Kenttä kuuluu kaikille!

Matkani futaajaksi: juniorijalkapalloilijan kirja

Johanna Harkkila ja Ari Virtanen
Tammi

Matkani futaajaksi on tietokirja, jossa junioripelaajat ja valmentajat ympäri Suomen pääsevät itse ääneen. Kirja tarjoaa mielenkiintoisen näkökulman lajiin, kun sitä käsitellään juniorijalkapalloilijoiden omien kokemusten ja ammattilaispelaajien erilaisten polkujen kautta. Kirja on suunnattu junnufutaajille, mutta se tarjoaa kiinnostavaa tietoa ihan kaikille futiksesta kiinnostuneille.

Kirja koostuu kahdesta osasta. Ensimmäisessä ääneen pääsevät juniorit. Lukija pääsee heidän kanssaan treeneihin sekä leireille ja saa selville, miltä tuntuu vaihtaa joukkuetta tai pelata ainoana tyttönä poikien joukkueessa. Lisäksi luvassa on paljon vinkkejä esimerkiksi treenaamiseen ja oikeanlaiseen syömiseen. Kirjassa käsitellään myös urheilevan kasvissyöjän ruokavaliota. Toisessa osassa taas suomalaiset huippupelaajat kertovat matkastaan junioripelaajasta kansainvälisille pelikentille. Tarinansa kertovat esimerkiksi Adelina Engman, Perparim Hetemaj, Lukas Hradecky, Glen Kamara ja Tinja-Riikka Korpela.

Kirjasta välittyy kauttaaltaan tärkeä sanoma – kenttä kuuluu kaikille. Kirjassa pääsevät ääneen tasapuolisesti sekä tytöt että pojat, naiset että miehet ja monenlaisista etnisistä taustoista tulevat pelaajat. Futista pelataan ja pitää myös voida pelata ympäri Suomen. Suomen pohjoisin jalkapalloseura on Ivalon palloseura, jonka inarinsaamelaisia junnupelaajia kirjaan on haastateltu. Saamelaisilla on myös oma aikuisten jalkapalloseura, FA Sápmi. Kirjasta selviää myös, että kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan ulkopuolelle jääville vähemmistöille on oma järjestö, ConIFA.

Kirjasta jää mieleen paljon kiinnostavia yksityiskohtia. Kuten esimerkiksi se, että Japanissa jalkapallo tulee koko ajan suositummaksi ja yksi syy siihen yksi on Captain Tsubasa -mangasarjakuva, joka on suosittu myös ammattilaisjalkapalloilijoiden kesken.

Lisää luettavaa aiheesta:

Anrell Lasse: Futisjunnut-sarja. Otava.
Kallio Pauli ja Hyrri Juliana: Kalle, pallo ja sello. Suuri kurpitsa.
Kallio Pauli ja Otsamo Pentti: Huuhkajia ja Helmareita. Suuri Kurpitsa.
Kallioniemi Tuula: Pöllitty pallo. Otava.
Kanto Anneli: Futistyttö -sarja. Karisto.
Keränen Mika: Armando muuttaa Suomeen. Lector Kustannus Oy.
Wickström Mika: Meidän jengin Zlatan. Otava.
Wickström Mika: Totti ja saksipotku. WSOY.