hitta nya vägar. Och om hur man tämjer en älg.

 

Bara ett book: svenska grodor i Finland. S&S, 2017.

Grodorna tar inte slut. Vi som producerar text i det offentliga rummet fortsätter göra felskrivningar som väcker glada skratt och gör livet roligare.

I en jämn ström landar de på Facebooksidan, grodorna ni med vaksam blick spanat in, fotograferat och delat. Ni har gjort fantastiska fynd på tidningssidor, webbplatser och skyltar, i annonser, innehållsförteckningar och reklamer. Här är nu resultatet: Bara ett book, med ytterligare 202 handplockade grodor i urval. Komikern Alfred Backa bjuder på inledningsord som förrätt.

 

Tan, Shaun: Cikada. Lilla Piratförlaget, 2018.

Cikada arbetar på ett kontor i ett högt hus. Han arbetar flitigt, dag ut och dag in. Han blir mobbad och osynliggjord av sina arbetskamrater. Han får ingen uppskattning av sin chef. Men en dag går Cikada ut på taket till huset och något alldeles extraordinärt händer

Cikada är en bok för alla som någon gång känt sig underskattade, osedda eller utarbetade. En allåldersbok av en av världens mest intressanta bilderboksskapare, Shaun Tan, som tidigare skapat moderna klassiker såsom Ankomsten och Berättelser från yttre förorten.

 

Öberg, Helena & Lidström, Kristin: Kattvinden. Mirando Bok, 2018.

När Manda följer med sin farfar Martin till ett stort, gammalt hus som han fått i uppdrag att sälja, börjar märkliga saker hända. Hon dras in i en kuslig berättelse. Minnen från det förflutna, ensamhet och längtan luckrar upp gränserna mellan de levande och de döda.

Böcker på finska (två kopior per titel)

 

Acevedo, Elizabeth: Runoilija X

Xiomara Batista on aina pitänyt sanansa sisällään. Harlemin kaduilla kukaan ei kuuntele häntä, mutta kaikki kyllä näkevät hänet. Jotta epätoivottu huomio kohdistuisi minne tahansa paitsi hänen kehoonsa, Xiomara antaa nyrkkiensä puhua puolestaan. Raamatun sanomaa noudattavalle, ankaralle äidille hän ei voi uskoutua. Xiomaralla on kuitenkin paljon sanottavaa, ja hän vuodattaa turhautumisensa ja intohimonsa muistikirjan sivuille – erityisesti ihastuttuaan samalla kurssilla olevaan poikaan. Kun Xiomara saa kutsun koulun lavarunouskerhoon, hänelle tarjoutuu tilaisuus tulla kuulluksi. Mutta kykeneekö hän lausumaan ajatuksensa ääneen?

Harlemin kaduille sijoittuva Runoilija X on suorasukainen ja uskalias säeromaani oman äänen löytämisestä ja omien mielipiteiden puolustamisesta. Sävähdyttävä New York Times -bestseller nostaa esiin ajankohtaisia teemoja, kuten rasismin, feminismin ja uskonnon. Teos on voittanut mm. arvostetun National Book Awardin.

 

Chavez Perez, Inti: Respektiä – seksikirja pojille

Kirja seksistä nuorille miehille, jotka janoavat tietoa omasta kehostaan ja seksuaalisuudestaan.

Respektiä – seksikirja pojille sisältää maanläheistä opastusta vehkeistä, flirttailusta, suostumisesta ja kieltäytymisestä, nautinnosta sekä varsinaisesta muhinoinnista. Lisäksi teoksessa puidaan miehenä olemiseen liittyviä myyttejä ja käsityksiä. Kirja suurtuu suorasukaisesta hassuttelusta merkittäväksi, nykyaikaiseksi käsikirjaksi seksistä, suhteista, sukupuolesta ja tasa-arvosta.

Suomentaja Juha Hurme toteaa:” Sanotaan, etteivät pojat lue kirjoja. Se riippuu kirjasta. Tätä he ryntäävät lukemaan. Se on hyvä, sillä ”Respektiä – seksikirja pojille” tekee heistä viisaampia ja vahvempia.”

 

Heikkilä, Mervi & Leinonen, Anne: Kauhumaan kartta

Kirjoita jos uskallat! Kauhumaan kartta on kauhukirjoitusopas, karttakirja kauhun ja jännityksen maailmaan. Vedä verhot ikkunan eteen, sytytä kynttilä ja anna opuksen johdattaa sinut syvälle Kauhumaan uumeniin!

Tämä opas on suunnattu kirjoittajille noin viidennestä luokasta ylöspäin. Kirjan harjoituksia voi tehdä itsenäisesti tai soveltaa ryhmille ja yhteisölliseen kirjoittamiseen.

 

Hotakainen, Kari & Männikkölahti, Hanna: Tuntematon Kimi Räikkönen

Kari Hotakainen (s. 1957) on suomalainen kirjailija. Hän seurasi vuoden ajan Kimi Räikkösen elämää ja haastatteli ihmisiä, jotka tuntevat Kimin. Ennen Kimin tapaamista Kari Hotakainen ei tiennyt autourheilusta juuri mitään.

Kimi Räikkönen (s. 1979) on suomalainen Formula 1 -kuljettaja. Hän on kotoisin Espoosta, mutta asuu tällä hetkellä Sveitsissä vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa. Kimi Räikkönen tunnetaan miehenä, joka ei puhu paljon. Nyt hän on puhunut.

 

Kari Hotakaisen Tuntematon Kimi Räikkönen on Suomen myydyin urheilukirja. Kirja on käännetty useille kielille, ja nyt sen voi lukea myös selkokielellä Hanna Männikkölahden mukauttamana.

Makkonen, Sami: Kalevala

Upea ja kouraiseva sarjakuvatulkinta Suomen kansalliseepoksesta.

Väinämöinen, Joukahainen, Lemminkäinen ja muut tarunomaiset hahmot heräävät henkiin jylhästi kuvitetussa albumissa. Kauhua ja fantasiaa sekoittava sarjakuvaromaani on Amerikassa mainetta niittäneen Makkosen ensimmäinen suomeksi julkaistu kirja.

 

Talvio, Anna-Maria: Kirjeitä tuntemattomalle nuorelle

“On tää vittu kornia, että kyttä on eka, joka kysyy mitä mulle kuuluu.”

– 16-vuotias nuorimies poliisikuulustelussa

Sekasin-kampanjan tuottaja Anna-Maria Talvio pyysi elämää kokeneita suomalaisia kirjoittamaan kirjeen tuntemattomalle nuorelle. Helena Ranta, Paleface, Jenni Kokander, M. A. Numminen, Rosa Liksom, Riku ja Tunna sekä monet muut vastasivat pyyntöön. He kertovat, miten pärjätä nuoruusiässä, kun seinät tuntuvat kaatuvan päälle.