2. Henkilökuvia
- Tehtäviä koko luokalle
- Henkilökuvia
- Siirrä tarina uuteen muotoon
- Runotehtävät
- Median rooli
- Kauhukirjoihin liittyviä tehtäviä
- Tapahtumista toimintaa
- Sanataidetehtäviä
- Lisää tehtäviä
Henkilöiden haastattelu
Kuvittele, että haastattelet valitsemaasi kirjan henkilöä. Kirjoita kysymykset ja vastaukset. Haastattele kirjan henkilöä vuoden, viiden ja kymmenen vuoden kuluttua tai kun hänelle on tapahtunut jotain merkittävää; bändistä on tullut maailmankuulu, hän on tullut täysi-ikäiseksi, hänen tarinansa on julkaistu kirjana ja siitä on tullut bestseller. Voitte myös tehdä tehtävän parin kanssa ja esittää haastattelun luokalle.
Asetu kirjan henkilöksi
Valitse yksi kirjan henkilö. Katsele tapahtumia kyseisen henkilön näkökulmasta. Kirjoita päiväkirjaa, kirje, mielipidekirjoitus tai muu kyseisen henkilön näkökulmaa esiin tuova teksti, jossa hän ottaa kantaa kirjan tapahtumiin. Tee henkilöhahmolle someprofiili esimerkiksi Instagramiin tai Facebookiin. Voit piirtää tai tehdä profiilin esimerkiksi kuvankäsittelyohjelmalla. Millaisia ovat henkilön sosiaalisen median päivitykset? Kirjoita ja kuvita ne!
Uudet henkilöt
Keksi kirjaan uusi henkilö. Kirjoita kuvaus henkilöstä ja hänen suhteistaan kirjan toisiin henkilöihin. Mikä on uuden henkilön rooli tarinassa? Kuinka hänen mukaantulonsa muuttaa tapahtumia?
Henkilöt kohtaavat
Ota itsellesi pari, joka on lukenut eri kirjan tai novellin kuin sinä. Opettaja arpoo jokaiselle parille yllättävän tapahtumapaikan (jumittunut maailmanpyörä, kirkontorni, pilvenpiirtäjän katto, sukellusvene…). Valitkaa lukemistanne kirjoista hahmot (päähenkilö on helpoin, mutta voit valita myös jonkin sivuhenkilön), jotka kohtaavat tässä yllättävässä paikassa. Miten he ovat joutuneet sinne? Mitä sanottavaa heillä on toisilleen? Miten juuri nämä hahmot toimivat? Miten eri kirjojen hahmot tulevat toimeen?
Kuvaa kirjan henkilöä
Valitse esimerkiksi kuvakorteista tai ota itse 5–10 kuvaa tai valokuvaa, jotka kuvastavat valitsemaasi kirjan henkilöhahmoa. Voit myös piirtää tai leikata kuvat lehdistä. Voit koostaa kirjan tunnelmista tai eri henkilöistä myös Pinterest-seinän.
WhatsApp–keskustelu
Tee kuvitteellinen WhatsApp-keskustelu kahden tai useamman kirjan henkilön välillä. Keskustelu voidaan käydä esimerkiksi perheen, luokan tai joukkueen ryhmässä. Päätä, missä kohdassa kirjan tapahtumia keskustelu käydään. Voit myös toteuttaa keskustelun paperille kirjoitettuna ja piirrettynä. Onko keskustelu kahden henkilön välinen vai onko kyseessä ryhmäkeskustelu? Mistä keskustellaan? Millaista tyyliä käytetään (puhetyyli, asiallinen tyyli)? Millaisia emojeja keskustelussa käytetään? Kirjoita ja kuvita keskustelu!
Vaihtoehtoiset tilanteet
Kuvittele tilanne, jossa kirjan tapahtumat menevätkin toisin. Entä, jos katastrofaalinen kohtaaminen päättyisikin hyvin? Ilkeästi puhunut henkilö sanoisikin jotain mukavaa? Päähenkilön vanhemmat suhtautuvat nuoren tekemisiin eri tavalla? Kirjoita uusi kohtaus tai dialogi.
Ihmissuhdekaavio
Listaa paperille kirjan keskeiset henkilöt. Pohdi sitten, mikä on heidän suhteensa toisiinsa. Mieti symbolit, joilla voit kuvata ihmissuhdetta: esimerkiksi sydän voi symboloida rakkaussuhdetta tai salama sitä, että henkilöt eivät tule toimeen keskenään. Sijoita henkilöt paperille ja yhdistä heidät viivoilla ja symboleilla toisiinsa. Piirrä paperin sivuun käyttämäsi symbolit ja niiden selitykset. Kaavion tekemiseen voi hyödyntää myös ilmaisia verkosta löytyviä ajatuskarttatyökaluja, kuten esimerkiksi MindMeisteriä.
Valtasuhteet
Laadi ajatuskartta kirjan henkilöiden välisistä hierarkioista ja valtasuhteista. Kuka määrää ketä ja miksi? Kenellä on eniten valtaa, kuka on täysin toisten vallassa? Voit merkitä ajatuskarttaan myös keinoja, joilla toisiin henkilöihin voidaan vaikuttaa.
Fanifiktio
Fanifiktion ideana on, että kirjoitetaan tutusta tarinasta muunnelmia. Näin voidaan tehdä esimerkiksi keksimällä tarinaan uusi henkilö tai keksimällä tarinaan uusi kohtaus. Fanifiktiossa voidaan myös vaihtaa tyylilajeja. Tällöin henkilöt ja juoni pidetään samana, mutta esimerkiksi realistinen tarina vaihdetaan romanttiseksi. Myös kirjallisuuden lajia voidaan vaihtaa siten, että vaikkapa rakkaustarina muunnetaan kauhutarinaksi tai proosa runoksi. Alkuperäistekstin miljöö voidaan vaihtaa esimerkiksi nykypäivästä keskiajalle tai Tampereelta New Yorkiin. Vain mielikuvitus on rajana.
Kirjoita kirje
Kirjoita kirje kirjan päähenkilölle.
- Kirjoita kirje valitsemaltasi kirjan henkilöltä toiselle henkilölle.
- Kirjoita kirje, jonka kirjan päähenkilö lähettää toiselle henkilölle kymmenen vuoden kuluttua tapahtumista.
- Kirjoita kirje kirjan kirjoittajalle.