Kansainvälistä selkokielen päivää vietetään 28.5.

Torstaina 28.5.2020 vietetään ensimmäistä kertaa kansainvälistä selkokielen päivää. Selkokielen päivänä nostetaan esiin selkokieltä, selkokirjoja sekä selkokielen tekijöitä ja lukijoita.

Selkokielen päivän aihetunnisteet sosiaalisessa mediassa ovat #MakeItEasy ja #selkokielenpäivä. Keskustelua selkokielestä löydät myös aihetunnisteilla #selkokieli, #selkosuomi, #selkoruotsi ja #lättläst.

Mitä on selkokieli?

Selkokieli on mukautettua suomen kieltä, joka on tehty sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä luettavammaksi ja ymmärrettävämmäksi. Selkokieli on helpompaa ja yksinkertaisempaa kuin yleiskieli. Se on saavutettavaa kieltä.

Selkokeskus arvioi, että Suomessa 650 000 – 750 000 ihmistä tarvitsee selkokieltä. Lisäksi moni muu hyötyy yleiskieltä helpommasta kielestä. Selkokieli on suunnattu sellaiselle lukijalle, jonka on syystä tai toisesta vaikea ymmärtää yleiskielistä tekstiä.

Selkokieli auttaa selkokieltä tarvitsevia ihmisiä tiedon saamisessa, lukemisessa, omien ajatusten ilmaisemisessa ja osallistumisessa.

Selkokeskuksen myöntää selkotunnuksen selkokielisille julkaisuille. Selkotunnuksen avulla tunnistat selkokielisen julkaisun.

Lue lisää selkokielestä ja selkokirjallisuudesta Selkokeskuksen sivuilta.

Katso Selkokielen päivän videot Selkotuubissa (Youtube).

Poimintoja syksyn 2020 uusista lasten ja nuorten selkokirjoista

Tapani Bagge: Jäätävää kyytiä. Avain. 
15-vuotiaat Archie ja Tanja varastavat terveyskeskuksen pihasta auton. Poliisit lähtevät ajamaan heitä takaa ja auton takapenkiltä löytyy ruumis. Siitä alkaa alkaa jäätävä kyyti. Vauhdikas jännitysromaani, josta löytyy myös rakkautta. (nuortenkirja)

Mirjami Häkkinen: Et kävele yksin. Avain.
Kirja kertoo 15-vuotiaasta Adasta. Adalla ei ole monia ystäviä. Eräänä päivä Ada tapaa Egzonin, joka on lähiössä asuva suosittu maahanmuuttaja. Ada ja Egzon rakastuvat, mutta kestääkö rakkaus 9.luokan loppuun saakka? (nuortenkirja)

Jaana Levola: Venla ja kaverikoirat. Avain.
Käppänät-kirjasta tutut Venla, Missy ja Milo jatkavat seikkailujaan. Joululoma on loppunut ja koulu taas alkanut.
Venla murehtii kertolaskujen vaikeutta ja mummun muistisairautta. Iloa Venlalle tuovat koirat Missy ja Milo sekä uusi ystäväpoika. (lastenkirja)

J.S. Meresmaa: Naakkamestari. Reuna.
Kirja sijoittuu 1900-luvun alun Tampereelle ja edustaa lajityypiltään vaihtoehtohistoriaa ja steampunkia. Kirjan päähenkilö Enni elää huutolaisena valumestari Lundanin verstaassa. Eräänä aamuna Enni löytää pihalta naakan ja tempautuu mukaan uskomattomaan seikkailuun. (nuortenkirja)

Raili Mikkanen: Kunhan ei nukkuvaa puolikuollut elämää. Avain.
Kirjan päähenkilö Elli on kirjailija Minna Canthin tytär. Kun äiti on kuuluisa, luvassa ei ole tasaista elämää. Ellin on vaikea sopeutua uuteen elämäntilanteeseen. Kirja kertoo siitä, millaista on olla kuuluisan ihmisen tytär. Se kertoo myös siitä, miten vihapuhetta oli jo 140 vuotta sitten. (nuortenkirja)

