Opettaja, näin hyödynnät Lukemon kirjahakua

Jos kaipaat uutta luettavaa oppilaille, Lukemon kirjahausta löytyvät kaikki vuoden 2018 jälkeen julkaistut lasten- ja nuortenkirjat. Tällä sivulla esitellään kirjahaun ominaisuuksia genrekirjallisuusesimerkin avulla. Voit käyttää kirjahakua itse tai opastaa tämän ohjeen avulla isommat oppilaat hakemaan luettavia teoksia itsenäisesti.

Löydät täältä tarkempia hakuohjeita ja opastusvideon Lukemon käyttöön.

Fantasia, Kirjoja, Taloja, Mukulakivet, Mukulakivikadut

Esimerkki: genrekirjoja kahdeksasluokkalaisille

Jos etsit esimerkiksi kahdeksasluokkalaisille romaaneja luettavaksi genrejakson aikana, voit hakea sopivia teoksia seuraavasti:

  1. Siirry aluksi nuortenkirjat-hakuun.

2. Lajivalinta-osiosta löydät esimerkiksi kaunokirjallisuuden eri lajien ja tietokirjallisuuden kategoriat. Alaspäin eriyttämistä ajatellen lajivalinta-kategorian alta löytyy alakategoriat selkokirjat sekä helppolukuiset kirjat. Ylöspäin eriyttämistä ajatellen lajivalinnasta löytyy nuorten aikuisten kirjat.

Etsiessäsi genrekirjallisuutta kahdeksasluokkalaisille voit rajata lajivalinnan esimerkiksi nuortenromaaneihin.

3. Aihevalinta-kategorian alta löytyy esimerkiksi eri genrejä (fantasia ja scifi, kauhu ja jännitys) sekä monenlaisia aiheita (minä, musiikki ja tanssi, huumori, eläimet…).

Etsiessäsi genrekirjallisuutta voit rajata aihealueen vaikkapa aiheella fantasia ja scifi.

4. Kielivalinnasta voit rajata julkaistuja kirjoja kielen mukaan ja aikarajauksella ajan mukaan. Voit lisäksi rajata halutessasi hakusi ainoastaan kotimaisiin kirjoihin.

Esimerkkihaussa kieli rajattiin suomeen.

5. Kirjahaku näyttää kriteereihisi pätevät teokset. Käyttäessäsi montaa eri kriteeriä esiin tulee kirjoja, joihin pätevät kaikki laittamasi kriteerit.

Esimerkkihaussa haun kriteereihin pätivät esimerkiksi Erin Hunterin Soturikissat – Taivasklaanin kohtalo, Anniina Mikaman Myrrys, Michael Koggen The last jedi ja Seita Rönkän Koutamäen noita.

Muista myös hakulaatikko:

Muista, että voit aina käyttää myös hakulaatikkoa! Hakusanoja voivat olla esimerkiksi aihesanat (mielenterveys, seksuaalivähemmistöt, urheilu, musiikki, avaruus…) tai kirjailijan, kustantajan, kuvittajan tai kirjan nimi. 

Voit hakea teoksia useammalla hakusanalla kirjoittamalla hakulaatikkoon useamman sanan peräkkäin. Voit myös rajata tai laajentaa hakua käyttämällä sanojen välissä operaattoreita JA, TAI tai EI.

Myös hakulaatikkoa käyttäessä voit valita teoksillesi aiemmin esiteltyjä kriteerejä. Ainoastaan aihevalinta-osio ei ole käytössä.