978-951-1-21916-3

Lydian salaisuus: matka maalausten taakse

Finn Zetterholm

312 sivua
Otava
2007

#seikkailu #aikamatka #historia #taide

Vinkkaaja: Asiya, 10 vuotta

Lydian salaisuus – matka maalausten taakse, oli melkoinen kirjamatkojen matka. Lydia on noin 12-vuotias piirtämisestä kiinnostunut nuori tyttö, joka saa selville eriskummallisen linnun kautta puistonpenkillä istuessaan, miten taulujen halki voi matkata mennneisyyteen. Kun Lydia koskettaa taulua museossa, hän päätyykin aivan mystiseen paikkaan. Miten hän selviää takaisin Tukholmaan ja oikeaan aikakauteen? Sitä ennen odottaa kuitenkin pitkä ja jännittävä osittain kauhuinen ja huumorinen retki halki vuosisatojen, johon mahtuu niin tunnelmaa kuin väärinkäsityksiä.

Johdattelu on lyhyt ja tarinan alku on ytimekäs ja hyvä. Ensimmäinen jännittävä käännekohta tapahtuu, kun Lydia matkaa taulun läpi käydessään museossa. Kohta muuttuu lopulta rauhalliseksi, kun taulun takana oleva taiteilija tutustuu Lydiaan.

Kirjan päähenkilö, 12- vuotias Lydia on määrätietoinen ja selviää tilanteesta kuin tilanteesta. Toisesta näkökulmasta katsottuna hän on ujo ja antaa asioiden vain tapahtua. Niin tai näin, Lydia persoonana ei avaudu hyvin lukijalle. Lydia muuttuu tarinan aikana paljon. Luulen, että jos tämä kertomus olisi tositarina, hän ei lähtisi enää museoon, eikä koskisi tauluihin. Luulen myös, että hänen mielenkiintonsa taiteeseen olisi ehkä hiipunut hiljalleen.

Toisaalta Lydia vaikutti matkan jälkeenkin hyvin iloiselta ja innostuneelta sekä kertoi mielellään seikkailunsa kaikki vaiheet. Lydia on myös kasvanut seikkailun myötä yhä itsevarmemmaksi ja rohkeammaksi. Hän myös ajattelisi tulevaisuudessa ennen suurten päätösten tekoa, mitä ne tarkoittaisivat elämässä.

Kirjan muut henkilöt ovat esitelty hyvin ja luonteenpiirteetkin avautuvat. Kysymyksiä herättää onko kirjailija Finn Zetterholm tehnyt itse taustatutkimusta selvittääkseen taiteilijoiden luonteenpiirteitä, jotka vaihtelevat merkittävästi. Tämä luo kuitenkin tarinalle tuntua, sillä kaikki ihmiset ovat erilaisia tavalla tai toisella.

Myös itse taideteokset esiintyvät kuin itsestään lukijalle huomaamattomasti. Tietoa olisi voinut olla fantasian joukossa enemmän, mutta se olisi saattanut kaventaa kohderyhmää. Tietoa on valikoitu tarkasti ja kerätty parhaat palat kirjaan. Todenperäisyyttä olisi voinut ottaa tarkemmin huomioon, ja kertoa taiteilijoiden elämästä enemmän ja tarkemmin.

Kirjan henkilöistä miltei kaikki pitivät toisistaan, kaikki taiteilijat vastaanottivat Lydian hyvin ja toivottivat tervetulleeksi. Todenperää se ei luo, sillä aidossa elämässä taiteilijat sivuhenkilöinä eivät olisi ottaneet välttämättä niin onnellisesti ja hyvin vastaan. Väärinymmärryksiä ja vastoinkäymisiä olisi voinut olla enemmän.

Tarinassa kuvataan pitkää aikajaksoa, ja siinä kirjailija on onnistunut hyvin. Tarinan miljöö vaihtelee maalaistaloista linnoihin ja niitä on kuvailtu tunteikkaasti, joten miljööt ovat helppoja kuvitella mielessä. Taiteilijoiden olot vaihtelevat aina köyhistä rikkaisiin ja tarinassa tulee selvästi esille miten erilaisia taiteilijat ovat olleet.

Tarina on realistinen todellisuutta jäljittelevä fantasiatarina. Kaikkea yhtä aikaa. Kirja käsittelee pohjimmiltaan Lydian ja taiteen “ystävyyttä” sekä aikamatkailua. Oli mielenkiintoista lukea tarina, joka jäljittelee tietotekstiä. Enemmän siinä oli kyllä varsinaista fantasiaa mutta sanoma tuli esille: “Uskalla tietää!” (Immanuel Kant).

Tarinan nimi paljastaa itsessään paljon kirjan sisällöstä, joten nimivalinta on hyvä. Lydian salaisuus -kirjassa rohkeus näyttäytyy oikeana toimintana. Kirjassa kannustetaan kohtaamaan epävarmuudet ja saavuttamaan toivomansa unelmat.

Kirjasta jäi mieleen alku ja keskikohta, mutta loppu oli ihmeellinen. Vaikka olen lukenut kirjan kahteen kertaan unohdan aina lopun, joten sen olisi voinut muokata.

Tarinan juoni ei ole ennalta-arvattava mutta hyvin yllättävä. Kirja on hauska, jännittävä, kaunis ja muistuttaa lukemaani Sofian maailmaa, mutta tässä on enemmän käännekohtia, joka tekee siitä mukaansatempaavan. Toisaalta Sofian maailmassa on enemmän pohdittavaa ja tietoa kuin tässä.

Suosittelen kirjaa kaikille historiasta / taiteesta ja näistä molemmista kiinnostuneille. Suosittelen kirjaa myös niille, jotka eivät vain tiedä pitävänsä taiteesta. Niille, jotka tietämättään haluavat imeä itseensä tietoa. Tämä kirja on oikea juuri heille. Jos kuulut tähän ryhmään, ja vaikka et tietäisikään kuuluvasi, tartu kirjaan ja jännittävään seikkailuun