Lukufiiliksen ohjeet kirja-aiheisen videon tekemiseen
Oletko katsonut KirjaTubea tai KirjaTikTokia? Kirjavideoita löytyy runsaasti sosiaalisessa mediassa. Oletko miettinyt, että voisit itse tehdä kirja-aiheisen videon? Näillä ohjeilla pääset alkuun! Harjoitus tekee mestarin, joten ei haittaa, jos kaikki ei onnistu kerralla. Tekemällä oppii myös itselleen mieluisat ja toimivat työskentelytavat. Pääasia on, että sinulla on hyvä fiilis videota tehdessä, sillä se välittyy katsojalle! Voit etsiä inspiraatiota videoiden tekemiseen esimerkiksi TikTokista #KirjaTok #BookTok #lukeminen –hashtagien takaa.
1. Mieti, mistä haluat tehdä videon

Ennen kuin aloitat kirjavideon tekemistä, mieti mistä haluat sen tehdä. On hyvä päättää ennen kuvaamista esimerkiksi teoksen/teokset, joista haluaa puhua. Kun olet päättänyt, mistä haluat videon tehdä, on siitä helppo lähteä suunnittelemaan videota. TikTokissa videoita voi tehdä laidasta laitaan. Voit esimerkiksi tehdä jostain trendaavasta trendistä kirja-aiheisen videon. Voit myös tehdä kirjavinkkausvideoita monesta teoksesta esimerkiksi aiheen, teeman tai genren mukaan. Ei ole siis pakko tehdä kirja-arvio -tyylistä videota. Kirja-aiheisen videon voi tehdä, vaikka vinkkaamalla fantasiateoksia, tai vinkkaamalla teoksia, joissa käsitellään rakkautta, tai tehdä vinkkauksen vuodenaikojen mukaan! Voit myös tehdä videon, jossa esittelet vain viimeaikoina lukemiasi teoksia.
2. Mieti, millä alustalla teet videon
Jos teet videon esimerkiksi TikTokissa, on hyvä muistaa, että aika on rajallista. TikTokissa video voi olla pisimmillään 10 minuuttia pitkä. TikTok kuitenkin suosii nopeatempoisia videoita, jolloin video on muutaman minuutin pituinen. YouTubessa video voi olla taas niin pitkä kuin itse haluat, mutta on hyvä pysyä näpäkässä aikataulussa!
3. Mieti, mitä haluat kertoa
Kun olet päättänyt teoksen/teokset, joista haluat puhua, on seuraavaksi aika miettiä, mitä haluat niistä kertoa. TikTok-videot ovat lyhyitä, joten sinulla ei ole aikaa kertoa monesta teoksesta koko juonta. Kirjavinkkausvideo voi toimia ihan vain siten, että kerrot: minkä teoksen luit, mistä se kertoo, mitä pidit siitä ja kenelle suosittelisit sitä. Muista, että videon voi katsoa henkilö, joka ei ole teosta lukenut. Älä siis tee juonipaljastuksia! Kirja-videosta on kuitenkin hyvä löytää seuraavat asiat, jos esittelet kirjaa/kirjoja: kirjoittaja ja teoksen nimi.
4. Mieti, miten teet videon
Mieti, haluatko tehdä videon, jossa näyt itse, haluatko tehdä videon ystävän kanssa, vai haluatko kenties tehdä vain esteettisen videon, jossa näkyvillä on vain kirjat, rekvisiitta ja tausta. Tässä vaiheessa on myös hyvä pohtia, missä kuvaat videon, millä laitteella ja millä alustalla. TikTok-videon voi kuvata suoraan omalla puhelimella sovelluksessa. Mieti myös, haluatko tehdä videon, jossa puhut, vai haluatko tehdä videon, jossa käytät vain taustamusiikkia. Mikäli haluat tehdä taustamusiikkiin videon esimerkiksi TikTokissa, on se hyvä päättää ennen videon kuvaamista. TikTokissa ääniraidat ovat noin minuutin mittaisia, joten mikäli et halua videoon tyhjää ääntä, minuutti on videon pituusraja. Taustamusiikkia valitessa kannattaa myös kiinnittää mahdollisen laulun sanoitukseen ja tunnelmaan, sillä katsojalle voi olla outoa katsoa kirjavinkkausvideota rakkauskirjoista, jos taustalla kuuluu pimeä angstimusiikki esimerkiksi kuolemasta. Mikäli haluat tehdä videon käyttämällä omaa ääntäsi, on sinun taas mietittävä vuorosanasi.
5. Videon suunnittelu
Ennen kuin lähdet kuvaamaan videota, suunnittele video näiden ohjeiden mukaan. Videon suunnitteluvaiheessa kirjoita esimerkiksi ylös seuraavat seikat:

- mistä teet videon
- mihin teet videon (esim. TikTok, YouTube)
- millaisen videon teet (näytkö itse, kuvaatko vain kirjoja)
- missä kuvaat videon (esim. Kotona)
- kenen kanssa teet videon (yksin vai yhdessä)
- mitä kerrot videolla (mitä luit, mitä pidit, suositteletko)
- miten kerrot (tekstillä vai puheella).
Jos päätä puhua videolla itse, mieti myös vuorosanasi ja harjoittele niitä. Vaikka kuvaisit videota yksin omassa huoneessa, voi kameralle puhuminen olla vaikeaa, jos ei ole suunnitellut, mitä puhuu.
6. Videon toteuttaminen
Kun videon suunnitteluvaihe on tehty, on aika lähteä kuvaamaan! Voit noudattaa videossa seuraavaa kaavaa: kerro videon alussa tekstillä tai puheella, mistä video kertoo (esim. “Tässä kirjavinkkejä romanttisista teoksista”), mistä kerrot (teoksen/teosten kirjoittaja, kirjan nimi), mistä teos/teokset kertovat (esim. takakannen mittainen kuvaus riittää), mitä pidit (oma lukukokemus) ja kenelle suosittelet teosta (esim. Nuorille, jotka pitävät romanttisista kirjoista). Voit lopettaa esimerkiksi videon kivaan toivotukseen (esim. Mukavia lukuhetkiä!). Huomioi vielä videota kuvatessa nämä seikat: Katso, että videossa näkyy juuri ne asiat, jotka haluat. Mikäli kuvaat itseäsi, pyri kuvaamaan itseäsi hyvältä korkeudelta, ja tasaisella alustalla. Muista videota kuvatessa vakaa käsi!
7. Videon julkaiseminen
Videon voi julkaista esimerkiksi TikTokissa, Instagram Reelsissä tai vaikkapa YouTubessa. Jos julkaiset videon, muista laittaa videon kuvaukseen hashtageja (esim. #KirjaTok, #BookTok, #lukeminen) niin videosi saa näkyvyyttä.
Mukavia kirjavinkkaushetkiä!
Tutustu nuorten kirjallisuusmedia Lukufiilikseen.
Ohjeet on laatinut Lukufiiliksen päätoimittaja Sofia Blomberg.