Balettia, Alina!
Teija Huusko
159 sivua
Myllylahti
2020
#baletti #ystävyys #ihastuminen
Kirjoittaja: Meeri, 14 vuotta, Munkkiniemen yhteiskoulu
Balettia, Alina! on samaistuttava teos kauniista taiteenlajista
Teija Huuskon kirjoittama Balettia, Alina! kertoo asiantuntevasti nuoren balettitanssijan alun elämästä tanssissa ja sen ulkopuolella. Kirja on julkaistu vuonna 2020, ja Alinan ajatuksiin pystynee samaistumaan kaikki balettia harrastavat nuoret.
Kirjan päähenkilön Alinan balettiryhmään tulee uusi poika Jasper, mikä on oikeastikin harvinaista, koska baletin parissa poikia on vähän. Moni tytöistä ihastuu Jasperiin, kuten myös Alina. Ryhmälle kerrotaan, että yksi heistä saa tanssia joulunäytöksessä pääroolissa – ja dueton Jasperin kanssa. Rooli on tavoiteltu ja tyttöjen välillä alkaa ankara kilpailu. Kirjan aiheet pyörivät paljon baletin tanssimisen ympärillä, mutta mukaan mahtuu koulunkäyntiä ja varhaisteineille tyypillisiä tunteiden muutoksia.
Kirjan päähenkilö on selvästi 12-vuotias ujo ja kiltti mutta silti avulias ja halutessaan hyvin rohkea Alina, jonka näkökulmasta tarinaa kerrotaan. Hän haluaisi balettitanssijaksi eikä pelkää tehdä töitä unelmansa saavuttamiseksi. Alina on monikerroksinen hahmo, ja sen takia mielestäni kirjan paras hahmo. Muita tärkeitä henkilöitä ovat useamman vuoden Helsingin kansallisoopperan balettioppilaitoksella tanssinut Jasper, joka on todella hyvä tanssija, ystävällinen ja tyttöjen ihailun kohde, Alinan ystävät Venla, jonka kanssa hän on olut pienestä saakka hyviä ystäviä ja Ronja, joka saa Alinan ymmärtämään, että hänellä on oikeastaan kaikki aika hyvin. Sivuhenkilöitä ovat tomera ja tarkka balettiopettaja Kirsi, heidän aiempi balettiopettajansa kiltti Maija ja tiukka balettiopettaja Natalia sekä Alinan balettiryhmäläinen Pinja, jota Alina kadehtii, Venlan kaveri Julle ja vanhempi baletin opiskelija Aino, jota Alina ja Pinja ihailevat. Kirjassa myös mainitaan Alinan perheenjäsenet: äiti, isä ja pikkuveli, mutta vaikuttaa, ettei Alina vietä heidän kanssaan aikaa, vaikka he ovat tytölle tärkeitä. Baletti ja koulunkäynti vievät suurimman osan hänen aikaansa.
Kirjassa henkilöitä ja Alinan tunteita ja ajatuksia on kuvailtu paljon. Tärkein miljöö on balettistudio Helsingin laidalla, jossa Alinan balettiryhmä harjoittelee ja suurin osa tapahtumista sijoittuu sinne. Toinen tärkeä paikka on skeittipuisto, jossa Alina ja Venla tutustuvat paremmin Jasperiin ja Julleen ja myöhemmin viettävät aikaa siellä poikien kanssa.
Huusko on itse balettiopettaja, ja se näkyy kirjassa asiantuntevalla balettisanaston käytöllä. Kirjassa tosiaan on paljon balettiin liittyvää sanastoa, joten kirjasta saanee irti eniten baletin harrastajat. Muidenkaan ei kuitenkaan kannata perääntyä tämän kirjan kohdalla, sillä sanat ymmärtää varmasti myös asiayhteydestä. Juoni on mielestäni uskottava ja Huusko kertoo taitavasti ja ymmärtävästi varhaisteini-ikäisten balettitanssijoiden välisestä kilpailusta. Kirja on mukaansatempaava ja sen pituinen, että sen saa luettua jopa yhdeltä istumalta. Mielestäni Balettia, Alina! muistuttaa piirteiltään rakkauskirjallisuutta, koska siinä on paljon kuvailua ja se perustuu pitkälti Alinan ja Jasperin välisen suhteen kehittymiselle.
Kuten takakannessakin kerrotaan, kirjaa suositellaan esiteini-ikäisille baletin harrastajille. Mielestäni kirja sopii erityisesti heille, mutta myös vanhemmillekin harrastajille, koska he voivat Alinan kautta palata takaisin varhaisnuoruuden ajatuksiin. Varmasti kirja voi olla mieluisa myös muillekin kuin baletin harrastajille, mutta sen lukemisessa helpottaa, jos tuntee baletin sanastoa ja muuta siihen liittyvää edes vähän.