9789510464694

Pudonneet

Marisha Rasi-Koskinen

416 sivua
WSOY
2022

#menneisyys #odottamattomat kohtaamiset

Vinkkaaja: TET-harjoittelija Ronja, 15 vuotta.

Kaiken keskiössä on katu, jonka vieressä kulkee junarata. Sen nimi on Turnaround, eikä se identtisine talonovineen näytä siltä, että siellä tapahtuu yhtikäs mitään ihmeellistä. Paitsi tietysti se, että viimeinen talo on kirottu, niin väittää rouva Angel. Tosin hän nyt väittää kaikenlaista.

Yhtenä oudon merkityksellisenä päivänä astelee kadulle huppariin pukeutunut muukalainen: K. Tupsahtaa tennareineen tyhjästä ja väittää etsivänsä töitä.

Suomalainen Elias on perinyt kadulta biologisen isänsä talon ja haaveilee roolipeleistä. Ianin elämä taas on musiikkia. Sitä on kaikkialla: junan tärinässä ja kahvikupin kilahduksessa. Paperin revetessä tapahtuvissa ilman liikahduksissa. Talon seinän takaa kuuluvissa äänissä.

Lopulta teinien elämät punoutuvat yhteen sellaisessa haarautuvassa verkossa, jota ei ihan kaikille näytetä – sellaisessa jonka toista päätä ei näe, vaikka kävelisi sen viertä kuinka kauan tahansa.

Kaikkea ei ole tarpeen muistaa, mutta painetaan mieleen tämä: Dawsonin lapsilla on irlanninsusikoira ja sen nimi on Hester.

Pudonneet on romaani, joka täytyy keriä auki kuin avaisi lankakerää: kristallinkirkasta mutta solmuille kietoutunutta. Jokaisella säikeellä on merkitystä. Jos ei muulloin, niin ainakin silloin kun ne alkavat purkautua auki ja solmiutua yhteen odottamattomilla tavoilla.