Fantasian viemää
Kirjoittaja: Anna Immo
Mistä aloittaa?
Onko fantasia uutta ja tuntematonta? Fantasiakirjallisuuteen tottumattomalle monisatasivuiset kirjat ja monimutkaiset fantasiamaailmat taikajärjestelmineen voivat huimata päätä — niin ne välillä tekevät fantasiaan tottuneillekin. Kannattaa siis aloittaa hieman kevyemmästä. Fantasia on monialainen kirjallisuuden laji, josta löytyy jokaiselle jotakin; kiinnostavat sinua sitten lohikäärmeet ja merirosvot, taikakoulut, haltijamaailmat tai New York Cityä uhkaavien hirviöiden vastainen taistelu. Tässä muutama suositus nopealukuisista, mukaansatempaavista fantasioista.
Rick Riordanin Salamavaras on suositun Percy Jackson-sarjan avausosa. Kirja vie lukijansa maailmaan, jossa Antiikin Kreikan mytologia on täyttä totta ja Olympoksen jumalat pitävät päämajaa New Yorkissa Empire State Buildigin huipulla. Percy Jackson on 12-vuotias koululainen, jonka ympärillä on aina tuntunut tapahtuvan kummia. Saatuaan opettajansa katoamaan savuna ilmaan Percy saa kummastuksekseen tietää olevansa puolijumala, Olympoksen jumalan poika. Percy päätyy Puoliveristen leiriin, nuorten puolijumalten kesänleirille, jossa hän oppii miekkailemaan, tapaa kentaureja ja satyyrejä sekä tutustuu kaltaisiinsa puolijumaliin. Sieltä hänet temmataan mukaan seikkailuun etsimään Zeuksen kadonnutta Mestarisalamaa — jonka katoamisesta häntä syytetään.
Minua sarjan kirjoissa viehättävät ehdottomasti eniten huumorisävytteinen kerronta, monipuoliset hahmot sekä kiehtovasti tarinaan sidottu antiikin Kreikan mytologiaan. Naurulta ei voi välttyä, kun lukee päähenkilö Percyn kommentointia tapahtumien kulkusta, ja kiinnostus kreikkalaista mytologiaa kohtaan kasvavat taatusti, kun Percy joutuu nokikkain milloin sodanjumala Areksen, milloin nymphien tai aina nälkäisten satyyrien kanssa. Vaikka olen itse lukenut kaikki sarjan kirjat useampaan kertaan, on niiden pariin aina mukava palata uudelleen.
Muita kirjasuosituksia: Nevermoor – Morriganin koetukset (Jessica Townsend), Roverandom (J.R.R. Tolkien), Villiin luontoon (Erin Hunter), Luukaupunki (Cassandra Clare).
Alkuhuimauksesta selvitty, seuraavia seikkailuita kohti
Nälkä kasvaa syödessä. Fantasian taikakoukeroihin ja salaperäisiin maailmoihin jo tutustuneena voi jo uskaltautua syvemmälle erilaisiin fantasiamaailmoihin, joissa kukistetaan hallitsijoita, opitaan taikavoimia, jahdataan lohikäärmeitä ja pelastetaan maailma.
Caraval on Stephanie Garberin hurmaavan maagisen nuortenfantasiatrilogian avausosa. ”Tervetuloa Caravaliin, peliin, jossa tarut ovat totta ja totuudet tarua”. Scarlett Dragna asuu pienellä saarella isänsä ja sisarensa Tellan kanssa, ja on lapsesta saakka haaveillut pääsevänsä osallistumaan Caravaliin, maagiseen peliin, joka vuosittain järjestetään heidän kotisaaristossaan. Scarlettia kuitenkin uhkaa julman isän järjestämä avioliitto. Yllättäen Scarlettille ja Tellalle tarjoutuu tilaisuus paeta, kun heidät kutsutaan osallistumaan Caravaliin. Pelisaarella Tella kuitenkin kaapataan, ja pian Scarlettille selviää, että pelin voittaa tänä vuonna se, joka ensimmäisenä löytää hänen siskonsa. Pelin edetessä Scarlettkin melkein unohtaa, että peli on vain näytelmää — eikä kaikki ole totta mikä totuudeksi puetaan.
Caravalin maaginen ja värikäs maailma tempaisee heti matkaansa. Tarina on juonenkäänteitä täynnä, ja välillä lukiessa on itselläkin pää yhtä pyörällä tapahtumista kuin päähenkilö Scarlettillakin. Siskosten Tellan ja Scarlettin suhde on sisaruksellisesta kinasta huolimatta lämmin, ja kirjan loputtua en melkein jaksanut odottaa saavani käsiini trilogian seuraavan osan. Kuka onkaan salaperäinen Caravalin mestari Legend, ja millaisiin seikkailuihin peli Tellan ja Scarlettin vielä viekään?
