9789515229458

Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille

Ransom Riggs
Suomentaja: Virpi Vainikainen

350 sivua
Kustantamo S&S
2012

#fantasia #kauhu #aikamatkailu

Vinkkaaja: Klaara 15 vuotta

Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille on kirja, jossa yhdistyy fantasia, kauhu ja romantiikka. Päähenkilö on poika nimeltään Jacob Portman, ja kirjassa esiintyy useita muita eriluonteisia hahmoja. Tapahtumat sijoittuvat sekä Floridaan että Walesiin, ja tarinassa matkustetaan myös eri aikakausilla. Kirjassa yhdistyvät hienosti 2000-luvun ja 1940-luvun maailmat. Tarinan tunnelma on omaa luokkaansa; se imaisee sinut mukaan seikkailuun ja jännitykseen. Kirjaan tuovat lisää tunnelmaa upeat ja aidot vintage-valokuvat.

Jacob Portmanin ollessaan lapsi hänen isoisänsä Abraham Portman kertoi hänelle kummitustarinoita orpokodista ja siellä asuvista eriskummallisista lapsista. Näillä lapsilla oli erikoisia kykyjä ja voimia; yksi tyttö osasi lentää, ja yhden pojan sisuksissa asui mehiläisiä. Tarinoissa esiintyi myös painajaismaisia ja kamalia hirviöitä. Mutta se kaikki oli vain satua, joka ei voinut olla totta. Vai voisiko se sittenkin?

Jacob on kasvanut jo 15-vuotiaaksi pojaksi, kun hän löytää kuolevan isoisänsä metsästä. Viimeisissä sanoissaan isoisä puhuu Jacobille saaresta, linnusta ja silmukasta. “Olisi pitänyt kertoa sinulle, jo kauan sitten…”, hän sanoo. Mutta Jacob ei ymmärrä sanaakaan. Nostaessaan katseensa Jacob näkee vilahduksen kammottavasta, mustasta oliosta. Abrahamin kuoleman jälkeen Jacob päättää alkaa tutkimaan isoisänsä menneisyyttä. Vanhojen kirjeiden ja salaperäisten valokuvien johdattelemana Jacob ja hänen isänsä päätyvät matkaamaan Cairnholmin saarelle Walesiin. Jacobin tehtävänä on löytää Abrahamin entinen orpokoti, jotta hän voisi vihdoin saada päätöksen salaisuuksille ja mysteereille. Mutta kun hän orpokotia etsiessään päätyykin aivan erilaisiin maisemiin, tarkemmin sanottuna vuoteen 1940, mysteeri alkaakin vain syvenemään. Keitä ovat orpokodin eriskummalliset lapset, ja mitä he tietävät Abrahamin menneisyydestä? Olivatko isoisän sadut taikavoimaisista lapsista sittenkin totta? Ja mitä ovat nuo sieluja syövät olennot, jotka vain Jacob pystyy näkemään?

Kirjan loppu saa lukijan janoamaan jatkoa, mutta onneksi sitä löytyy! Neiti Peregrinen eriskummallisista lapsista on kirjoitettu yhteensä kuusi kirjaa, jotka ovat jaettu kahteen trilogiaan. Ensimmäinen kirja julkaistiin vuonna 2011, ja viimeinen 2021. Näistä kirjoista kuitenkin vain kaksi ensimmäistä on suomennettu