Lukufiiliksen ohjeet kirja-aiheisen podcast-jakson tekemiseen

Lukufiiliksen logo.Kirja-aiheiset podcastit ovat mukava, yhteisöllinen ja rento tapa keskustella kirjallisuudesta. Podcast-jaksot ovat yleensä huolellisesti suunniteltuja, sillä jakson editoiminen ja leikkaus vie paljon aikaa.  Podcasteissa esiintyy usein useampi kuin yksi ihminen. Kirja-aiheinen podcast-jakso on oiva kanava ottaa osaa kirjallisuuskeskusteluun. Näillä ohjeilla pääset tekemään loistavan kirja-aiheisen podcast-jakson yhdessä muiden kanssa.

1. Kenen/keiden kanssa podcast-jakso tehdään?

Ennen varsinaista suunnittelua, on hyvä päättää kenen/keiden kanssa kirja-aiheinen podcast-jakso tehdään. Kun podcast-jaksoon osallistuvat henkilöt on sovittu, lähdetään yhdessä suunnittelemaan jaksoa tarkemmin.

2. Mistä olette kiinnostuneet?

Kirja-aiheisen podcast-jakson voi tehdä vaikka mistä. Jakso voi olla suullinen kirja-arvio yksittäisestä teoksesta tai esimerkiksi yleinen keskustelu jostakin kirjallisuuden ilmiöstä (esimerkiksi äänikirjat, sateenkaarikirjallisuus, lukuhaasteet, lukubingot, kirjamessut, kirjafestarit, kirjavideot). Podcast-jakson voi tehdä myös kirjavinkkauksen tapaan ja suositella esimerkiksi Young Adult –genren teoksia tai antaa vinkkejä teoksista, joilla saa aivot narikkaan. Voitte miettiä yhdessä, mistä haluatte jakson tehdä. On hyvä ottaa kaikkien mielenkiinnon kohteet huomioon jakson aihetta valitessa.

3. Mistä puhutaan?

Kuvituskuva.
Kuva: Mira Aro.

Kun olette valinneet aiheen, seuraavaksi kannattaa miettiä miten lähestytte sitä. Mielenkiintoiset tarinat vetoavat usein kuuntelijoihin, eli voitte pohtia, kerrotteko kirjasta/aiheesta esimerkiksi omien kokemusten kautta. Monet kuuntelijat pitävät myös siitä, että jaksoissa koetaan erilaisia tunnetiloja, joihin he voivat samaistua. Pohtikaa, onko teillä teoksesta tai aiheesta erilaisia kokemuksia. Aiheista ja kirjoista saa olla eri mieltä, mutta mitään aiheitta ei kuitenkaan kannata lähestyä negatiivisen näkökulman kautta. Kritiikkiä saa esittää, mutta rakentavasti.

4. Puhujien dynamiikka

Podcast-jakso on miellyttävämpää kuunneltavaa, kun puhujien välillä vallitsee asiallinen dynamiikka. On hyvä suunnitella etukäteen, mitä puhutaan, missä järjestyksessä ja miten. Podcast-jaksoa voi esimerkiksi rytmittää siten, että aiheesta kirjoitetaan etukäteen kysymyksiä, joita puhujat vuorotellen kysyvät toisiltaan. Vaihdelkaa sitä kuka kysyy ja kuka vastaa. On tärkeää, että kaikki tulevat podcastissa tasapuolisesti ääneen, joten puheenvuorojen jakaminen suunnilleen tasan on tärkeää. Jos joku pitää esimerkiksi vähän pitemmän puheenvuoron, muut voivat kommentoida sitä välissä lyhyillä fraaseilla. Kuuntelija ei näe teidän kasvojanne, joten podcast-jaksossa on hyvä tuoda oma läsnäolo esiin myös pienillä kommenteilla!

5. Jakson toteutuksen suunnittelu

Podcast-jaksoa kannattaa suunnitella huolellisesti. Kun aihe ja lähestymistapa on päätetty, voi lähteä suunnittelemaan jakson kulkua konkreettisesti. Suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon se, puhutaanko yksittäisestä kirjasta vai esimerkiksi laajemmasta kirjallisuuden ilmiöstä sekä miettiä etukäteen jakson pituutta. Pyritäänkö siihen, että jakso on tiivis ja napakka, vai vähän pidempi, jossa on aikaa lähestyä jakson aihetta syvemmin?

Esimerkki jakson rakenteesta:

  • Alussa on hyvä esitellä keskustelijat ja jakson aihe, eli ketkä puhuvat ja mistä, sekä toivottaa kuuntelijat tervetulleeksi jakson pariin.
  • Sen jälkeen jaksossa voisi kertoa miksi olette valinneet juuri kyseisen aiheen, eli miksi se puhuttelee teitä. Voitte jakaa myös omia kokemuksianne.
  • Pyrkikää vuorottelemaan keskustelua kysymysten avulla, esimerkiksi: Mitä mieltä olit teoksen juonesta? Oletko lukenut samanlaisia teoksia? Mikä oli sinun mielestäsi teoksessa hyvää? Olitko yllättynyt jostain? Jos teette teoksesta suullisen kirja-arvion, älkää tehkö juonipaljastuksia!
  • Muistakaa myös vaihtaa rooleja keskustelun aikana, ettei kenenkään tarvitse yksin kysellä ja ohjata keskustelua!
  • Jakson voi lopettaa mukavaan napakkaan lopetukseen, esimerkiksi kiittämällä kuuntelijoita jakson kuuntelusta tai toivottaa hyvää loppupäivää.

6. Jakson toteutus

Podcast-jaksoa varten tarvitset oikeanlaiset laitteet, joilla jaksoa äänittää. Jakson keskustelijat tarvitsevat äänitykseen mikrofonit ja kuulokkeet. Jakson äänityksen aikana on hyvä huomioida taustaäänet, eli huolehdi siitä, että taustalta ei kuulu mitään ylimääräistä. 

7. Jakson muokkaus

Podcast-jakso voi vaatia hieman muokkaamista ennen julkaisua. Sitä varten on olemassa erilaisia muokkausohjelmia, kuten Garageband tai Audacity, jotka voi ladata tietokoneelle.

8. Jakson julkaiseminen

Ennen kuin julkaiset jakson, mieti jaksolle nimi. Pyri antamaan jaksolle nimi, joka kuvaa jakson aihetta. Lisäksi kirjoittakaa jaksolle lyhyt kuvaus, josta tulee ilmi, ketkä jaksossa keskustelevat ja mistä aiheesta. Jakson voi ladata erilaisiin podcast-palveluihin, kuten Anchoriin tai Spotifyhyn.

 

Antoisia keskusteluhetkiä!

 

Tutustu nuorten kirjallisuusmedia Lukufiilikseen.

Ohjeet on laatinut Lukufiiliksen päätoimittaja Sofia Blomberg.