Muita kirjasuosituksia: Varjo ja Riipus (Leigh Bardugo), Punainen kuningatar (Victoria Aveyard), Kirjojen tytär (Margaret Rogerson), Hobitti (J.R.R. Tolkien).
Monimutkaisempien maailmojen salat
Fantasiaa enemmän lukenutta suuret sivumäärät eivät enää hetkauta. Nämä suositukset kattavat fantasiaa klassikoista uudempiin, mukaansatempaaviin maailmoihin. Sivumäärien kasvaessa kasvavat myös pelissä olevat panokset, ja juonet kiertyvät yhä tiukemmille kiemuroille eikä villejä käänteitä puutu.
Brandon Sandersonin Viimeinen valtakunta sijoittuu maailmaan, josta tuhat vuotta ankaran hyvän ja pahan välisen sodan jälkeen on jäljellä vain tuhkaa ja joutomaata, ja jota kuolematon hallitsija pitää tiukasti otteessaan. Kansan keskuudessa kuitenkin kipinöi toivo, kun usvasyntyisen, taikakykyisen Kelsierin johtama varasjoukko kehittelee huimapäistä suunnitelmaa itsevaltaisen diktaattorin kukistamiseksi. Juoneen tempautuu puolivahingossa mukaan myös katujen kasvattama teini-ikäinen Vin, jonka usvasyntyisen kyvyt tekevät Kelsieriin vaikutuksen. Onko joukkiolla sittenkin mahdollisuus kukistaa vuosien hirmuvalta?
Viimeinen valtakunta on toinen esimerkki kirjasta, jonka maailma vie hetkessä mennessään. Kirjan taikuuteen on kiehtova tutustua Vinin matkassa, ja Kelsierin mystiset ja kunnianhimoiset suunnitelmat jättävät lukijan jännitykseen viimeiseen hetkeen asti. Sandersonin kerronta on taitavaa, ja juonenkäänteistä huolimatta kirjan loppu jätti itseni samanaikaisestisekä tyytyväiseksi loppuratkaisuun että janoamaan seuraavaa osaa sarjassa.
Muita kirjasuosituksia: Taru sormusten herrasta (J.R.R. Tolkien), Eragon (Christopher Paolini), Magian syvempi sävy (V.E. Schwab), Akhilleen laulu (Madeline Miller).
Vieläkin lukemisen puutetta?
Oletko kerennyt kahlata läpi kaikki kirjaston suomenkieliset fantasiakirjat, lasten ja nuorten osastoista aikuisiin asti? Tai etkö jaksa odottaa kirjasarjan seuraavan osan suomentamista? Monissa kirjastoissa, ja pääkirjastoissa ainakin, on hyvä valikoima saatavilla myös englanninkielistä nuortenkirjallisuutta. Jos et ole tottunut lukemaan englanniksi, ei kannata säikähtää, vaikka etenkin alkuun sivut tuntuvat vilisevän vieraita sanoja. Jos sanan merkitys ei selviä lauseyhteydestä, pääsee online-kääntäjän tai sanakirjan avulla pitkälle. Jos kirjaston tavallinen valikoima alkaa uuvuttaa, ei englanninkielisten kirjojen yrittämistä kannata turhaan arastella.
Victoria Schwabin This Savage Song sijoittuu Verityyn, kaupunkiin, jossa viha ja väkivalta synnyttävät oikeita hirviöitä, jotka uhkaavat kaupungin asukkaita. Kate Harkerin ja August Flynnin perheet hallitsevat sotaisan ja hirviöiden täyttämän kaupungin eri puolia. Hauras aselepo ja rauha ovat murenemassa, ja August pääsee ensimmäistä kertaa oikeaan kouluun – tosin vakoilemaan Katea. Kun Kate joutuu salamurhayrityksen kohteeksi omien joukkojensa taholta, ja Augustin perhe mustamaalataan syyllisiksi, joutuvat Kate ja August vastahakoisesti liittoutumaan paetakseen molempia puolia hengenvaarallisen kaupungin ytimessä.
Nuortenkirjana kirjan englanti on suhteellisen helppoa seurata. Augustin ja Katen hahmot ovat moniulotteisia, ja heidän ystävyytensä vaikeuksien ja kivisen alun läpi on sydäntälämmittävä kirjan synkässä maailmassa. Se, miten musiikki on sidottu Augustin hahmoon, tarinan juoneen ja osaksi maailmaa on upea yksityiskohta.
Muita kirjasuosituksia: Six of Crows (Leigh Bardugo), Vicious (V.E. Schwab), The Cruel Prince (Holly Black), Serpent & Dove (Shelby Mahurin), Realm Breaker (Victoria Aveyard).