Antoine de Saint-Exupery: Pikku Prinssi. Oppian.
Klassikkokirjan selkomukautus, jossa aavikolla pakkolaskun tehnyt lentäjä kohtaa pienen prinssin, joka tekee syvällisiä havaintoja ihmisistä. (lastenkirja)

Marja-Leena Tiainen: Aateveljet. Avain.
Kirjan aiheena on rasismi, monikulttuurisuus ja suvaitsevaisuus. Kirjan päähenkilö, 15-vuotias Aapo joutuu ristiriitaiseen tilanteeseen, kun hänen isoveljensä Pete liittyy aateveljiin, ryhmään, joka vastustaa turvapaikanhakijoita ja on valmis väkivaltaisiin tekoihin. (nuortenkirja)

Tutustu näihin selkokirjoihin syksyn uutuuksia odottaessa

Johanna Kartio: Baskervillen koira. Kehitysvammaliitto ry. (klassikko, jännitys)

Klassikkoteoksen selkomukautuksessa Sherlock Holmes ja tohtori Watson matkustavat Englannin maaseudulle ratkaisemaan outoja kuolemantapauksia. Tapauksiin näyttää liittyvän salaperäinen ja kammottava peto, koira suoraan tuonpuoleisesta.

Martti Lintunen: Mitä jääkarhu sanoi pingviinille? Pieni Karhu. (lasten tietokirja)

Tarinassa pingviini ja jääkarhu saavat puheyhteyden toisiinsa tutkijoiden maahan pudottamien älypuhelimien avulla. Molemmat ihmettelevät, mitä luonnossa oikein on tapahtunut ja mistä muutokset johtuvat. Huoli ilmastosta on yhteinen, vaikka välimatka onkin pitkä.

Hanna Männikkölahti: Kiepaus. Pieni Karhu. (lastenkirja)

Lenna, Rousku ja Jaani asuvat Kardumissa, jossa kaikki rakennuksia myöten on ylösalaisin ja paikasta toiseen liikutaan vaijereita pitkin. Elämä on jännittävää ja vaarallista, mutta myös oikeasti vaikeaa.

Riikka Tuohimetsä: Rambo. Avain. (nuortenkirja)

Kahdeksasluokkalainen Rambo on kasvanut kaksin äidin kanssa ja tottunut pärjäämään. Arjen selviytymistaitoja tarvitaankin, sillä Rambolla on lyhyt pinna ja ADHD, ja äiti puolestaan sairastaa masennusta. Lomalla Rambo pääsee ensimmäistä kertaa oikealle kesämökille, joka osoittautuu todelliseksi paratiisiksi.

Lisää lasten ja nuorten selkokirjoja

Raisa Cacciatore: Pipunan ikioma napa. Lasten keskus. (lastenkirja)

Nora Lehtinen ja Anne Muhonen: Aino ja Matias -sarja. Pieni Karhu. (lastenkirja)

Satu Leisko: Unohtunut kansa. Opike. (nuortenkirja)

Jaana Levola: Käppänät. Avain. (lastenkirja)

Hanna Männikkölahti: Lumikki-trilogia. Avain. (nuortenkirja)

Hanna Männikkölahti: Tuntematon Kimi Räikkönen. Avain. (elämäkerta)

Jolin Slotte: Muumipeikko ja pyrstötähti ja Vaarallinen juhannus. Opike.

Marja-Leena Tiainen: Hiekalle jätetyt muistot. Avain. (nuortenkirja)

Mimmu Tihinen: Kello tuhat ja Toivottavasti huomenna sataa. Pieni Karhu. (nuortenkirja)

Riikka Tuohimetsä: Masi Tulppa : Pääsy kielletty! Kehitysvammaliitto. (lastenkirja)

Klikkaamalla linkkejä, pääset lukemaan lisää niistä kirjoista, jotka ovat Lukemossa. Lisäksi voit etsiä lisää selkokirjoja Lukemosta joko asiasanalla ”selkokirjat” tai rastittamalla Haku-sivun vasemman laidan Laji-valikosta kohdan Selkokirjat.