978-951-877-772-7

Ensi viherrys: Helene Schjerfbeckin Toipilaan tarina

Katja Asikainen

64 sivua
Oppian
2022

#maalaaminen #historia #selkokirja

Vinkkaaja: Lastenkirjainstituutin kesätyöntekijä Veera, 16 vuotta

Helene asuu ystäviensä luona kalastajakylässä Cornwallissa 1800-luvun lopulla. Hän harjoittelee innokkaasti maalaamista ja haluaisi viettää sen parissa kaiket päivät. Cornwall ihastuttaa Heleneä kauneudellaan ja hän voisi maalata sieltä kaiken, mutta sopivaa aihetta seuraavaa maalausta varten ei silti löydy.

Eräänä päivänä läheisestä koulusta karkaa nuori tyttö Helenen ateljeeseen. Helene näkee tytössä heti jotain rosoisen kaunista ja pyytää tätä mallikseen tulevalle maalaukselle. Kun tyttö istuu maalattavaksi korituolille, visio maalauksesta alkaa rakentua. Helene aloittaa maalaamisen, eikä meinaa poistua ateljeestansa. Päivien kuluessa heidän välilleen muodostuu aivan erityinen yhteys. Samalla maalaukselle aukeaa uudenlainen merkitys.

Helene Schjerfbeck oli tunnettu suomalainen taidemaalari. Hänen tunnetuin teoksensa Toipilas kuvaa sairastavaa tyttöä. Helene käytti aluksi taulusta nimeä Ensi viherrys.

Ensi viherrys kertoo tarinan Toipilaan takaa. Osa siitä on kirjailijan itse keksimää ja osa oikeasti tapahtunutta. Tapahtumat sijoittuivat rauhanomaiseen miljööseen ja sivujen välissä vallitsee levollinen tunnelma.

Kirja sopii erityisesti taiteen ja historian ystäville, sekä niille jotka haluavat tietää lisää Helene Schjerfbeckistä.